Sara Kuiviston vanhemmat aavistivat, että Tokiossa menee hyvin: "Mutta tämä, mitä nyt on tapahtunut, on lyönyt kaikki odotukset"

Irmeli Veittikoski ja Matti Kuivisto ovat hengessä mukana tyttärensä olympiamatkalla. Myös Cafe Cabriolessa on koettu olympiahuumaa. Nyt jännitetään keskiviikon välieriä. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Olympialaisissa parhaillaan kilpaa juoksevan Sara Kuiviston lapsuudenkodissa Porvoon Epoossa eletään jännittäviä aikoja. Isä Matti Kuivisto ja äiti Irmeli Veittikoski asemoivat itsensä tiukasti television ääreen taas tänään keskiviikkona, kun vuorossa on 1 500 metrin välierät.

– Ajasta riippumatta katsomme jokaisen juoksun, olivatpa ne päivällä tai aamuyöllä!

Jo ennen keskiviikon välieriä Sara Kuivistolla on tuomisinaan olympialaisista kolme Suomen ennätystä.

– Tiesimme, mikä Saran kunto harjoitustulosten perusteella on ja aavistimme kyllä, että hyvin siellä menee. Mutta tämä, mitä nyt on tapahtunut, on lyönyt kaikki odotukset. Tavoitteet ovat täyttyneet ja vielä on kisaa juoksematta, Veittikoski sanoo.

Nyt vanhemmat jännittävät, mitä välierissä tapahtuu.

– Siellä on kova vastus ja kovia menijöitä. On upea saavutus olla siellä mukana. Tämän myötä Saralle avautuu ehkä ovia sellaisiin kilpailuihin, mihin ei aikaisemmin ole ollut pääsyä.

Veittikoski puhuu kauniisti siitä, miten hyvältä tuntuu, kun lapsi – aikuinenkin – saa tuntea onnistumisen iloa.

– On aina ihanaa, kun ihmisellä on asia, minkä puolesta hän syttyy, mikä saa hänet palamaan. Oli se sitten perhonen, koira tai urheilu ja millä tasolla tahansa, kunhan se antaa oikeanlaista täytettä elämään, Veittikoski pohtii.

Olympiahenki on vallannut myös Irmeli Veittikosken ja Matti Kuiviston torin laidalla sijaitsevan Cafe Cabriolen. Moni sellainenkin, joka ei tavallisesti seuraa urheilua, jännittää nyt Sara Kuiviston puolesta. Tutun kahvilan tuttu tyttö tuo kilpailun ikään kuin lähemmäksi.

– Asiakkaamme elävät mukana todella vahvasti! Kaikki ovat tosi innostuneita ja rohkaisevia. Saamme päivittäin valtavasti kivaa palautetta, asiakkaat onnittelevat ja juttelevat Sarasta ja olympialaisista.

Vanhemmat tukevat urheilijaa täydestä sydämestä.

– Me pysymme kuitenkin visusti irti urheiluun liittyvistä spekulaatiosta, ne hoituvat valmentajan Ari Suhosen toimesta. Elämänfilosofioista kuitenkin puhumme paljon. Yksi tärkeimmistä asioista, mitä olemme halunneet tyttärillemme välittää, on se, että ole sellainen kuin olet. Aito. Älä yritä olla mitään muuta. Ole rehellinen itsellesi ja elämälle, uskon sen kantavan pitkälle, Veittikoski sanoo.

Kun kotona alettiin puhua olympialaisista muutama vuosi sitten, pitivät Kuivisto ja Veittikoski itsestään selvänä, että he matkaisivat paikan päälle kannustamaan tytärtään. Korona sotki suunnitelmat.

– Tässä tilanteessa ei kuitenkaan ollut järkevää edes harkita Tokioon lähtemistä. Emme olisi päässeet kilpailupaikalle, emme olisi nähneet Saraa, kaikki toiminta kisapaikalla on hyvin rajoittunutta. Voimme seurata kilpailua paremmin kotoa käsin television välityksellä ja pidämme Saraan päivittäin yhteyttä whatsappin välityksellä, Veittikoski sanoo.

Kotijoukoissa on jo mietitty tyttären paluutakin.

– Menemme todennäköisesti lentokentälle vastaan, jotain pientä ekstraa keksimme, kukkia ainakin. Pitäisiköhän tehdä banderollikin. Tietysti juhlimme sitten yhdessä. Onhan tämä kaiken kaikkiaan niin kiva ja hieno juttu, Veittikoski sanoo.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut