Ajanvaraus 12–15-vuotiaiden rokotuksiin alkaa nyt: Porvoossa tavoitteena saada puolet ikäryhmästä rokotetuksi elokuun aikana – ilmaantuvuusluku on jo korkea, yhä useampi saa positiivisen testituloksen

12–15-vuotiaat rokotetaan Taidetehtaalla. Porvoossa ei järjestetä kouluissa erikseen rokotustilaisuuksia. JOHANNA ERJONSALO

Ajanvaraus perusterveiden 12–15-vuotiaiden koronarokotuksiin avataan tiistaina 10. elokuuta kello 10 osoitteessa koronarokotusaika.fi. Ensimmäinen mahdollinen rokotuspäivä on torstai, jolloin nuorille on varattu 200 rokotusaikaa.

– Jatkossa rokotuspäivät ovat maanantai, torstai ja perjantai. Myös vanhemmille ikäryhmille on edelleen hyvin rokotusaikoja tarjolla, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen sanoo.

Huoltaja voi varata rokotusajan lapsen puolesta, jos tällä ei ole omia pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta. Jos sähköinen ajanvaraus ei silti ole mahdollinen, ajan voi varata puhelimitse numerosta 040 145 5000. Puhelimessa on takaisinsoittopalvelu.

Nuorten rokotteena on Pfizer Biontech. Rokotusten alaikäraja on syntymäpäivä, ei syntymävuosi.

Koululaisten rokotukset annetaan elokuussa Taidetehtaalla. Syyskuussa rokotukset siirtyvät Näsin terveyskeskukseen. Kouluissa rokotuksia ei anneta, mutta rokotuksessa saa käydä koulupäivän aikana. Tällöin huoltaja ilmoittaa poissaolosta kouluun Wilman kautta.

– Kaikkien turvallisuuden kannalta on tärkeää, että myös tämä ikäryhmä saa rokotuksensa. Kannustamme huoltajia varaamaan saatavilla olevia rokotusaikoja, ja rokotuksessa saa käydä myös koulupäivän aikana, kunhan siitä ilmoittaa Wilman kautta luokanvalvojalle ja kyseisen tunnin opettajalle, koulutusjohtajat Jari Kettunen ja Rikard Lindström painottavat kaupungin tiedotteessa.

Rokotuksessa saa käydä koulupäivän aikana.

Elokuun aikana on tavoitteena rokottaa noin puolet 12–15-vuotiaista eli rokotusaikoja on luvassa noin 900.

Kaupunki tiedottaa, kun seuraavat rokotusmäärät varmistuvat, ja uusia aikoja avataan varattavaksi.

– On tärkeää, että rokotuksiin hakeudutaan. Kaikki 12–15-vuotiaat saavat ensimmäisen rokoteannoksen mahdollisimman nopeasti. Kuten aikuistenkin rokotuksissa, toivomme malttia odotukseen, jos rokotusaikaa ei onnistu saamaan ensimmäisestä erästä, sosiaali- ja terveysjohtaja Ann-Sofie Silvennoinen toteaa.

Alaikäiset saavat pääsääntöisesti päättää itse, ottavatko rokotteen vaiko eivät, eikä vanhemmilta tarvita lupaa. Vain jos terveydenhuollon ammattilainen katsoo, ettei nuori ikänsä tai kehitystasonsa perusteella kykene päättämään hoidostaan, tarvitaan rokotteen ottamiseen kaikkien huoltajien suostumus.

Maanantaina Porvoossa ei todettu lainkaan uusia koronavirustartuntoja. Nollapäivä ei kuitenkaan kerro tilanteesta oikeastaan mitään.

– Viime viikolla tartuntoja oli 43 ja ilmaantuvuusluku on nyt 144,5. Se on korkea. Viime viikolla tehtiin 1396 koronatestiä ja positiivisten tulosten osuus on jo yli kolme prosenttia. Se on kuitenkin hyvä, että ihmiset ovat hakeutuneet nyt todella hyvin testeihin, Silvennoinen sanoo.

Silvennoinen toteaa olevansa tilanteesta huolissaan, kun lomakausi päättyy, koulut alkavat ja palataan työpaikoille.

– Tarkkana pitää nyt olla. Meidän kaikkien on syytä kerrata ohjeistuksia niin kouluissa, työpaikoilla kuin kodeissakin, Silvennoinen muistuttaa.

Silvennoinen kiittää, että porvoolaisten rokotuskattavuus on valtakunnallisestikin katsoen hyvällä mallilla.

– Alle 35-vuotiaat nuoret aikuiset ovat ehkä sellainen ryhmä, jonka toivoisin vielä hieman aktiivisemmin hakeutuvan rokotettavaksi, hän sanoo.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut