Hamarin työväentalolla uhkaava öinen palo – "Talonmies heräsi savun hajuun"

Hamarin työväentalolla syttyi maanantain vastaisena yönä palo, josta onneksi selvittiin vähäisin vahingoin. Arkisto / HTY

Samu Karvala

Itä-Uudenmaan pelastuslaitos sai hälytyksen Porvoon Hamarin työväentalolle maanantain vastaisena yönä kello 0.53.

Kulttuurihistoriallisesti arvokkaan talon lattiarakenteista, todennäköisesti vaurioituneesta sähköjohdosta, alkunsa saaneen palon savun haju herätti onneksi saman kiinteistön alueella nukkuneen talonmiehen. Tämä soitti 112:een ja alkoi itse sammuttaa palonalkua jauhesammuttimella.

Ensimmäiseksi paikalle ehtineen Hamarin VPK:n joukot näkivät vielä liekkien loimotuksen, mutta heidän sammutustoimillaan palo saatiin tukahdutetuksi.

– Kun vakinaisen palokunnan ensimmäinen yksikkö 101 tuli paikalle, olivat liekit jo alhaalla, palomestari Timo Tuomainen kertoi.

Palon ripeästä havaitsemisesta ja sammutukseen ryhtymisestä johtuen vahingot jäivät vähäisiksi. Pelastuslaitos joutui avaamaan noin puolen neliömetrin verran lattiaa ja purkamaan hiukan seinää. Sammutusvesiä tarvittiin vähän ja niistäkin suurin osa valui talon alle. Talon vesijohto rikkoutui ilmeisesti palon kuumuuden vuoksi.

Sammutustyöt olivat ohi reilun tunnin päästä hälytyksestä ja viimeinenkin yksikkö poistui työväentalolta kello 2.45 aikoihin. Talonmies jäi hoitamaan jälkivartiointia.

Palomestari Tuomaisen mukaan palonsyyntutkinta on toki kesken, mutta mikään ei viitannut ulkopuolisen tekijän osallisuuteen palossa. Jos paloa ei olisi havaittu nopeasti, olisi siinä ollut ainekset tuhoisaan onnettomuuteen.

– Eväät oli huomattavasti pahempaan. Nyt oli vähän tuuriakin matkassa, Tuomainen myönsi.

Hamarin työväentalo on rakennettu vuonna 1906. Talon koko on noin 400 neliömetriä. Talon omistaa Hamarin ja Gammelbackan demarit HTY ry. Rakennusta on kunnostettu useampaan otteeseen. Viimeisin suuri saneeraus tehtiin vuonna 2015.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut