Pukkilan kuvataidekoulun 31 vuoden kavalkadi esillä – Onnissa ja Osuuspankin ikkunassa voi nähdä taidetta eri vuosikymmeniltä

Tämä hahmo istuu ja miettii jotain, mitähän? Hanne Matikainen

Pukkilan lasten kuvataidekoulun 31 vuoden juhlanäyttely on vielä pari viikkoa 18. syyskuuta asti nähtävillä Pukkilan Hyvinvointikeskus Onnissa sekä Pukkilan Osuuspankin näyteikkonoissa.

– Vaikka itse näin kuvataidekoululaisen vanhempana ja näyttelyä koonneena sanonkin, on näyttely hieno kokonaisuus siitä, miten yli 30 vuoden ajan pienessä kunnassa on määrätietoisesti yhdessä työskennelty sen eteen, että lapset saavat harrastaa omassa kunnassa ja kuinka laadukasta kuvataideopetusta onkaan ollut tarjolla, Hanne Matikainen seurakunnasta luonnehtii.

Pienen kunnan yksi suuri saavutus on 31 vuotta Pukkilassa toiminut kuvataidekoulu. Hanne Matikainen sanoo itse ymmärtäneensä saavutuksen suuruuden vuosikertoja lukiessaan.

– Ei ollut itsestään selvää, että maalaiskunnassa löytyy halua lasten kuvataidekasvatukseen.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton Pukkilan osasto oli kuitenkin avarakatseinen ja innokas uuteen. Heidän sekä aktiivisten vanhempien toimesta perustettiin kuvataidekoulu. Opettajana on toiminut alusta lähtien Maisa Laine.

Varainhankintaan on kuulunut vessapaperimyyntiä, tapahtumien järjestämistä, kalenterien tekoa & myyntiä, ja paljon muuta. Vuosibudjetti oli esimerkiksi 1990-luvun alkupuolella ollut 13 000 markkaa.

On tehty töitä ajatuksella, haluttu ehkä kertoakin jotain.

Kurssimaksut on pyritty pitämään kohtuullisina, vaikka epäilemättä 300 markkaa on 90-luvun lamavuosina ollut iso raha monelle perheelle.

MLL Pukkila jaksoi huolehtia kuvataidekoulusta ja varainhankinnasta vapaaehtoisvoimin noin 20 vuotta. Vuonna 2011 se siirtyi kunnallisen Mäntsälän Kansalaisopiston alaisuuteen. Toiminta on jatkunut entiseen tapaan, Maisan toimiessa edelleen innostavana ja taitavana opettajana.

Kuvataidekoulua on käynyt vuosien mittaan hyvin moni pukkilalainen lapsi ja nuori. Tätä haluttiin nostaa esille juhlanäyttelyssä, johon saatiin töitä 43 entiseltä ja nykyiseltä kuvataidekoululaiselta. Teoksissa näkyy monipuoliset aiheet, joita kuvataidekoulussa on ollut, sekä monenlaiset tekniikat ja materiaalit. On ollut viikinkien taisteluvarustusta, Kalevalaa, Afrikkaa, kissoja, karttoja, juhlia: totta ja tarua.

Näyttely on täynnä värejä. On upeaa nähdä lasten rohkea ja runsas värien käyttö. Teokset ovat aitoja ja täynnä elämää: pulleita kissoja, hymynaamaisia ihmisiä. Hanne Matikainen arvioi, että iän ja taitojen karttuessa viivasta on tullut suorempi ja tarkempi.

– Töistä huomaa, että niissä on ajateltu jo enemmän sommitteluja, valoja ja varjoja. Savitöissä rosot ovat silinneet, ja tavoiteltu muoto on saavutettu. On tehty töitä ajatuksella, haluttu ehkä kertoakin jotain valitulla aiheella, kasvojen ilmeellä, väreillä, Matikainen puntaroi.

Teosten väliin on näyttelyssä sijoiteltu lasten ja nuorten kertomia muistoja kuviksesta:

– Maisan Akatemia on ollut kivaa, koska siellä on saanut kokeilla erilaisia tekniikoita eikä siellä ole tarvinnut ajatella koulua, muistelee eräs nuori.

Mukana on myös lehtileikkeitä ja vuosikertomuksia vuosien varrelta.

Teoksien sijoittelussa näyttelyyn on käytetty visuaalista silmää eikä esimerkiksi tekijän ikää, tai kuvataidekoulun vuosien mukaista järjestelyä. Olisipa ollut hauska nähdä samalta tekijältä varhainen ja opintojen loppupuolen työ. Töitä tuli niin runsaasti, että jokaiselta voitiin ottaa vastaan vain muutama työ.

Pukkilan lasten kuvataidekoulun 31-vuosinäyttely on avoinna Hyvinvointikeskus Onnin aukioloaikojen mukaan eli kello 9.00–16.30, sekä lauantaisin kello 9.00-–11.00. Paikallisen Pukkilan Osuuspankin ikkunat ovat katseltavissa läpi vuorokauden.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut