Merikartalle piirretty välivuosi – Hamarista Välimerelle purjehtivia nuoria miehiä eivät miekkavalaat ja myrskyt pelota

Porvoo jää horisonttiin, kun nuoret kaverukset Viki Kankkonen ja Petrus Lohi aloittavat purjehduksensa elokuussa. Laura Heino

Laura Heino

Hamari - Itämeri - Kielin kanava - Biskajanlahti - Madeira - Kanariansaaret - Kreikka. Siinä karkeasti merikarttaan tällä hetkellä hahmoteltu reitti, jota porvoolainen Viki Kankkonen, 20 ja hänen tamperelaislähtöinen kaverinsa Petrus Lohi, 21 lähtevät purjehtimaan elokuussa.

– Tarkoitus on siirtää ystävän vene Välimerelle. Aloitamme matkan Hamarista purjehdusintomme alkuperää kunnioittaen. Olen kunnostellut siellä veneitä ja sieltä on intoni lähtenyt. Hamarin merkitys lähtöpaikkana korostuu merihistoriallisestikin. Hamarissa on aina tehty puupurjealuksia ja siellä on telakoita, Kankkonen kertoo.

Kankkonen on harrastanut purjehdusta seitsemisen vuotta. Lohi on tuoreempi purjehtija, häntä purjehduskärpänen puraisi pari vuotta sitten Hamarin vesillä.

Noin 9 vuotta toisensa tunteneille kaveruksille purjehdus Välimerelle on pitkäaikainen unelma.

– Olen reissannut Välimeren alueella. Turkoosinsininen Välimeri ja alueen luonto ovat lumoavia. On kauan ollut haaveena palata niihin maisemiin, Lohi sanoo.

– Olen tutustunut Ranskaan ja Espanjaan tavallisena turistina. Olen viime aikoina kahminut Välimeri-pioneeri Göran Schildtiä. Välimerellinen kulttuuri ja historiallinen aspekti kiinnostavat, Kankkonen kertoo.

Kaverukset lähtevät reissuun suomalaisvalmisteisella, avomerikelpoisella 13-metrisellä Finngulf 41 -purjeveneellä. Maston korkeus on 20 metriä ja uppoamaa 8,5 tonnia.

Matka kulkee Itämereltä Kielin kanavaan, sieltä Espanjan ja Ranskan vesille rajoittuvalle Biskajanlahdelle pohjoiselle Atlantille, mistä purjehdus jatkuu Portugalille kuuluvalle Madeiran saariryhmälle.

– Talveksi Kanarialle ja sitten etenemme Välimerta kohti Kreikkaa. Tarkoitus on pysähtyä satamissa ja viettää niissä aikaa, Kankkonen selittää.

Pojat ovat ennakoineet mahdollisia reissussa tulevia haasteita ja tehneet tarkkaa pohjatyötä.

– Olemme varautuneita myrskyihin ja käyneet läpi toimintatapoja ääriolosuhteissa, mutta lähtökohtaisesti teemme kaikkemme, jotta emme niihin joutuisi. Meillä on kokonainen välivuosi aikaa, joten ikinä ei ole pakko lähteä satamasta, jos sää on sitä vastaan, Lohi toteaa.

– Gibraltarin vesillä elää miekkavalaita. Olemme haastatelleet siellä purjehtineita ja tällä hetkellä Välimerellä purjehtivia tuttuja ja tuntemattomia. Facebookissa on aktiivinen yhteisö, jossa neuvotaan mielellään, Kankkonen sanoo.

– Olemme myös puhuneet joidenkin kanssa, että näkisimme heitä reissussa, Lohi kertoo.

Vuosi veneessä edellyttää tarkkaan mietittyä varustelua. Pojat panostavat turvallisuuteen. Kankkosella ja Lohella on purjehduksella asianmukaisten turva-, sukellus- ja kalastusvarusteiden sekä ääritilanteisiin tarkoitettujen viestintävälineiden lisäksi aivan perustarpeita.

– Vuoden kun viettää veneessä, mukana on melkein koko omaisuus huonekaluja lukuun ottamatta, Lohi hymyilee.

– Pakkaan myös urheiluvälineitä.

Hyvin säilyvää ruokaa pojat varaavat, mutta satamissa varastoa on tarkoitus täydentää.

– Olen sen verran kulinaristi ja veneessä on sekä hella että uunit, joten pystymme useimmiten tekemään hyvää ruokaa, Kankkonen toteaa.

Lähtöpäivä täsmentyy vielä. Matkakassan kerryttämiseksi pojat ovat tehneet talojen ulkomaalauksia, joten päivä riippuu myös maalauskeleistä.

Purjehdukselle on varattu välivuoden verran aikaa. Kankkosen takarajana paluulle on ensi vuoden heinäkuussa alkava armeija. Lohella jatkuu kolmas vuosi Tampereen lääketieteellisessä.

Pojat myöntävät, että vanhempia on jännittänyt poikien suunnitelma.

– Vanhemmille tämä on saattanut tuottaa unettomia öitä. Kaikki on kuitenkin käyty läpi ja he ovat kannustavia. He tietävät meidän priorisoivan turvallisuuden. Kavereilta on tullut vain bensaa liekkeihin, Kankkonen kuvailee.

– Totta kai on kyselty, eikö meitä pelota, mutta kaikki ovat olleet innoissaan. Ei tule toista tällaista tilaisuutta, Lohi toteaa.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut