Alle puolet äänioikeutetuista äänesti Porvoon Gammelbackassa, aktiivisimmat äänestäjät asuvat kaupungin keskustassa

Aktiivisimmat äänioikeutetut löytyivät käydyissä kuntavaaleissa keskustan äänestysalueelta. Siellä äänestysprosentti kohosi korkeimmaksi, peräti 65:een.

Alhaisin äänestysprosentti oli Gammelbackassa, jossa äänioikeuttaan käytti vajaa puolet äänioikeutetuista.

Keskustan äänestysalueella ykköspuolue oli RKP, kakkosena Kokoomus ja kolmantena SDP. Ääniharavat olivat Mikaela Nylander (r.), Anette Karlsson (sd.) ja Jorma Wiitakorpi (kok.).

RKP:n ääniosuus keskustan äänestysalueella oli 29,3 prosenttia, Kokoomuksen 20,9 ja SDP:n 16,2.

Vihreät saivat äänistä 14,6 prosenttia ja Perussuomalaiset 5,8 prosenttia.

Toiseksi korkein äänestysprosentti saavutettiin Pappilanmäellä, jossa eniten ääniä keräsivät järjestyksessä Nylander (r.), Matti Valasti (sd.), Elin Blomqvist-Valtonen (r.), Karlsson (sd.) ja Kevin Servin (ps.).

RKP otti keulapaikan lähes kaikilla äänestysalueilla. SDP oli ykköspuolue kahdella äänestysalueella, eli Gammelbackassa ja Kevätkummussa, Keskusta yhdellä, eli Pohjois-Porvoossa.

Gammelbackassa äänestysprosentti oli puolestaan alhaisin, 49. Ykköspuolue oli SDP 25,7 prosentilla, kakkosena Kokoomus 18,5 prosentilla ja kolmantena RKP 17,2 prosentilla. Neljänneksi tuli Perussuomalaiset 12,8 prosentilla ja viidenneksi Vihreät 11,6 prosentilla. Ääniharavat olivat Nylander, Karlsson ja Servin (ps.).

Porvoon äänestysprosentin, joka oli 56, alittivat äänestysalueista Gammelbackan ohella Kevätkumpu (48,9) ja Myllymäki (54,4). Näsissä äänestysprosentti oli 56,3, Kulloossa 57,0 ja Hamarissa 57,7.

Kevätkummussa eniten ääniä keräsi RKP:n Nylander, kakkosena SDP:n Karlsson. Kolmanneksi kipusi SDP:n Valasti ja neljänneksi Mika Laurila, niin ikään SDP:stä. Vihreiden Sirpa Hanska keräsi Kevätkummussa viidenneksi suurimman äänisaaliin. Äänestysalueella eniten ääniä sai SDP, takanaan RKP, Kokoomus, Vihreät ja Perussuomalaiset.

Muilla äänestysalueilla äänestysprosentti kipusi yli 60:n. Sannaisissa se oli 60,1, Pohjois-Porvoossa 61,5, Kråkö-Vessöössä 61,8, Epoossa 62,6 ja Pappilanmäellä 62,7.

Porvoon valtapuolue RKP oli vahvin saaristossa, eli Epoon ja Kråkö-Vessöön äänestysalueilla.

Epoossa 15 eniten ääniä saaneiden joukossa oli 11 rkp-läistä, kaksi kokoomuslaista, yksi perussuomalainen ja yksi keskustalainen.

Kråkö-Vessöön äänestysalueella 15 eniten ääniä saaneiden joukossa rkp-läisiä oli 12, yksi perussuomalainen ( Jerker Malmsten), yksi kokoomuslainen ( Jarmo Grönman) ja yksi demari ( Petri Hosiaisluoma).

Keskusta oli ykköspuolue Pohjois-Porvoossa. Siellä eniten ääniä sai Keskustan Tuomas Kanervala.

Toiseksi eniten ääniä keräsi Kevin Servin (ps.) ja kolmanneksi eniten Jenna Perokorpi ((sd.). Seuraavat sijat menivät Keskustan Outi Lankialle ja Mika Seikulle.

Kokoomus oli vahvimmillaan Näsin äänestysalueella, jossa sen ääniosuus oli 23 prosenttia. Hamarissa Kokoomuksen ääniosuus oli 21,8 prosenttia ja keskustan äänestysalueella 20,9 prosenttia.

Vihreät saivat Pappilanmäen alueella äänistä 16,1 prosenttia, keskustassa 14,6 prosenttia ja Myllymäellä 14,1 prosenttia.

Perussuomalaisten ääniosuus oli korkeimmillaan kolmella alueella: Pohjois-Porvoossa osuus äänisttä oli 14,9 prosenttia, Gammelbackassa 12,8 prosenttia ja Kulloossa 12 prosenttia.

Vuoden 2017 kuntavaaleihin verrattuna äänestysalueita oli käydyissä vaaleissa nyt vähemmän. Aiemmin äänestysalueita oli 16. Viime vuonna joitain äänestysalueita yhdistettiin niin, että niiden määrä laski kahteentoista. Esimerkiksi Tuorilan ja Kerkkoon äänestysalueet yhdistettiin Pohjois-Porvoon äänestysalueeksi.

Fakta

Äänestysalueiden ääniharavat

Mikaela Nylander (r.): Epoo, keskusta, Kevätkumpu, Kråkö-Vessöö, Myllymäki, Näsi, Pappilanmäki

Johnny Holmström (r.): Hamari

Anette Karlsson (sd.): Gammelbacka

Hanna Lönnfors (r.): Kulloo

Tuomas Kanervala (kesk.): Pohjois-Porvoo

Anders Rosengren (r.): Sannainen

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut