Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hamarinrannassa kaikkien aikojen kesä – merellisestä Hamarin SEO:sta tuli uudistusten jälkeen paljon enemmän kuin venehuoltoasema

Kulunut kesä jää historian ikimuistoisimpiin upeiden säiden vuoksi. Aurinko on paistanut myös Porvoon Hamarin SEO:lla, josta on kasvanut eräänlainen porvoolainen instituutio. Se ei ole enää venehuoltoasema, vaan meren syleilyssä oleva kohtauspaikka ja kahvila-ravintola, josta saa myös polttoainetta.

– Tämä kesä on ollut ylivoimaisesti kaikkien aikojen paras, omistajiin kuuluvat Tomi Vilenius ja Miika Tyyskä kertovat.

SEO-asema ja sen yhteydessä toiminut noin 100-paikkainen Lokki-ravintola siirtyivät heille ja Joona Tyyskälle kesäkuussa 2019, kun toiminnan vuonna 1992 käynnistäneet Anne ja Seppo Tuominen siirtyivät ansaituille eläkepäiville.

Uudet omistajat aloittivat heti rohkeasti muutostyöt haastavasta koronatilanteesta huolimatta. Nyt asiakkaita palveleekin täysin uusittu moderni 200-paikkainen Porvoon Hamarinranta.

Hyvin sujunut kesä ilahduttaa yrittäjiä, sillä muutoin he ovat kamppailleet puolitoista vuotta koronan tuomien toimintarajoitusten kanssa muiden ravintoloiden tapaan.

SEO on ollut niin suosittu, että kesällä viikonloppuisin kaikki asiakkaat eivät ole mahtuneet kerralla sisään, vaan on syntynyt jonoa. Kesälauantaisin on ollut live-musiikkia. Jättiscreenit vetivät katsojia jääkiekon MM-kisojen ja jalkapallon EM-kisojen aikaan. Muitakin erilaisia tapahtumia on ollut kesäisin ja talvisin.

Terassin suosio on kasvanut selvästi.

Tomi Vilenius, osakas

Kaupan jälkeen uudet omistajat päättivät laajentaa ja monipuolistaa toimintaa. SEO:lla oli kuluvana kesänä ensimmäisen kerran oma laituri. Uusi suuri korotettu terassi valmistui viime joulukuussa. Paikallisen X-Glassin siihen toimittamassa lasituksessa on mannermaisia elementtejä, jotka ovat uutta Porvoossa.

– Terassin suosio on kasvanut selvästi. Se on aiempaa monikäyttöisempi ja toimii myös sateella ja talvella. Tuulisella säällä lasiseinät voi nostaa ylös asti suojaksi. Terassin ympärivuotinen osa on tiivis ja sitä voidaan pitää lämpimänä. Aurinkoisella säällä katto liukuu syrjään ja lasiset seinät voidaan laskea alas tai liu´uttaa sivuun, Tomi Vilenius kertoo.

– Toimimme paikassa, jonne pitää varta vasten tulla ja jossa ei ole keskustojen luontaista asiakasvirtaa. Siksi on hienoa, että ihmiset ovat meidät löytäneet. Olemme yrittäneet tehdä paikan sellaiseksi, jossa kaikki viihtyvät vauvasta vaariin. Meillä on myös pieni hiekkaranta ja leikkipaikka lapsille. Perheenisänä tiedän, että jos lapset viihtyvät, aikuisetkin viihtyvät.

SEO sijaitsee Porvoonjoen suulla ja on siksi paikallisten veneilijöiden luontaisin tankkauspaikka.

Miika Tyyskän mukaan polttoaineiden kysyntä on suhteellisen stabiili vuodesta toiseen. Tänä kesänä vilkkain kausi alkoi varsin myöhään eli vähän ennen juhannusta, mutta sen jälkeen helteet jatkuivat viikkoja.

– Pari kertaa polttoaine pääsi viikonloppuna loppumaan, vaikka säiliöt oli perjantaina täytetty piripintaan. Emme tietenkään halua, että näin tapahtuu, mutta kysyntäpiikki on kova, kun kaikki päättävät lähteä veneilemään samaan aikaan.

Tänä kesänä polttonesteet ovat olleet Suomessa kalliimpia kuin koskaan. Joillakin veneasemilla litrahinta on ylittänyt kahden euron haamurajan, mutta ei SEO:lla.

Monet ovat sitä mieltä, että maksoi mitä maksoi, vesille mennään. Miika Tyyskä kertoo, että joskus tulee puhelimitse useitakin hintakyselyjä päivässä, kun veneilijät miettivät, missä tankkaavat. Isojen veneiden tankkeihin menee vähintään satoja litroja polttoainetta. Kuluvan kesän ennätys SEO:lla oli 4 800 litraa dieseliä yhteen alukseen.

– Ostamme polttoaineen itse tankkeihimme emmekä myy päämiehen polttoainetta, mikä sitoo pääomaa. Vuosimyynti on kesäpainotteisuuden vuoksi pienempi kuin maa-asemien, ja sisäänostohintamme on korkeampi kuin litrahinta, jolla maa-asemat myyvät polttoaineita ulos, Miika Tyyskä kertoo.

Hamarin venepaikat kuuluvat Porvoon himoituimpien joukkoon, sillä laiturit ovat meren äärellä. Suurin rajoite lisälaitureille on kaupungin mukaan se, että alueella ei ole tarpeeksi parkkipaikkoja veneilijöiden autoille.

SEO:n saaman palautteen mukaan rantaan tarvittaisiin julkisia wc-tiloja.