Todellisuuden pieniä palasia Galleria Maarin näyttelyssä – "Elämä on jännite, hyväksy keskeneräisyys ja jatkuva matkallaolo"

Juhani Kahelinin mietteitä ja Eija Oksasen töitä on esillä Galleria Maarin uudessa näyttelyssä.

Galleria Maarissa lähestytään monella tavalla avautuvaa todellisuutta kuvataiteen, tieteen ja kirjallisuuden suunnilta. Uutta näyttelyä Todellisuuksien moneus voi käydä katsomassa 24. heinäkuuta asti.

Näyttely koostuu Juhani Kahelinin pienoisesseistä ja aforismeista sekä kuvataiteilijan ja galleristin Eija Oksasen maalauksista ja veistoksista. Kahelinin kirjoitelmista on koottu 36-sivuinen vihkonen Kenen todellisuus. Vihkonen on näyttelyssä saatavilla.

Juhani Kahelin on opiskellut Tampereen ja Helsingin yliopistoissa ja on valtiotieteiden lisensiaatti. Hän on työskennellyt muun muassa eduskunnan virkamieskunnassa, jonka vastapainoksi hän löysi kirjoittamisen. Kahelin näkee maailman kuin kreikkalaisen mytologian Argo-laivan, joka purjehtii vieraalla maalla ja jota rakennetaan koko ajan uusiksi.

– Näin myös ihmisten todellisuuskuvat ovat alati muutoksessa. Todellisuutemme rakentuu pienistä palasista joka päivä uudelleen ja uudelleen, hän miettii.

Kuka voi väittää tietävänsä mitä on todellisuus, mikä on totta ja mikä valhetta, mikä faktaa tai jotain muuta. Totuutta ja todellisuutta koskevat väitteet sinkoilevat kuin 30-vuotisessa sodassa. Moni meistä tulee vuorollaan syyllistetyksi, kuka mitenkin.

Kahelin pohtii, miksi ihminen valitsee maailmankuvansa erilailla kuin toinen?

– Yksi elää uhkakuvien vallassa, toinen iloa pursuten. Joku katsoo tulevaisuuteen, toinen elää menneessä. Olemmeko läsnä?

Pidä mielesi avarana, ole ikuinen etsijä ja utelias kaikelle kaikkialla. Näihin Kahelin kannustaa.

– Elämä on jännite, hyväksy keskeneräisyys ja jatkuva matkallaolo. Etsimäsi pakenee, anna sen paeta ja luiki perässä. Kehitä ymmärrystä, toisinnäkevällä on syynsä. Opettele tyyneyttä, hän summaa.

Näyttelyn tematiikka sivuaa myös uusinta historiantutkimusta, jota on esitelty Gaudeamuksen kirjassa Varhaismodernin yhteiskunnan historia. Kirjan lähtökohtana on ajatus, että maailma ja yhteiskunta eivät ole samanlaisia kaikille ja että ihmisten sosiaalisen moninaisuuden ymmärrys rikastuttaa historiallista analyysia.

Tiedetoimittajien liiton jäsenenä Juhani Kahelin on osallistunut liiton opintomatkoille maailman eri kolkkiin. Valokuvistaan hän on laatinut kuvastoja ja kirjoitelmia muun muassa Atacaman autiomaasta ja Andeilta Chilessä, Kuubasta, Tanskanmaalta, Virosta, Tansaniasta ja Sansibarista. Kirjoitelmistaan Juhani on koostanut kirjat Aika palaa sekä Ihmisten ja mannerten liikunnot.

Todellisuuksien moneus, Juhani Kahelinin esseitä ja aforismeja ja Eija Oksasen veistoksia ja maalauksia. Galleria Maari, Jokikatu 22. Avoinna ma-pe 10–18, la 10–17, su 11–16. www.maari.viridianne.fi

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut