Koivulinnassa uusi näyttely – Pietarin Repin-Instituutissa opiskellut Jan Neva näkee Kalevalan Kullervon arkkityyppinä massamurhaajasta ajassamme

Galleria Koivulinnan hienosti alkanut kesä jatkuu, kun kesän toinen taiteilija Jan Neva esittäytyy esittäytyy Galleria Koivulinnassa Pukkilassa tiistaina 29. kesäkuuta. Nevan näyttely Maalauksia sarjoista Kalevala ja Taidehistoriaa on avoinna 1. elokuuta asti keskiviikosta sunnuntaihin kello 11–17.

Neva on valmistunut Suomen kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2000, jonka jälkeen hän lähti täydentämään opintojaan maailman vanhimpaan yhtäjaksoisesti toimineeseen taideakatemiaan, Pietarin Repin-Instituuttiin. Siellä hän sai klassisen taidekoulutuksen maalaukseen parhaiden pedagogien ohjauksessa.

Sarjasta Kalevala Neva toteaa peilaavansa aikamme tapahtumia mytologioiden kautta: Mentaliteetit, maailmankuvan perustavat rakenteet ja mielikuvat ovat pitkäikäisiä.

– Suurten tarinoiden arkkityypit ovat kulkeneet läpi monien kulttuurivaiheiden. Monissa tapauksissa ne toimivat tiedollisen ulottuvuutensa menettäneinä, vahvasti tunteita herättävinä mielikuvina vielä nykyäänkin.

Esimerkiksi Kullervon hahmo on arkkityyppi massamurhaajasta, jonka lapsuuden lähtövinouma pilaa hirvittävällä tavalla koko elämän. Samoja tarinoita saamme jatkuvasti lukea esimerkiksi terrori-iskuissa aikanamme.

Mytologiat ovat näitä arkkityyppejä täynnä ja muodostavat näin mielenkiintoisen osan maailman selitystä. Suuret tuhot, kuten taudit ja ilmastonmuutos, esiintyvät myös eepoksissa elinolosuhteiden äkillisenä huononemisena. Kuvaan sitä maailmaa joka on nykyisen maailmankuvan ja elämänymmärryksen taustalla."

Esimerkiksi Kullervon hahmo on arkkityyppi massamurhaajasta.

Taiteilijana Nevaa kiinnostaa vuoropuhelu klassisen taiteen ja nykytaiteen välillä.

– Jatkan maalauksen perinteen uudelleenkirjoittamista teoksissa, joissa kuvaan ajan ja olemassaolon katoavaisuutta. Taiteen historiassa katoavaisuutta on aina ikuistettu maalauksiksi ja veistoksiksi. Teoksista on tullut osa kaanonia, länsimaiden sivistyksen historiaa, jota säilytetään ja suojellaan museoissa.

Nevaa kiehtoo ikuistaa se, mikä on meille kaunista ja arvokasta.

– Haluan tuoda teoksissani esiin ajan armottoman luonteen: lopulta materiaalinen todellisuus hajoaa tomuksi ja kaikki katoaa ajan suureen tuntemattomaan.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut