"61 000 koronatestiä Porvoon suurseisokin aikana" – Nesteen öljytuotteetkin olisivat nousseet plussalle ilman Kilpilahden urakkaa

Nesteen liikevoitto on tällä hetkellä täysin uusiutuvien tuotteiden varassa. Ilman Porvoon jalostamon keväisen suurseisokin vaikutusta öljytuotteetkin olisivat tosin pinnistäneet plussalle. Neste Oy

Neste julkisti tiistaiaamuna tammi–kesäkuun puolivuotiskatsauksensa.

Yhtiön vertailukelpoinen alkuvuoden liikevoitto on 542 miljoonaa euroa, mikä jää yli 120 miljoonaa edellisvuoden vastaavasta.

Porvoon jalostamon suurseisokin leimaama toinen vuosineljännes oli kuitenkin miltei yhtä hyvä kuin viimevuotinen.

Nesteen toimitusjohtaja Peter Vanacker luonnehti tulosta vakaaksi.

–  Uusiutuvat tuotteet -segmentti osoitti jälleen kestävyytensä, ja sen myyntikate pysyi hyvällä tasolla. Marketing & Services -segmentti teki erittäin hyvän tuloksen ja sen myyntimäärät elpyivät vähitellen, Vanacker arvioi pörssitiedotteessa.

Uusiutuvien liikevoitto oli huhti–kesäkuussa suurempi kuin koko yhtiön liikevoitto, mikä kertoo sen valtavan merkityksen Nesteelle.

– Kysyntä oli vahvaa, mutta odotusten mukaisesti raaka-aineiden markkinatilanne jatkui erittäin kireänä, Vanacker huomautti.

Vaikeuksissa viime aikoina ollut Öljytuotteet-segmentti teki huhti–kesäkuussa tappiota 58 miljoonaa euroa, saman verran kuin vuosi sitten. Kun otetaan huomioon, että Porvoon jalostamon suurseisokilla oli noin 100 miljoonan euron negatiivinen vaikutus tulokseen, olisi öljytuotteiden tuloskin noussut plussalle ilman huoltourakkaa.

Toimitusjohtaja Vanacker antoi kehuja seisokille, joka toteutettiin turvallisesti ja onnistuneesti pandemian aiheuttamissa erittäin haasteellisissa olosuhteissa.

– Se toteutettiin suunnitellussa kahdentoista viikon aikataulussa. Seisokkitöihin osallistui noin 6 000 henkilöä, ja kokonaistuntimäärä oli yli 1,5 miljoonaa. Tartuntojen leviämistä ehkäistiin esimerkiksi tekemällä noin 61 000 koronatestiä.

Vanackerin mukaan Porvoon suurseisokin kokonaisinvestointi oli noin 630 miljoonaa euroa, josta noin 300 miljoonaa euroa toteutuu vuonna 2021.

– Seisokki on merkittävä investointi jalostamon turvallisuuteen, käytettävyyteen ja kilpailukykyyn.

Neste valitsi keväällä Porvoon sijaan Rotterdamin seuraavaksi uusiutuvien tuotteiden jalostamoinvestoinnin kohteeksi.

– Määrittelyvaihe on menossa, ja tavoittelemme valmiutta tehdä investointipäätös kuluvan vuoden lopulla tai vuoden 2022 alussa, Vanacker sanoo pörssitiedotteessa.

Singaporen jalostamon uusiutuvien tuotteiden tuotantokapasiteetin laajennus etenee aikataulun mukaisesti. Huoltoseisokki ja liitäntätyöt vähentävät Nesteen uusiutuvan dieselin myyntimääriä heinä–syyskuussa. Rotterdamin jalostamolla on edessä katalyytin vaihto vuoden lopulla.

Nesteen arvion mukaan öljytuotteiden markkinakysyntä jatkuu heikkona kolmannella neljänneksellä koronapandemian seurauksena.

Neste tiedotti tiistaiaamuna myös johtajavaihdoksesta. Öljytuotteet-liiketoimintaa johtanut ja Porvoon jalostamon suurseisokin toteuttanut Marko Pekkola on jättänyt yhtiön. Hänen seuraajakseen on nimitetty diplomi-insinööri Markku Korvenranta, joka siirtyy Nesteen palvelukseen viimeistään tammikuussa 2022. Väliaikaisena johtajana toimii Sami Oja.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut