Korkein oikeus hylkäsi syyttäjän valituksen – siviilipalveluksesta totaalikieltäytyjät selviävät lopullisesti ilman rangaistuksia

Siviilipalveluskeskuksen johtaja Mikko Reijonen oli seuraamassa käräjäoikeudessa, kun ensi kertaa elokuussa 2015 palveluksesta kieltäytynyt ja Helsingin hovioikeuden 2018 rangaistuksesta vapauttama mies oli oikeudessa syytettynä ns. toisella kierroksella. Arkistokuva. arkisto/Samu Karvala

Korkein oikeus on hylännyt syyttäjän valituslupahakemuksen ensimmäisessä niin sanotun toisen kierroksen totaalikieltäytyjäjutussa. Näin ollen Helsingin hovioikeuden tammikuussa 2021 kumoamat totaalikieltäytyjien tuomiot jäävät lainvoimaisiksi.

Tämä tarkoittaa sitä, että useat kymmenet henkilöt, jotka totaalikieltäytyivät vuosina 2018 ja 2019 ennen Jehovan todistajien asevelvollisuudesta vapauttavan lain kumoamista, selviävät lopullisesti ilman rangaistuksia.

Aseistakieltäytyjäliitto pitää päätöstä ainoana oikeana. Päätös on tärkeä etenkin niille totaalikieltäytyjille, jotka ovat odottaneet sitä jopa kolme vuotta. Henkilöt vapautettiin jo kertaalleen: tuomitseminen nähtiin syrjivänä samanaikaisen Jehovan todistajien vapautusmenettelyn vuoksi.

Siviilipalveluslaki velvoittaa kuitenkin kutsumaan totaalikieltäytyjät uudelleen siviilipalvelukseen, jos heitä ei tuomita vankeusrangaistukseen. Totaalikieltäytymisensä uusiessaan henkilöt tuomittiin vankeusrangaistuksiin käräjäoikeudessa, jonka päätöksistä he valittivat.

Helsingin hovioikeus kumosi tammikuussa käräjäoikeuden myöhemmän tuomion, koska se katsoi kyseessä olevan saman asian toistamiseen, eikä KO antanut jatkokäsittelylupaa.

– Siviilipalveluslakiin sisältyvä palvelukseen uudelleenmääräämispykälä on kuollut kirjain ja se tulisi viimeistään nyt poistaa, Aseistakieltäytyjäliiton järjestökoordinaattori Esa Noresvuo toteaa.

Kommentoi

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut