Jättisummia huijannut porvoolainen saa 3,5 vuotta vankeutta – jo aiemmin samankaltaisista rikoksista tuomitulle miehelle lankeaa korvattavaa tällä kertaa yli 400 000 euroa

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus langetti 3,5 vuoden vankeustuomion porvoolaiselle taparikolliselle, joka on elättänyt itsensä vuodesta 2007 lähtien erehdyttämällä ihmisiä ja yrityksiä saadakseen rahaa. Jaana Kautto

Tanja Kuisma

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut vuonna 1985 syntyneen porvoolaisen miehen petoksesta, väärennyksestä ja neljästä törkeästä petoksesta kolmeksi vuodeksi ja kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Kuuden syytteen rikokset ajoittuvat vuosille 2017–2019, jolloin mies huijasi väärillä tiedoilla mittavat summat rahaa kahdelta mieheltä, Itä-Uudenmaan Osuuspankilta ja velkaa syntyi myös Ronskin Kone Oy/Veikon Koneelle.

Tuomioon vaikuttivat aiemmat vakavat ja samankaltaiset rikokset, joista viimeisin tuomio on kesäkuulta 2019. Siitä mies sai 2,5 vuoden vankeustuomion, jota käräjäoikeus nyt korotti.

Helsingin hovioikeus vahvisti 29.6.2021 vuonna 2019 annetun tuomion. Se olisi korottanut sitä kahteen vuoteen ja yhdeksään kuukauteen, mutta tuomiomäärä pysyy oikeuskäsittelyjen lähes kuuden vuoden keston vuoksi.

Huijarin korvattavaksi langennut jo yli miljoona euroa – porvoolainen vei urheiluseuran rahoja, petkutti myös pelikaveria, ystävää, veljeä ja vaimoaan

Tuomittu tutustui ensimmäiseen huijaamistaan miehistä tämän työn kautta. Tuomittu joutuu korvaamaan tälle 228 327 euroa viivästyskorkoineen vuodelta 2017 lähtien. Siirtoja oli lähes kuukausittain, etenkin alkuvuonna. Maksettavaksi lankeaa myös kaverin velkojen järjestelykulut 20 841 euroa viivästyskorkoineen kesäkuusta 2020 lähtien ja huijatun miehen oikeudenkäyntikulut 8 738 euroa.

Toiselta mies sai puhuttua 62 626 euroa, joista tuli velkajärjestelykuluja 673 euroa. Näiden ja viivästyskorkojen vuodelta 2017 lähtien lisäksi tuomittu joutuu korvaamaan tämänkin kaverinsa oikeudenkäyntikulut 7 170 euroa, nekin viivästyskorkoineen tuomion annosta.

Itä-Uudenmaan Osuuspankille mies joutuu korvaamaan väärin tiedoin saamansa velan 57 442 euroa viivästyskorkoineen heinäkuusta 2019 lähtien.

Valtion varoista maksetaan tuomitun oikeudenkäyntikulut 7 670 euroa veroineen.

Ronskin Kone Oy:lle/Veikon Kone Porvoolle tuomittu aiheutti rikoksella vahinkoa 37 660 euroa, joiden lisäksi hän joutuu korvaamaan viivästyskorot joulukuusta 2018 lähtien ja 3 331 euroa oikeudenkäyntikuluja viivästyskorkoineen.

Ensimmäinen nyt saadun tuomion törkeistä petoksista tapahtui 2017. Porvoolainen antoi vääriä henkilötietoja saadakseen rahaa sattumalta tapaamaltaan mieheltä. Tähän upposivat hyvät selitykset. Mies lainasi rahaa pikavippiyhtiöiltä antaakseen varat miehelle, jolla ei ollut todellisuudessa takaisinmaksukykyä tai -haluakaan.

Sosiaalituilla eläneellä tuomitulla on velkaa ulosotossa, joten hän antoi tehtyihin velkakirjoihin väärät henkilötiedot, näytti tekaistua tietoa pankkitilinsä saldosta ja harmitteli pelivoittojen lunastamiseen liittyviä ongelmia viranomaisten kanssa.

Porvoolainen tutustui jo huijaamansa miehen lapsuudenystävään. Tältä mies sai 2017–2018 tekaistuilla tiedoilla kaikkiaan 44 000 euroa.

Takaisinmaksuvaikeuksia varten hän keksi jälleen erilaisia selityksiä. Kumpikin huijatuista maksoi aina lisää rahaa, koska lainaaja vakuutteli aina maksavansa takaisin huomattavasti lainasummaa suuremman määrän, ja luottolaitoksilta saaduista rahoista myös niiden kulut.

Valheitaan hän höysti näyttämällä kuvia jäädytetyllä tilillä lepäävistä miljoonan ja toisella kertaa kahden miljoonan euron voitosta. Tutuiksi tulivat selitykset maksusta parin pankkipäivän päästä tai ensi viikolla. Kerran viiveen syy oli asunnonvaihtokuvio, toisella kerralla muka isovanhemman kuolema. Vähitellen kaksikolle valkeni huijarin henkilöllisyys. Tämä väitti myöhemmin jopa maksaneensa jo kaiken takaisin käteisellä, tosin ajankohdasta ei ollut muistikuvaa.

Tuomitun velikään ei säästynyt rikoksilta. Loppuvuonna 2018 mies erehdytti Veikon Koneen henkilöstöä ja sai heidät luovuttamaan liikkeestä tuotteita ja laskuttamaan niistä veljensä rakennusliikettä, jota tuomitulla ei kuitenkaan ollut oikeutta edustaa eikä tehdä sitoumuksia yrityksen nimissä.

Petokset kuitenkin jatkuivat. Mies nosti väärennetyillä valtakirjoilla rahaa veljensä yrityksen tileiltä.

Tuomittu haki pankin konttorista viisi valtakirjaa, täytti ne itse todistajien allekirjoituksineen ja teki kaikkiaan 13 nostoa. Pankki korvasi menettelystä koituneen vahingon yritykselle.

Kavallus väärennettyine asiakirjoineen tuli ilmi yrityksen omistajan ja toimitusjohtajaa pankissa asioinnin yhteydessä. Veljen yrityksen nimiin oli tehty myös se osto, jossa Suomen maalämpötukulle aiheutui 3 580 euron vahinko lämmönvaihtimien verkkokaupasta.

Syyttäjän mukaan miehen aiempi rikollisuus osoittaa piittaamattomuutta lain kielloista ja käskyistä, minkä vuoksi tuomiota olisi pitänyt pidentää. Tuomittu itse näki velanottonsa kavereilta riita-asiana, ei niinkään rikollisena menettelynä.

Oikeudella oli todisteluaineistonaan muun muassa tuomitun verotustiedot, luottotietoraportti, ulosottotiedot, erilaisia äänitteitä, viestejä ja videokuvaa pankin konttorista, sekä tuomitun aiemmat tuomiot.

Oikeuden mukaan tuomitun menettelyä on pidettävä erittäin suunnitelmallisena ja häikäilemättömänä. Mies on käyttänyt petoksissaan lukuisia väärennettyjä valmistamiaan asiakirjoja, jopa vääriä viranomaisten kuten oikeuden tuomioita. Tuomion perusteluissa todetaan, että mies on elättänyt itsensä vuodesta 2007 lähtien toisten ihmisten kustannuksella erehdyttämällä ihmisiä ja yrityksiä mm. lainamaan rahaa. Taloudellinen hyöty on ollut huomattava.

Käräjäoikeuden mukaan kyse ei siis ole syyksi luettujen rikosten satunnaisesta uusimisesta, vaan tietoisesta haluttomuudesta noudattaa lakeja.

Porvoon käräjäoikeus tuomitsi miehelle jo vuonna 2009, jolloin tämä oli 24-vuotias, kahden vuoden vankeustuomion yli 30 rikoksesta, muun muassa törkeistä petoksista, väärennyksistä ja kunnianloukkauksesta. Hovioikeus lievensi tuomion vuoden ja 10 kuukauden vankeudeksi. Tuolloin korvattavien yhteissumma nousi puoleen miljoonaan euroon.

Nyt annettu tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut