Puuveneiden päivä syyskuussa Porvoossa Hamarin rannassa ja Wileniuksen telakalla jokirannassa

Wileniuksen telakalla ja Hamarin rannassa on syyskuussa puuvenetapahtuma, jossa voi tutustua puuveneisiin ja jutella niiden omistajien kanssa. Hamarin purjehtijat

Hamarin purjehtijat ja Wilenius Båtvarv ry:n järjestävät yleisölle avoimen puuvenetapahtumaan Wileniuksen telakalla ja Hamarin rannassa lauantaina 4. syyskuuta. Tapahtuma on yhdistysten yhteinen ponnistus porvoolaisen veneilykulttuurin, puuveneiden ja merihistorian hyväksi.

Hamarin purjehtijoiden kommodori Adele Kotsalo muistuttaa, että sata vuotta sitten Porvoon jokivarsi oli täynnä veneveistämöitä.

– Hamarissa on valmistunut aluksia jollasta kuunariin vuosisatojen ajan. Emäsalossa ja Voolahdessa rakennettiin laivoja maailman merille, Kråkössä toimi parhaimmillaan kymmeniä veneveistämöitä. Pellinkiläinen kalavene on yksi tunnetuimmista fiskareista. Wileniuksen telakan klassikkovenetuotanto taas on maailmanlaajuisestikin ainutlaatuinen, Kotsalo lisää.

Edellisen vuosisadan nimekkäimmät suomalaiset venesuunnittelijat Gösta Kyntzell, Gustav Estlander ja Jarl Lindblom ovat asuneet ja työskennelleet Porvoossa.

Kotsalon mukaan puuveneiden aika ei ole ohitse:

– Puuveneet ovat yhtälailla osa kaupungin ja merenkulun historiaa ja nykyaikaa. Ne antavat ainutlaatuisia tilaisuuksia kokea vuosikymmenten ja -satojen takaisia tunnelmia ja ylläpitää eläviä traditioita. Puuvene on edelleen ekologinen, esteettinen ja uniikki käyttöesine.

Puuveneitä on tulossa tapahtumaan kattava kattaus ja yleisö voi tutustua niihin jokirannassa ja Hamarissa lauantaina 4. syyskuuta.

Wileniuksen telakalla voi tutustua veneisiin ja jutella järjestöjen edustajien ja veneilijöiden kanssa kello 11.30–15.30. Veneiden lisäksi tapahtumassa voi nauttia elävästä musiikista. Tilaisuudessa on buffetti, arpajaiset ja pieniä näyttelyitä. Ulkotapahtuma järjestetään koronaturvallisesti.

Puuveneet lipuvat kello 16.00 näyttävässä eskaaderissa jokea pitkin Hamariin illanviettoon, jossa veneet ovat esillä ravintola Hamarinrannan laitureissa iltaan asti.

Näyttelyyn voi yhä ilmoittaa mukaan puuveneitä Hamarin purjehtijoiden kotisivujen kautta.

Veneilijöillä on kaksikin talkootapahtumaa yhteisen hyvän eteen. Wileniuksen telakalla on ensi viikon lauantaina 21. elokuuta tavallista enemmän sutinaa, sillä alueella kunnostetaan ja maalataan talkoilla telakkarakennuksia. Sateen sattuessa toki talkoita on siirrettävä.

Hamarin purjehtijat järjestävät Itämeripäivänä 26. elokuuta kaikille avoimet Hamarin Sahasaarten siivoustalkoot. Talkoolaiset kuljetetaan veneissä ja kajakeissa tutustumaan saarten sahahistorian jäänteisiin ja putsaamaan saaret meren tuomasta muoviroskasta. Lähtö tapahtuu Höylääjäntien päästä kello 18.00 lähtien.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut