Saksalasta löytynyt Bysmedsin pronssikautinen kirveenterä esille Porvoon museon näyttelyyn

Tom Björklund, Pronssikirveen valu ja kirveen terä vartettuna. Porvoon museo

Porvoon museosta tuli vuoden 2020 alusta Itä-Uudenmaan alueellinen vastuumuseo ja museoon palkattiin ensimmäistä kertaa historiansa aikana vakituinen arkeologi. Vuosi on moninkertainen juhlavuosi, sillä Porvoon museo täyttää 125 ja Porvoon kaupunki 675 vuotta.

Tämän juhlistamiseksi Porvoon museo asettaa näytteille vuonna 2018 Porvoon Saksalasta metallinetsinnässä löytyneen Bysmedsin pronssikautisen kirveenterän. Se on esillä tiistaista 22.6. alkaen Vanhalla raatihuoneella Jokilaaksojen valtiaat -näyttelytilassa toistaiseksi.

Kirveenterä on konservoitu Museovirastossa ja liitetty Museoviraston arkeologiseen kokoelmaan (KM 42164:1). Museovirasto lainaa esineen Porvoon museon näyttelyyn.

Kirveen terä ajoittuu vanhemmalle pronssikaudelle (1700 - 1100 eaa.) ja on tämän vuoksi harvinainen löytö aikakaudelta, jolta arkeologisia merkkejä täällä asuneista ihmisistä on vähän.

Kirveenterä on rikkoutunut osa pronssista valetusta olkakirveestä. Olkakirveitä on löytynyt Suomen alueelta parisen kymmentä kappaletta. Pronssi oli tuohon aikaan arvokas materiaali ja rikkoutuneet esineet valettiin yleensä uusiksi esineiksi.

Kirveenterän ohella näyttelyssä on taiteilija Tom Björklundin kuvitus pronssiesineen valamisesta ja Bysmedsin kirveestä vartettuna.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut