Maastopalojen määrä vähentynyt Itä-Uudellamaalla – kuumuus, kasvomaskit ja painavat varusteet kuormittavat palomiehiä

Helteillä on ollut vaikutuksensa myös palomiehen jo valmiiksi kuumaan työhön. Painavien varusteiden lisäksi koronakesä on tuonut myös maskisuosituksen sisälle ja ulos. Kuvassa palomies Severi Uurasmaa. Itä-Uudenmaan pelastuslaitos

Laura Heino

Tyypilliset maastopalot syttyvät ihmisen huolimattomuudesta. Tänä kesänä maastopaloja Itä-Uudellamaalla ei toistaiseksi ole ollut paljon. Paloturvallisuudesta ja varovaisuudesta on silti syytä aina muistuttaa, sillä maastopalot saattavat pahastikin pitkittää muuta avun saantia.

Helteistä ja kuivasta maasta huolimatta maastopalojen määrä Itä-Uudellamaalla ei ole kasvanut kuumien kesien, 2020 ja 2018 huippulukemiin, jolloin niitä oli 12.7. mennessä peräti 70.

– Tänä vuonna 12.7. asti Itä-Uudellamaalla maastopaloja on ollut 39. Naapurialueita olemme avustaneet 7 kertaa, palomestari Petri Lyttinen Itä-Uudenmaan pelastuslaitokselta kertoo.

Avotuli, eli nuotiot tai kertakäyttögrillit ovat usein syynä maastopaloille. Myös autoista heitetyt tupakantumpit ovat sytyttäneet maastoa.

–  Myös esimerkiksi ukkosen aikainen salamointi aiheuttaa jonkin verran paloja. Nämä palot saattavat kyteä usean päivän ennen kuin joku ne huomaa. Silloin ne ovat saattaneet jo laajeta suuriksi.

Ihmisen huolimattomuudella voi olla ikäviä seurauksia.

– Noudattakaa hyvät kansalaiset ohjeita ja varoituksia, älkääkä sytyttäkö avotulta tai muutenkaan aiheuttako palovaaraa. Kannattaa muistaa, että aina, kun maastopalo syttyy esimerkiksi omasta huolimattomuudesta voi olla, että joku, joka todella tarvitsee apua, jää sitä ilman tai ainakin avun saanti pitkittyy, Lyttinen muistuttaa.

Helteillä on ollut vaikutuksensa myös palomiehen jo valmiiksi kuumaan työhön. 10 kilon asun ja varusteiden lisäksi koronakesä on tuonut myös maskit.

– Hieman tukalaa, mutta kyllä kesällä saa lämmintä olla. Talvella sitten taas nautitaan kylmyydestä. Tällaiseen aikaan toivoisi hieman viilennystä sisäilmaan, mutta luulisin, että kasvomaskin käyttösuositus niin sisällä kuin ulkona tekee tilanteesta vielä tukalamman.

Palomiehillä muutaman vuoden käytössä olleet virkashortsit auttavat hieman, mutta tositilanteessa eivät anna samanlaista suojaa.

– Nykyään pelastajilla on ajoneuvoissa kahdet varusteet, ns. perinteinen sammutusasu, joka painaa noin 10 kg ja uudempi 3,5 kilon kevytasu, joka on tarkoitettu maastopaloihin, liikenneonnettomuuksiin tai muihin kevyempiin tehtäviin. Sammutusasun kanssa joutuu käyttämään myös paineilmalaitetta ja muita varusteita, jotka painavat noin 10 kiloa.

Hälytyksen tullessa varusteet on saatava ylle ripeästi.

– Perinteisesti puhutaan yhdestä minuutista, mutta kokonaisuuteen vaikuttaa, missä onnettomuus tapahtuu, jolloin aika vaihtelee 6 minuutista 20 minuuttiin.

Kuumuus ei ole suuremmin hankaloittanut tai pitkittänyt sammutustöitä.

– Tämä koskee lähinnä maastopaloja, joissa kuumuudella ja kuivuudella on saattanut olla vaikutusta. Pelastusopiston julkaiseman tutkimuksen mukaan erityisesti suojavaatetuksella on iso rooli pelastajien kuormittumisessa.

Pelastajat ja paloesimiehet tekevät 24 tunnin työvuoroja, mitä seuraa 72 tunnin vapaa. Päällystön eli palomestarien työrytmiin kuuluu myös normaaleja 8 tunnin toimistopäiviä. Viikon jokaiselle päivälle on oma teemansa, jolloin jokin ajoneuvo tai alus tulee tarkastaa. Lisäksi on työvuoroharjoittelua erillisen koulutusohjelman mukaisesti.

Kuumuudesta huolimatta saunominen kuuluu myös paloasemakulttuuriin. – Päiväohjelmaan kuuluvan liikunnan jälkeen on mukava käydä saunassa. Jos saunassa on 80 astetta ja ulkona 30, niin tuntuuhan ulkoilma silloin viilentävältä.

Palomestari ei sadetta kesään toivo, maasto sen sijaan kaipaa Lyttisen mukaan kunnolla vettä tällä hetkellä.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut