Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Porvoolaisnuorten yksinäisyyden tunne on kasvanut – "Korona-aika on ollut erittäin kuormittavaa"

Porvoon kaupunki tiedotti perjantai-iltapäivänä, että iso osa porvoolaisista nuorista on edelleen tyytyväisiä elämäänsä, joskin tyytyväisten määrä on jonkin verran laskenut.

Tieto perustuu Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuottamaan, keväällä 2021 tehtyyn kouluterveyskyselyyn ja vertailu on tehty vuoden 2019 kyselyyn.

Koronavirusepidemian vaikutuksista elämään nousi esiin erityisesti nuorten vähentynyt yhteydenpito kavereihin ja isovanhempiin.

– Korona-aika on ollut lapsille ja nuorille erittäin kuormittavaa. Siihen nähden voimme olla tyytyväisiä siihen, miten porvoolaisnuoret kyselyn perusteella voivat. Vastauksia käsitellessämme tulemme syventymään tarkemmin osallisuuden kokemuksiin ja korona-ajan vaikutukseen lasten ja nuorten mielenterveyteen, sivistysjohtaja Sari Gustafsson toteaa kaupungin tiedotteessa.

Valtakunnallisesti tarkasteltuna yksinäisyyden tunne on yleistynyt ja erityisesti tyttöjen hyvinvointi näyttää heikentyneen aiempiin kyselyihin verrattuna. Porvoolaisnuorten kohdalla tulokset kertovat samaa.

– On huolestuttavaa, jos nuoret kokevat itsensä yksinäisiksi, sillä on valtava merkitys nuorten hyvinvoinnille, Gustafsson sanoo.

THL:n kyselyyn osallistuivat peruskoulun 4. ja 5. luokkien oppilaat, 8. ja 9. luokan oppilaat ja lukioiden sekä ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuosikurssin opiskelijat. Vuoden 2021 kyselyä ei tällä kertaa osoitettu ollenkaan huoltajille.

Porvoossa lasten ja nuorten hyvinvointityötä johtaa ja koordinoi hyvinvointityöryhmä Hyvis, joka myös johtaa Kouluterveyskyselyn tulosten käsittelyprosessia.

– Kokoonnumme heti ensi viikon alussa ja käymme alustavasti tulokset läpi Porvoon osalta. Tulemme myös osallistamaan oppilaita, opiskelijoita ja huoltajia käsittelyprosessin aikana, sivistystoimen kehittämispäällikkö Minna Öhman sanoo tiedotteessa.

THL:n kysely toteutetaan joka toinen vuosi. Porvoo on osallistunut kyselyyn alusta lähtien eli jo vuodesta 1996.