Asuntomarkkinat: Välittäjät eivät kalastele toimeksiantoja palkinnoilla – Ostotoimeksiantoja yhä enemmän, pääsehän niillä ”jonon ohi”

Erikoinen markkinatilanne puhuttaa välittäjienkin parissa, kun näyteikkunaan ei ole mistä laittaa uusien kohteiden tietoja. Niitä vain ei tunnu tulevan riittävästi kysyntään nähden. Kiinteistönvälitys Scasin Mikael Kylmämaa on työskennellyt lähes kymmenen vuotta kiinteistönvälittäjänä. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Kiinteistönvälittäjät Porvoossa eivät innostu ainakaan vielä palkitsemaan asuntojen myyjiä lahjakorteilla, puhelimilla, polkupyörillä tai muilla tavaroilla, vaikka asuntomarkkinoilla on tilanne, jossa myyntikohteita on niukasti. Pääkaupunkiseudulla tilanne on toinen.

– Emme tule harkitsemaan sellaista vaihtoehtoa, että lähtisimme kalastelemaan toimeksiantoja palkitsemalla myyntiä harkitsevaa asiakasta.

–Asunnon myynti on omistajalleen niin suuri asia ja myyntiin liittyviin päätöksiin sekä välittäjän valintaan vaikuttavat aivan muunlaiset seikat, Kiinteistövälitys Scasin toimitusjohtaja Stina Ahlfors kiteyttää.

– Pyrimme saamaan myytävästä kohteesta parhaan mahdollisen hinnan, jolloin myyjä voi palkita itse itsensä haluamallaan tavalla, hän lisää.

Palkitsemista ei ole käynnissä myöskään Op Koti Itä-Uusimaalla, mutta toimitusjohtaja Katja Kokkisen mukaan kampanjasta keskustellaan aika ajoin. Hän näkee palkitsemisessa hyvääkin.

– Kampanja voi olla hyvä tapa päästä tapaamaan asiakasta, mutta loppujen lopuksi välittäjän valitsemisessa usein keskeisintä on se, miten asiantuntevan kuvan välittäjä itsestään ja edustamastaan välitysliikkeestä antaa. Toisaalta myös henkilökemioilla on iso merkitys.

Ostaja maksaa välityspalkkion.

Huoneistokeskus on Annu Kristiina Dobren mukaan käynnistänyt juuri uuden etupalvelun asiakkailleen.

–Sieltä löytyy rahanarvoisia etuja muuttoon, varastointiin, asumiseen, sisustamiseen, remontointiin, kotona viihtymiseen sekä hyvinvointiin.

Ostotoimeksiannot ovat yleistyneet. Sellaisen myötä pääsee käsiksi asuntoon, joka ei ole vielä edes myynnissä. Kokkisen mukaan ostotoimeksiannoista keskustellaan yhä useammin asiakkaiden kanssa.

– Meillä on tehty niitä joitakin tänä vuonna. Ostotoimeksiannon tekijä on yleensä jo pidemmän aikaa asuntoa etsinyt, jolta on ehkä mennyt yksi tai useampi kohde ohi suun. Tyypillisimmin kyse on perheasunnosta keskustassa tai sen tuntumassa. Joku hakee hyväkuntoista asuntoa, toinen taas nimenomaan remontoitavaa kohdetta.

Ostotoimeksiannon tekijä pääsee sen myötä käsiksi asuntoon, jossa myyjä vasta pohtii asuntonsa myyntiin laittamista.

– Jos hyvin käy, myyjä välttyy esittelyiden ja kuvauksen aiheuttamalta työltä ja yleensä myyjiä kiinnostaa myös se, että ostotoimeksiannoissa ostaja maksaa välityspalkkion, Kokkinen muistuttaa.

Ostajalle porkkanana on päästä keskustelemaan kohteen ostamisesta tilanteessa, jossa kohde ei vielä ole julkisessa myynnissä, eikä kilpailevia ostajia kohteelle ole. Kun vielä välittäjä hoitaa kohteen selonoton ja kaupat, saavat sekä myyjä että ostaja ammattilaisen hoitamaan kokonaisuuden.

Mökkibuumin lisäksi asuntomarkkinoilla on Huoneistokeskuksen myyntijohtaja Annu Kristiina Dobren mukaan paljon iäkkäämpiä asiakkaita liikkeellä, jotka etsivät kaupunkiasuntoa keskustasta tai läheltä keskustaa ja palveluita.

– Olemme saaneet toteuttaa näin useamman asiakkaan unelmat uudesta kodista. Meiltä kysytään eniten Porvoon keskustassa sijaitsevia suurempia kerrostalo huoneistoja. Monen toiveissa ovat myös omakoti- ja rivitalot keskustan läheisyydessä.

Myös Sp-Kodin toimitusjohtaja Petri Kuismanen toivoo ostotoimeksiantoja. Ajankohta asuntokaupoille on nyt otollinen, koska ihmisten ostoaikeet ja luotto omaan talouteen ovat korkealla.

– Siksi tällä hetkellä tarvitaan paljon lisää myytäviä kohteita. Pelkään tulevaisuudessa, että kun korona helpottaa ja ihmiset pääsevät matkustamaan ja kokoontumaan vapaammin, niin myytävien kohteiden määrät tulevat kasvamaan ja voi jopa käydä niin että myyntiajat kasvavat ja sen seurauksena hinnat putoavat.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut