Askolassa viritellään yhteistyötä uudelleen, että Itä-Uudenmaan kylätaloista tulisi yhteisiä hyvinvointi- ja palvelukeskuksia

Itä-Uudenmaan maaseutukylillä viritellään yhteistyötä kylätalojen toiminnan virkistämiseksi. arkisto/Maarit Äyhynmäki

Itä-Uusimaa

Itäisellä Uudellamaalla on alkamassa SILMU-kylien ja Suomen kylät -yhdistyksen uusi yhteistyö kylien, kuntien, yhdistysten, vapaaehtoisten ja viranomaisten kesken.

Näissä merkeissä on kaikille avoin ensimmäinen tapaaminen lauantaina 23. lokakuuta kello 10–15 Korttian monitoimitalolla Askolassa ja päivän otsikko on Kylätalo – Yhteinen hyvinvointi- ja palvelukeskus.

Päivän tavoite on aloittaa keskustelu siitä, millä tavalla kylä- tai seurantalo voi toimia myös kylän ja sitä ympäröivän alueen paikallisena valmiuskeskuksena yhteistyössä kunnan, pelastustoimen ja eri organisaatioiden kanssa.

Tähän on kehitetty uusi lyhenne: PAVAK -talo on paikallinen vapaaehtoisvoimin ja viranomaisten tuella toimiva yhteisöllinen ja palveleva kylätalo, jossa on myös muita hyvinvointiin ja turvallisuuteen liittyviä toimintoja.

Esimerkiksi liikuntaan ja harrastuksiin liittyviä tiloja, lapsille ja nuorille suunnattuja tapahtumia ja palveluita tai kunnan yhteispalvelupiste.

SILMU-kylien kyläneuvoja Li-Marie Santalan mukaan uudella PAVAK-idealla halutaan innostaa kylätoimijoita omatoimiseen varautumiseen ja vahvistaa kylien, kuntien ja pelastustoimen yhteistyötä.

– Lyhyesti sanottuna, tehdään arjestamme entistä turvallisempaa yhdessä. Kylätalo on kyläläisiä varten ja on tärkeää kehittää myös itse talon käyttötarkoituksia ja miettiä mitä lisäpalveluita sinne voisi saada.

Kylätalopäivän aikana on puheenvuoroja, keskusteluja ja työpajoja eri arjen turvallisuuteen ja asukkaiden hyvinvointiin liittyvistä aiheista. Paikalla on muun muassa pelastuslaitoksen, kuntien ja pelastusalan organisaatioiden asiantuntijoita keskustelemassa osallistujien kanssa.

Järjestäjät toivovat paikalle kylä- ja seurantalojen omistajayhdistysten edustajia, kylien asukkaita ja esimerkiksi VPK:n, SPR:n ja Martta yhdistysten jäseniä.

Mukaan halutaan osallistujia erityisesti Askolan, Pukkilan, Myrskylän ja Lapinjärven kunnista.

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Näin Itä-Uudellamalla sairastetaan – selvitä mikä kansansairaus sinua uhkaa

| Päivitetty

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut