Tuhoisin ilmaisku Elisenvaaran jälkeen – Porvooseen 80 vuotta sitten pudotetut pommit vaativat 33 kuolonuhria

Porvoon Mannerheiminkadun varren arkisen hyörinän keskellä pidettiin perjantai-iltapäivänä muistotilaisuus 80 vuoden takaisen surun päivän uhreille.

Tuolloin, 27. elokuuta 1941 koettiin Porvoon pahin pommitus sotavuosien kaikkiaan 13:sta. WSOY-talon pommitus vaati kaikkiaan 33 kuolonuhria. Luku on koko Suomen sotahistorian suurimpia Elisenvaaran rautatieaseman pommituksen jälkeen, jossa kuoli 20.6.1944 yli sata henkilöä.

WSOY-talon seinään kiinnitetyn muistolaatan luona on pidetty tilaisuuksia viiden vuoden välein vuodesta 1991 lähtien. Perjantaisessa muistotilaisuudessa puheen piti WSOY:n entinen henkilöstöpäällikkö Tuomo Heimonen, jonka mukaan vuonna 1941 Porvoossa annettiin peräti 261 ilmahälytystä.

Tuona kohtalokkaana elokuun päivänä Neuvostoliiton pommikone oli liittynyt idästä palaavien saksalaiskoneiden muodostelmaan, joten kone havaittiin ja hälytys annettiin aivan liian myöhään.

Myöhäisen hälytyksen vuoksi WSOY-talon pommisuojaan tungeksivia kaupunkilaisia oli pommien pudotessa talon edessä hyvin paljon. Sisäänpääsyä hidasti myös se, että pommisuojan pariovien toinen puolisko oli salvalla kiinni ja sitä ei kaaoksessa ehditty avata.

– Ensimmäinen 50 kilon sirpalepommeista räjähti pihan yli viritetyssä puhelinjohtojen kannatinvaijerissa noin viiden metrin korkeudessa. Se räjäytti samalla toisen putoavan pommin noin kahdeksan metrin korkeudella. 22 ihmistä kuoli välittömästi, Heimonen kertoi.

Porvoon talvisodan aikaisista pommituksista tuhoisin tapahtui joulupäivänä 1939, jolloin Lehtorien talo sai osuman ja kuolonuhreja oli yksitoista.

WSOY:n seppeleen 80 vuoden takaisen pommituksen uhreille laskivat Pekka Kunnas ja Arja Laine. Kunniavartiossa olivat Itä-Uudenmaan sotilaspoikien ja lottatyttöjen perinnekillan Jouni Ahola ja Maija Soinio.

Porvoon kaupunkia tilaisuudessa edustivat sivistysjohtaja Sari Gustafsson ja kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Anders Lindholm-Ahlefelt.

Tuomo Heimonen toivoi, että pommituksen uhrien muistamisen perinne jatkuu tulevaisuudessakin. Tähän toiveeseen oli paikalla olleiden helppo yhtyä. Tietoisuus aiemmista kriisitilanteista auttaa asettamaan nykypäivän ongelmat oikeisiin mittasuhteisiinsa.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut