Clean World Porvoo: Elina Valtosen mukaan ilmastopäätöksissä tarvitaan lämmintä sydäntä ja kylmää päätä

Elina Valtonen. Päivi Tuovinen

Jyrki Hämäläinen

Ilmastonmuutoksen hallinnassa on tärkeää asettaa selkeät tavoitteet, mutta jättää valtioille, yrityksille ja kansalaisyhteiskunnille tilaa ratkaista, miten ilmastotavoitteisiin ylletään, kansanedustaja ja kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen sanoi avatessaan kestävän kehityksen foorumin Clean World Porvoo -tapahtumassa tiistaina.

Valtosen mukaan on luotava puitteet, joiden sisällä on oikeat kannusteet hakea ratkaisuja ja kokeilla uutta. Lisäksi tarvitaan riittävän väljät reunaehdot, jotta voidaan keksiä uusia päästövähennyskeinoja nyt käytettävissä olevien rinnalle.

– Vihreys ja kestävyys eivät ole suomalaisissa yrityksissä päälle liimattuja arvoja vaan, kasvavaa liiketoimintaa. On annettava tilaa kehitykselle, joka mahdollistaa useiden nykyisten elintapojemme säilyttämisen korvaamalla energiamuodot ja materiaalit toisilla. Siirtymäajoilla on luotava vakautta yritysten toimintaympäristöön.

Valtosen mukaan yksittäiset ihmiset ovat samanaikaisesti suurin ja pienin vaikuttaja ilmastoasioissa. Jokaisen kulutuspäätöksen takana on ihminen.

– Ilmastotavoitteisiin pääsemisen ei tarvitse tarkoittaa elintason klarsimista. Ihmiset on pidettävä omilla ratkaisuillaan muutoksessa mukana.

Valtonen muistuttaa, että Suomessa on koko euroalueen korkeimmat arjen kustannukset. Niitä ei ole mahdollista lisätä, vaan ilmastotoimien mahdollisesti tuoma kustannuspaine on kompensoitava pienentämällä rasitusta toisaalla.

Elina Valtonen sanoo, että Suomella on kaikki edellytykset olla vähäpäästöisen sekä ympäristö- ja ilmastoystävällisen teknologian kärkimaa. Edelläkävijäratkaisujen kehittämisen ja käyttöönoton kautta Suomen myönteinen ilmastokädenjälki voi olla moninkertainen hiilijalanjälkeen nähden.

Valtosen mukaan EU:n ilmastolakipakettiesitys ei ole kaikilta osin Suomelle ongelmaton, ja neuvottelupöydässä on seuraavien parin vuoden aikana oltava myös tiukkana.

– Vastuunkanto ilmastopäätöksistä edellyttää lämmintä sydäntä ja kylmää päätä. Hysterialle ei ole tilaa.

Alueet ja kaupungit voivat olla yksittäisten kansalaisten tapaan toimissaan ketteriä ilman valtion käsiohjausta, Valtonen sanoi ja viittasi esimerkiksi Porvoon tavoitteeseen olla hiilineutraali kaupunki vuoteen 2035 mennessä.

CWP:ssä esiteltiin suomalaista ja paikallista ilmasto-osaamista ja -innovaatioita. Koronan vuoksi tapahtuma järjestettiin striimattuna.

CWP 2021-tapahtumaa voi seurata tiistaina noin kello 17:ään asti suorana verkkosivuilta. Samasta paikasta löytyy myöhemmin tapahtuman tallenne.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut