Pakkausjäte pitää lajitella heinäkuun alusta yhä pienemmissä taloyhtiöissä – osassa yhtiöistä asia vielä hoitamatta

Pakkausjätteiden lajitteluvelvoitteet kiristyvät heinäkuun alussa, kun Uudenmaan jätelautakunnan päättämät uudet jätehuoltomääräykset astuvat voimaan.

Lasi-, kartonki- ja muovipakkausten sekä metallin keräys tulee olla järjestettynä taajamien kaikissa vähintään 10 huoneiston kiinteistöissä. Biojätteen lajitteluvelvoite säilyy viiden huoneiston kiinteistöillä.

Tähän asti jätehuoltoyhtiö Rosk’n Rollin alueella kartongin, metallin, lasin ja muovipakkausten keräysvelvoite on ollut vähintään 20 huoneiston kiinteistöillä. Uudet jätehuoltomääräykset tuovat siis lajitteluastiat yhä pienempien kiinteistöjen pihoihin.

Rosk’n Rollin toimialueen 12 kunnassa pakkausjätteiden lajitteluvelvoite laajeni muutoksen myötä koskemaan noin 900 uutta kiinteistöä, joissa on yhteensä lähes 12 600 huoneistoa. Näistä itäisellä toimialueella eli Porvoossa, Sipoossa, Loviisassa, Askolassa ja Pornaisissa sijaitsee 294 kiinteistöä, joissa on tuhansia asukkaita.

– Osa näistä kiinteistöistä on jo kevään mittaan hyvissä ajoin liittynyt erilliskeräyksiin, mutta noin puolelta puuttuu vielä joidenkin jätelajien keräykset. Heiltä odotamme yhteydenottoa Rosk’n Rollin asiakaspalveluun kesän aikana, yhtiön palvelu- ja kehityspäällikkö Marko Printz sanoo.

– Myös keräysreittien varrella sijaitsevat pienemmät kiinteistöt voivat liittyä eri jätelajien erilliskeräyksiin vapaaehtoisesti ja tilata eri jätelajien tyhjennykset vaikka heti, Printz muistuttaa.

Osalla taloyhtiöistä keräysastiat puuttuvat vielä.

Hänen mukaansa asukkaiden toiveissa on yleensä saada lajittelupalveluja lähelle. Nyt uusien jätehuoltomääräysten myötä yhä useampi asukas saa eri jätelajien keräysastiat omalle kotipihalleen ja lajittelusta tulee entistä helpompaa.

– Lisäksi huolellisella lajittelulla ja sekajätteen määrän vähentämisellä voi säästää, sillä lajiteltujen jätteiden keräys ja kuljetus on edullisempaa kuin sekajätteen.

Marko Printz sanoo, että Uudenmaan jätelautakunnan asettamat jätehuoltomääräykset vievät alueen kiinteistöjen jätteiden lajittelun aimo askelen kohti sitä tasoa, jonka odotetaan tulevan uuden jätelain mukana muutaman vuoden sisällä koko maahan.

Uusi jätelaki vahvistetaan lähiaikoina, ja sitä täydentäviä asetuksia odotetaan hyväksyttäväksi ensi syksynä.

Hallituksen esityksen mukaan kartonki-, lasi- ja muovipakkausten sekä metallin erilliskeräys olisi järjestettävä jatkossa taajamissa kaikissa niissä asuinkiinteistöissä, joissa on vähintään viisi huoneistoa. Velvoite astuisi voimaan vuonna 2023.

Biojätteen lajitteluvelvoite koskisi vuodesta 2024 lähtien yli 10 000 asukkaan taajamissa kaikkia kiinteistöjä, myös omakotitaloja. Vaihtoehtona biojätteen erilliskeräykselle on biojätteen kompostointi kiinteistöllä.

– Tarkoituksemme on Rosk’n Rollin alueella siirtyä kohti uusien valtakunnallisten jätesäädösten velvoitteita vaiheittain, Printz kertoo.

Kaupungin vuokratalokonserni Porvoon A-yhtiöt on Porvoon suurin yksittäinen asuinkiinteistöjen omistaja. Jätelain muutosten vuoksi yhtiössä on tehty laajamittainen jätekeräysastioiden uudistus. Yhtiö on hankkinut lähes sata uutta lajittelupistettä ja oli viime vuonna keräysjärjestelmiä valmistavan Molok Oy:n neljänneksi suurin asiakas Suomessa.

A-yhtiöiden kiinteistöjohtaja Teppo Riski kertoo, että yhtiö on ollut valmis laajentamaan yhteistyötä naapuritaloyhtiöiden kanssa keräilykustannusten jakamiseksi, jottei molempien tarvitsisi hankkia kalliita keräyssäiliöitä.

– Mutta ei sitä kovin paljon olemassa olevien lisäksi ole syntynyt.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut