Hanhien jätösten vuoksi ylimääräinen näytekerta Kokonniemen maauimalasta – "Siivotaan alue keräävällä ruohonleikkurilla"

Näytteiden ottaja Arja Hiltunen-Peltola otti näytteen, mutta tarkastelee ja merkitsee ylös myös muita havaintoja uimarannalta. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Kokonniemen maauimalan vedestä otettiin keskiviikkona ylimääräinen vesinäyte rannoilla aiemmin laiduntaneiden valkoposkihanhilaumojen vuoksi. Nyt nurmikko oli ajettu, eikä ulosteita näkynyt, höyheniä oli kyllä heinikossa.

Kaupungin ympäristöterveydenhuollossa ollaan huolestuneita lintujen ulosteiden mahdollisesta uimaveteen pääsemisesstä suositulla ympärivuotisella uimapaikalla. Uimaveden laadun selvittämiseksi otti Arja Hiltunen-Peltola keskiviikkona vesinäytteen skeittirampin puoleiselta laiturilta, jonne päin tulee usein.

Hän selventää, että näyte otetaan sellaisesta paikasta, missä tilanne voisi olla pahin, vesi likaisin ja missä uidaan tai mennään uimaan. Paikka, johon tuuli painaa veden ja johon se voi jäädä, kuten rappusten lähelle tai laiturin reunan liepeille.

– Paikoissa, joissa ei ole laituria, kahlaan kahluuhaalareilla syvemmälle. Otan näytteen aina samasta paikasta niin, että ne ovat vertailukelpoisia, hän lisää.

Arja Hiltunen-Peltola otti näytteen rannan siitä paikasta, jota käytetään aktiivisesti. Tämä laiturialue on myös sellainen, jonne tuuli puhaltaa vettä ja sen mukana kaikenlaista. Tanja Kuisma

– Tosi vähän on tänä kesänä ollut valkoposkihanhia missään Itä-Uudenmaan rannoilla, kun olen kiertänyt ottamassa näytteitä. Edelliskesinä on ollut rantoja, joissa ulosteperäinen bakteeri on näkynyt vesinäytteiden tuloksissa ja silloin syy-yhteys näkyy jo rantanurmikoilla, Hiltunen-Peltola toteaa.

Maauimalasta, santterilta tai montulta, kuka nyt mitenkin rantaa kutsuu, otetaan näyte neljästi kesässä.

– Tämä on nyt ylimääräinen kerta. Viime kesänäkään ei enää tähän aikaan otettu näytteitä.

Hiltunen silmäilee ympäristöä: ei roskia, ei lintuja, tällä kertaa vain yksi uimari. Laituritkaan eivät repsota. Ilman lämpötila on 16,5 ja veden 17,1. Tänä kesänä uimavedet olivat todella lämpimiä, merivesikin jopa 26-asteista.

Vielä katse uimavalvojien kopin ilmoitustaululle: edellinen näyte otettiin 11. elokuuta ja sen tulos oli täysin puhdas.

Uimavesinäyte otetaan samasta paikasta, että näytteet ovat paremmin vertailukelpoisia. Tanja Kuisma

Liikuntapaikkojen esimies Max Roosin mukaan hanhia oli aiemmin elokuussa enemmän, nyt niitä ei ole näkynyt tällä viikolla. Yöt ovat jo viileitä. Kun hanhiparvi on laiduntanut uimarannalla, nurmikonajo tehdään heti.

– Siivotaan alue keräävällä ruohonleikkurilla, mikä nostaa jätökset ylös. Jos ne jää sinne vähänkään pidemmäksi aikaa, ulosteet murenevat eikä niitä sitten saa kovin helposti pois. Kerätty aines menee biojätteisiin.

Roosin mukaan nurmikon lyhyeksi leikkaaminen ei pidä hanhia pois alueelta.

– Ne tulevat, kun on hieno ja lämmin keli, eikä kuntalaisia uimassa. Kun viilenee, niitä ei näy. Uimareitakin alkaa jo olla harvakseltaan, kun on kesäkausi on loppunut ja varsinainen talviuintikausi ei vielä ole alkanut.

Kuivuus pienensi kantaa

Suomen ympäristökeskuksen mukaan kuiva kesä ja petojen saalistus verotti valkoposkihanhien määrää noin 18 prosentilla eli 1 109 linnulla edelliskesästä, jolloin niitä laskettiin olevan yli 6 000. Helsingin ja itäisen Espoon nurmikoilla laskettujen lintujen määrä oli runsas 5 000 hanhea, joista poikasia oli yli 700.

Helsingissä kaupunki varautui jo viime vuonna karkottamaan hanhia osalla ranta-alueistaan koirien käyttämisellä, äänikarkotteilla, visuaalisilla karkotteilla ja robottiruohonleikkureilla.

Hanhet suosivat laajoja, veteen rajautuvia nurmikoita, joihin ne kerääntyvät ruokailemaan loppukesästä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut