Sipoolaiskonkari taas mukana tokon MM-kisoissa: "Koronan vaikutukset näkyvät koirissakin"

Suomalaiset koirakot niittivät jälleen mainetta viikko sitten Sveitsin Bernissä järjestetyissä tottelevaisuuskokeiden maailmanmestaruuskilpailuissa. Kilpailuista tuotiin Suomeen kultaa ja pronssia. Lisäksi Suomi sijoittui joukkuekilpailussa kolmanneksi.

– Suomesta oli mukana yhdeksän koirakkoa ja finaalissa meitä oli tästä joukosta neljä, kertoo sipoolainen Crista Enqvist-Pukkila.

Suomen joukkueessa kilpaili myös sipoolainen Pipsa Sahrman sekä porvoolaislähtöinen Mari Leiviskä. Yhteensä MM-kilpailuissa oli mukana sata koiraa 19 eri maasta.

Enqvist-Pukkila on monelle porvoolaiselle lemmikinomistajalle tuttu, sillä hän työskentelee pieneläinhoitajana Eläinklinikka Avecissa. MM-kisoissa hän on koirineen jo suorastaan konkari.

– Ensimmäistä kertaa olin joukkueessa mukana 2006. Nyt kisakaverina on jo kolmas koira, Enqvist-Pukkila kertoo.

Vuosien saatossa Enqvist-Pukkila on pokannut yhdessä Vip- ja Kaaos-koiriensa kanssa maailmanmestaruuskisoista kultaa, hopeaa ja pronssia, pohjoismaiden mestaruuksia sekä useita Suomen mestaruuksia.

Suomalainen oppi on haluttua maailmalla.

– Nyt minulla on Mess, joka on vielä nuori ja kokematon, mutta suoritti silti hienosti Sveitsissä. Aika näyttää, seuraako se Vipin ja Kaaoksen tassunjäljillä.

Sveitsin maailmanmestaruuskisoissa Enqvist-Pukkila ja Mess lähtivät finaaliin sijalta kolme. Nuori Mess peittosi siis kisarupeaman aikana melkoisen joukon maailman parhaita koiria. Finaalissa sille sattui kuitenkin työtapaturma, joka pudotti kaksikon sijalle 17. Finaalissa kilpaili 20 parasta koirakkoa.

– En kuitenkaan voi olla kuin todella onnellinen ja tyytyväinen. Ennen finaalia koirani oli kolmanneksi paras niistä kaikista sadasta. Se oli mahtava suoritus ensikertalaiselta, nuorelta koiralta, Enqvist-Pukkila sanoo.

Korona aiheutti omat haasteensa kisamatkaan ja itse kilpailuun.

– Itselleni oli viime metreille asti epävarmaa, pääsenkö mukaan. Sipoon kunta tuli mahtavasti vastaan ja sain kuin sainkin toisen koronarokotuksen ennen matkaa, Enqvist-Pukkila kertoo.

Normaalisti joukkue olisi lentänyt kilpailumaahan, mutta nyt lentoja oli vaikea saada ja hinnat olivat pilvissä.

– Lentoja on vähennetty ja meille sanottiin, että jos lentokone vaihdetaan pienempään, ei voida luvata, että koirat pääsevät kyytiin. Emmehän voineet ottaa sitä riskiä. Lähdimme siis autoilla.

Perillä Sveitsissä oli 33 asteen helle. Varjoisia treenipaikkoja ei ollut liikaa ja helteen vuoksi koirien lenkittäminenkin oli haastavaa.

– Koronan vuoksi kilpailuhalliin ei päässyt etukäteen ollenkaan. Tavallisesti koirat saavat tutustua halliin ja treenata siellä. Nyt kilpailusuoritus alkoi noin neljän askeleen päästä siitä, kun ne olivat nähneet hallin ensi kertaa. Se oli monelle koiralle todella vaikea paikka.

Enqvist-Pukkilan mukaan koronan vaikutukset näkyivät maailmanmestaruuskisoissa todella selkeästi.

– Koirakot ovat joutuneet treenaamaan yksin. Monessa maassa ei ole järjestetty korona-aikana lainkaan kilpailuja, joista koirat olisivat voineet saada kokemusta. Meilläkään ei ole ollut joukkotreenejä, mitä tavallisesti olisi todella paljon. Nyt kaikki tusaavat yksin takapihalla. Kyllähän se vaikuttaa. Tähän kaikkeen nähden suomalaiset pitivät kyllä tasonsa todella hyvin.

Suomalaisten koirakoiden taso on maailmanlaajuisestikin katsoen erittäin korkea ja suomalainen oppi on haluttua maailmalla. Enqvist-Pukkilan oma tie MM-konkariksi alkoi jo nuorena.

– Minulla oli kultainen noutaja ja sääntökirja. Pellolla mietin, kuinka saisin koirani tekemään kaikki nämä asiat, hän naurahtaa.

Laji vei mennessään niin, ettei hän ole päässyt siitä irti, vaikka on yrittänytkin. Lisäksi nuoruuden koiraharrastuksesta kasvoi toinen työ. Enqvist-Pukkilalla on oma yritys nimeltä Koulutusteam Vip.

– Koulutan koiria ja valmennan koirakoita pieneläinhoitajan työni ohella. Ennen koronaa tein vain kolmipäiväistä työviikkoa ja muun ajan kiersin kouluttamassa ympäri maailmaakin. Minulla on valmennusryhmiä Italiassa, Itävallassa, Belgiassa, Norjassa, Espanjassa ja Saksassa.

Parhaat toko-koirat tulevat Enqvist-Pukkilan mielestä kuitenkin juuri Suomesta.

– Syitä siihen ovat ehkä meidän periksiantamattomuus ja nöyryys. Kun tehdään eläimen kanssa töitä, vanhoilla meriiteillä ei tee mitään. Menestystä ei voi koskaan pitää itsestäänselvyytenä. Eläin ei ole kuin tietokone, johon voi asentaa uuden päivityksen. Tässä on lukemattomia asioita, jotka on oltava balanssissa, jotta päivitykset pysyvät kunnossa. Koira todella pitää ohjaajansa nöyränä. Juuri siksi sen kanssa onkin niin ihana työskennellä.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut