Pajtim Statovcin Bolla on kuuden joukossa ehdolla rahakkaan Kirkus-palkinnon saajaksi Yhdysvalloissa

Pajtim Statovci. Anna Kurki

Tanja Kuisma

Kirjailija Pajtim Statovci on valittu Finlandia-voittajallaan Bolla Yhdysvalloissa ehdolle Kirkus-palkinnon saajaksi. Romaani valittiin kuuden finalistin joukkoon peräti 328 kaunokirjallisen teoksen joukosta.

Kirkus Reviews -kirjallisuuslehden vuonna 2014 perustama palkinto jaetaan kaunokirjoille, tietokirjoille ja nuortenkirjoille. Aiemmin Kirkus-palkinnon ovat voittaneet muun muassa Hanya Yanagihara ja Pulizer-palkittu Colson Whitehead.

Palkinto on yksi arvokkaimmista kirjallisuuden piirissä jaettavista 50 000 dollaria eli runsas 42 000 euroa. Voittaja selviää 28. lokakuuta.

Porvoossa lapsuutensa asunut ja Linnankosken lukiosta ylioppilaaksi kirjoittanut 31-vuotias Statovci asuu Helsingissä, jossa hän opiskeli kirjallisuustieteen maisteriksi Helsingin yliopistossa. Mies on otettu ehdokkuudestaan.

– Olen todella iloinen kirjan saamasta vastaanotosta. Tällainen tunnustus merkitsee minulle paljon. Bollan kääntäjä David Hackston on tehnyt upeaa työtä, Pajtim Statovci iloitsee suomalaisen kustantajansa Otavan tiedotteessa.

Hackston puolestaan luonnehtii kaunokirjallisuuden kääntämistä yksinäiseksi puurtamiseksi kielen ja kirjailijan ajatusten parissa.

– On aina ilahduttavaa seurata, miten valmis käännös puhkeaa kukkaan ja alkaa elää omaa elämäänsä lukijoiden mielissä, hän kertoo tiedotteessa.

Pajtim Statovcin kolmas romaani Bolla ilmestyi 2019 ja julkaistiin äskettäin Yhdysvalloissa, jossa siitä on Otavan tiedotteen mukaan jo kirjoitettu lukuisia ylistäviä arvioita. Statovcia on kutsuttu suureksi lahjakkuudeksi ja hänen kirjallisia kykyjään "pettämättömiksi".

Myös edellinen romaani Tiranan sydän (Crossing) keräsi ylistäviä kritiikkejä Yhdysvalloissa. Se oli myösyksi National Book Award -kirjallisuuspalkinnon viidestä finalistista. Pajtim Statovci oli ehdolla käännöskirjallisuuden sarjassa. Hän oli ensimmäinen suomalainen kilpailemassa arvostetusta palkinnosta.

Kommentoi

Mainos: Itä-Uudenmaan Osuuspankki

Kaikki joukolla vaurastumaan!

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut