Täyssähköautojen autovero poistuu – keskimääräinen hinta laskee yllättävän vähän

Kuvituskuva. Hallitus ehdottaa yhteensä 23,3 miljoonaa euron määrärahaa sähköautojen latausinfran ja kaasutankkausverkon laajentamiseen. Katja Juurikko

Sirpa Repo

Täyssähköautojen autovero poistetaan jo muutaman viikon kuluttua. Tällä pyritään vähentämään liikenteen päästöjä ja vaikuttamaan ilmastonmuutokseen.

Vapautus koskee lokakuun ensimmäisen päivän jälkeen ensirekisteröitäviä uusia täyssähköautoja. Täyssähköautoilla autovero on vain 2,7 prosenttia. Autoalan tiedotuskeskus uskoo silti, että veron poistuminen lisää sähköautojen kysyntää.

Täyssähköautojen keskimääräinen hankintahinta on noin 55 000 euroa, jolloin autovero on henkilöautoilla noin 1 500 ja pakettiautoilla noin 1 400 euroa.

– Täyssähköautojen autoveron nopealla jo muutaman viikon kuluttua tapahtuvalla poistolla on suuri symbolinen merkitys, koska tähän asti jokaisesta uudesta autosta on peritty autoveroa. Hankinnan veron poistaminen nollapäästöisiltä autoilta on oikeansuuntainen autokannan uusiutumista nopeuttava askel” kertoo tiedotteessa toimitusjohtaja Tero Kallio Autotuojat ja -teollisuus ry:stä.

Hallitus ehdottaa määrärahaa hankintatukiin, jolla edistetään siirtymää vähähiilisiä polttoaineita käyttäviin ajoneuvoihin. Hankintatukien on määrä laajentua henkilöautoista myös paketti- ja kuorma-autoihin.

Autokannassa oli eokuun lopussa vasta noin 800 ladattavaa pakettiautoa. Se tarkoittaa, että 0,2 prosenttia kannasta on ladattavia. Sähköautojen osuus ensirekisteröidyistä pakettiautoista oli tämän vuoden tammi-elokuussa 2,4 prosenttia.

– On tärkeää, että hankintatukibudjetti olisi riittävä. Nyt näyttää siltä, että uusittava täyssähköautojen hankintatuki jäisi aiempaan 2 000 euroon, joka on huomattavasti verrokkimaitamme vaatimattomampi, Rissa toteaa.

Budjettiriihessä ehdotetaan lisäksi yhteensä 23,3 miljoonaa euron määrärahaa sähköautojen latausinfran ja kaasutankkausverkon laajentamiseen.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut