Omenamäen palvelukeskuksesta halutaan luoda kaiken ikäisten porvoolaisten olohuone – tavoitteena tukea ikääntyneiden elämänlaatua, muistia ja osallistumista

Omenamäen palvelukeskuksesta suunnitellaan entistä viihtyisämpää, toimivampaa ja muistiystävällisempää asuinpaikkaa ja olohuonetta, jossa myös kaikenikäiset vierailijat viihtyvät.

Kehitystyö liittyy Aalto-yliopiston MonIA-hankkeeseen, jossa Porvoon kaupunki on mukana. Tavoitteena on löytää ikääntyvän väestön asumiseen kaivataan uusia, yhteisöllisiä ratkaisuja, jotka tukevat ikääntyneiden elämänlaatua, muistia ja osallistumista. Hankkeessa kehitetään integroituja monimuotoisia asumisratkaisuja muistisairaille arkkitehtuurin, sisustus- ja maisema-arkkitehtuurin, palvelumuotoilun ja kaupunkisuunnittelun avulla. Omenamäessä asuu pääasiassa muistisairaita ikääntyneitä ja vammaisia.

– Toivomme Omenamäen tiloihin kaikenikäisiä kävijöitä, jotka voivat käyttää esimerkiksi ravintolapalveluja, kokoustiloja, kuntosalia ja saunaa. Monipuolinen käyttö ja kävijäkunta tekevät palvelukeskuksesta elävän, monimuotoisen yhteisön, mikä puolestaan tukee asukkaiden viihtyvyyttä, muistia ja toimintakykyä, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo kaupungin tiedotteessa.

Aalto-yliopiston tiimi on jo löytänyt tiloista useita kehityskohteita, joita tarkennetaan vielä kyselytutkimuksen ja asiakaskokemusten avulla. Tiloja voidaan parantaa esimerkiksi uudenlaisen toimintojen sijoittelun, kalustuksen ja värien avulla. Omenamäen parannusehdotuksista tehdään Aalto-yliopistossa arkkitehtuurin diplomityö.

Hankkeen myötä opitaan uutta ja saadaan työkaluja ikääntyneiden asumisen suunnitteluun tulevaisuudessa.

– Omenamäen tilat ovat tällä hetkellä vajaakäytössä eivätkä juuri houkuttele vierailijoita. Emme kaada seiniä mutta katsotaan, mitä parannusideoita hanke tuottaa. Uudistukset on tarkoitus toteuttaa keväällä 2022, jolloin Omenamäestä tulee entistä iloisempi, vilkas ja viihtyisä paikka kaikenikäisille kävijöille ja asukkaille, Porvoon vanhus- ja vammaispalveluiden palvelujohtaja Kirsi Oksanen toteaa tiedotteessa.

Mainos: Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut