Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vesimaksuista ei saa kesäloman ajaksi vapautusta – taloyhtiö voi periä vesimaksun kaikista tiedossa olevista asukkaista huoneistossa riippumatta muuttoilmoituksesta

Ajattelitko viettää pääosan kesästä mökillä tai kaukana kotoa ja naapuri käy vain kerran viikossa kastelemassa kukkia. Voitko silloin jättää taloyhtiön vesimaksun maksamatta ajalta, jolloin et käytä vettä?

Velvollisuutesi maksaa vesimaksua taloyhtiölle perustuu osakkuuteesi sekä oikeuteesi hallita huoneistoa, ei siihen, käytetäänkö huoneistossasi vettä vai ei.

Kesäloma tai muu lyhytaikainen ja tilapäinen poissaolo asunnosta ei lähtökohtaisesti oikeuta saamaan vapautusta vesimaksusta.

Näin päätti aikoinaan Kouvolan hovioikeus jutussa, jossa osakaspariskunta haki vapautusta vesimaksuista asuessaan vuosittain kesäasunnollaan toukokuusta syyskuuhun ja käyden vain välillä kastelemassa kukkia.

Pariskunta oli silti velvollinen maksamaan vesimaksun myös näiltä kesäkuukausilta. Postin kääntämisellä ei myöskään ole vaikutusta asiaan.

Taloyhtiöt perivät joko erillisen henkilölukuun perustuvan vesimaksun tai asunnoissa on vesimittarit, jolloin jokainen maksaa todellisen kulutuksen mukaan.

Henkilölukuun perustuvaa maksua varten tulee osakkeenomistajan ilmoittaa yhtiölle huoneistossa asuvien tai sitä käyttävien henkilöiden lukumäärä. Jos henkilö on yhtiön kirjoihin merkitty talossa asuvaksi, hänestä voidaan periä vesimaksua.

Taloyhtiö voi periä maksun kaikista tiedossa olevista huoneistossa asuvista myös riippumatta siitä, ovatko he tehneet muuttoilmoituksen vai eivät. Eli jos asunnossa asuu todistettavasti suurimman osan kuukaudesta henkilö, tulee hänen lähtökohtaisesti maksaa vesimaksu taloyhtiölle.

Asukkaaksi ei lasketa esimerkiksi päivähoitolapsia tai lemmikkieläimiä, riippumatta siitä, kuinka paljon vettä he saattavat käyttää.

Vapautusta vesimaksusta voi saada, jos muualla asuminen on selkeästi pysyvää, kestää pitkään ja huoneistoa ei tosiasiallisesti käytetä. Eli jos voidaan osoittaa, että henkilö asuu esimerkiksi opiskelun tai muun syyn vuoksi pysyvästi tai pitkään muualla, eikä käytä huoneistoa.

Esimerkiksi loma tai varusmiespalvelu eivät siis ole tällaisia pysyviä poissaoloja, mutta yhtiön hallitus voinee halutessaan myöntää vapautuksen edellä mainituissa tilanteissa.

Olisi suositeltavaa, että hallitus tekisi etukäteen jonkinlaisen linjaratkaisun henkilölukuun perustuvasta vesimaksusta vapautumisesta lain yhdenvertaisuusperiaatetta noudattaen.

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.