Linnajoen koulun 1970-luvulle jämähtänyt piha-alue päivitetään vihdoin nykypäivään – valmistuttuaan alue palvelee kaikkia porvoolaisia

Oppilaskunnan hallituksen nuoret iloitsevat luonnoksista, jotka lupaavat koululle tulevaisuudessa vehreää ja toiminnallista piha-aluetta. Inka Töyrylä

Inka Töyrylä

Linnajoen koulun oppilaat saivat ilouutisen vielä ennen lukuvuoden päättymistä. Piha uudistetaan vihdoin ja viimein, käytännössä ensimmäistä kertaa sitten 1970-luvun.

Tänä kesänä koulun edustalle rakennetaan pieni oleskelualue. Kokonaisuudessaan piha valmistuu kesällä 2022.

Luvassa on vehreyttä tekonurmen ja istutusten muodossa, oleskelualueita piknik-pöytineen, katoksia sateen varalle, erilaisia liikuntatelineitä, pingispöytiä, ulkoluokka sekä monitoimikenttä.

– Emme usko, että tätä olisi tapahtunut ilman padelkenttiä. Nyt kävi niin, että huonosta asiasta tulikin todella hyvä, koulun oppilaskunnan hallitusta edustava Roosa Suvivuo iloitsee.

Pihahanke lähti liikkeelle, kun oppilaat saivat tiedon koulun edustalle kuluvan kesän aikana rakennettavista, yritysvetoisista padelkentistä.

Alkuperäisten suunnitelmien mukaan oppilaiden käyttämä alue olisi pienentynyt huomattavasti ja esimerkiksi koripallotelineet – pihan ainoa aktiviteetti – olisi poistettu. Koulun oppilaat eivät tätä nielleet, vaan ryhtyivät taistelemaan pihansa puolesta (UM 4.11.2020).

Tuntuu kivalta, että meitä kuunnellaan oikeasti.

Roosa Suvivuo

– Kirjoitimme myös kaikille kaupungin päättäjille asiasta. Aika nopeasti alkoi tapahtua, koulun 7.–9.-luokkien oppilaita äskettäin päättyneellä lukukaudella edustaneetNiilo, Joonas, Roosa, Lilja, Rebecca, Nanna, Tiuku, Elsa, Edda ja Oskari kertovat.

Tulevien padelkenttien sijoituspaikkaa on tarkistettu ja nyt alueelle saadaan monipuolisia toimintoja, jotka palvelevat koululaisten lisäksi kaikkia kaupunkilaisia.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Nykyisellään Linnajoen koulun piha-alue ei varsinaisesti houkuttele. Inka Töyrylä

Oppilaskunnan edustajat ovat päässeet mukaan suunnittelupalavereihin ja jokaisessa luokassa on tehty kysely, jossa kaikki koulun oppilaat ovat voineet esittää toiveita. Oppilaat saivat esittää mielipiteitä myös äskettäin valmistuneesta suunnitelmaluonnoksesta.

– Tuntuu kivalta, että olemme saaneet osallistua tähän ja tuntuu, että meitä kuunnellaan oikeasti, Suvivuo kiittää.

Piha-alueelle tulee muun muassa keinuja.

– Alakouluilla on kivoja pihoja. Jostain syystä kai ajatellaan, että yläkoululaiset eivät enää haluaisi tehdä mitään. Se ei ole totta. Nämä keinut ovat tosi kiva juttu, nuoret sanovat.

Myös käyttämättömät sisäpihat otetaan hyötykäyttöön.

– Hengailupaikat, joissa on pöytiä ja penkkejä, ovat tosi toivottuja, Suvivuo kertoo.

Juttu jatkuu kuvan alla.

Oppilaat kuvailevat 7-luokkalaisten karua pihaa vankilamaiseksi ulkoilutusalueeksi. Ero alakoulusta yläkouluun siirtyvien oppilaiden välituntien viettomahdollisuuksissa onkin melko jyrkkä. Inka Töyrylä

Osa oppilaskunnan hallituksesta päätti peruskoulunsa nyt ja tulevat ysiluokkalaisetkin lähtevät koulusta ennen pihan valmistumista.

– Ei se haittaa. Meillä monella on pienempiä sisaruksia. Minulla on pikkuveli neljännellä luokalla. Pääsen seuraamaan, kun hän tulee yläkouluun ja silloin voin kertoa, että piha oli aika toisenlainen minun aikanani, Niilo Airas sanoo.

Nuoret iloitsevat siitä, että ovat päässeet aidosti vaikuttamaan ja viemään asioita eteenpäin.

– Tulevaisuudessa nuorilla on parempi koulupiha. Ja vaikka me emme olisi enää silloin tässä koulussa, voimme aina tulla iltaisin pihalle, sillä jatkossa tämä palvelee iltaisin kaikkia kaupunkilaisia monipuolisena lähiliikuntapaikkana, Tiuku Kela sanoo.

Myös muita pihoja ehostetaan

Linnajoen koulun piharemontti aloitetaan tutkimalla muun muassa rakennuksen vierustat ja salaojitukset sekä tasaamalla pintoja.

– Ettei käy niin, että joudutaan avaamaan vasta valmistunut piha, kun seinustoilta löytyisi ongelmia, suunnittelupäällikkö Annica Matilainen selittää.

Kesän aikana pyritään toteuttamaan oppilaille pieni oleskelualue.

– Oppilaat ovat kommentoineet pihaluonnosta ja jatkamme suunnittelua sen pohjalta. Syksyllä käymme suunnitelmat uudelleen läpi nuorten kanssa. Ensi kesänä saamme pihan kokonaan kuntoon. Uskon, että siitä tulee hieno, Matilainen lupaa.

Matilaisen mukaan Porvoossa satsataan tällä hetkellä paljon koulujen ja päiväkotien pihoihin. Tänä kesänä kunnostetaan Kuutamopolun päiväkodin, Huhtisten koulun ja Kvarnbackens skolan pihat. Ensi vuonna yhtä aikaa Linnajoen koulun pihan kanssa valmistuu Lyceiparkens skolan pihan päivitys.

– Lypan piha piti tehdä jo viime vuonna. Suunnitelmat viivästyivät koronan vuoksi, Matilainen kertoo.

Tavoitteena on, että kaikkien koulujen pihoille saadaan muun muassa eri lajeja mahdollistava ja liikuntatunteja tukeva monitoimikenttä. Erilaiset street workout -ulkokuntoilutelineet mahdollistavat sekä liikkumisen että hengailun.

– Kaikki koulujen ja päiväkotien pihat ovat kouluajan ulkopuolella lähiliikuntapaikkoja, jotka ovat kaikkien kaupunkilaisten käytössä. Toivomme, että myös aikuiset löytäisivät nämä alueet, Matilainen muistuttaa.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut