Ravintola Vårin kantava teema on vastuullisuus – Papinkadun arvoituksellinen Villa Borg heräsi uuteen kukoistukseen

Niko Lehto ja Marjo Lindberg Vårin 23-paikkaisessa alasalissa. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Porvoon tuoreimman ravintolatulokkaan Vårin viehätysvoima perustuu hieman erilaiseen lähestymistapaan ruokatuotteissa ja poikkeuksellisiin puitteisiin Papinkadun Villa Borgissa, jonka sanotaan usein kuuluvan Porvoon kauneimpiin taloihin.

Koko kiinteistö oli tarkoitus remontoida asunnoiksi, mutta puolet siitä päätettiin muuttaa ravintolaksi. Yrittäjiksi ryhtyivät Marjo Lindberg ja Niko Lehto, joilla on pitkä yhteinen työhistoria Bistro Sinnessä. Lehdolla on apuna keittiömestarina Oskar Kotka ja Lindbergillä salissa Kia Matikainen.

Ravintoloitsijoiden mukaan Vårin kaiken tekemisen kantava teema on vastuullisuus.

– Haluamme tarjota paikallisista raaka-aineista valmistettua hyvänmakuista ruokaa, jossa on käsityön leima ja joka maistuu, näyttää ja tuntuu meiltä ja Porvoolta. Teemme ruokaa fine diningin tarkkuudella, mutta ei sen vakavuudella, kaksikko linjaa.

– Meille saa tulla huppari päällä juomaan lasin bisseä tai viiniä ihan omana itsenään samalla tavalla kuin mekin yritämme olla oma itsemme. Haemme aitoja kohtaamisia.

Vårissa on tarjolla yksi menu kerrallaan. Sisältö vaihtelee sesongin ja sen mukaan, miten raaka-aineita on saatavilla. Annoksia voi olla jopa toistakymmentä.

Lähiruokaa ei ole aina helppo saada.

– Mukana on paljon pieniä annoksia, koska haluamme tarjota mahdollisimman runsaasti erilaisia makuja ja näyttää, miten erilaisia raaka-aineita voi käyttää. Menu ja palvelu muodostavat yhden kokonaisuuden, Niko Lehto sanoo.

– Asiakkaat ovat olleet tosi tyytyväisiä. Moni on sanonut kokeneensa uutta. Jotkut ovat käyneet jo toistamiseen syömässä, Marjo Lindberg kertoo.

Menu ei ole julki netissä, mutta se ei ole yllätys ravintolaan tullessa. Pöydän varaavat asiakkaat saavat siitä etukäteen tiedon.

Viinilista vaihtuu tiiviisti, koska Vår haluaa pitää mielenkiinnon yllä.

– Sydämeni on kallellaan vanhaan maailmaan, mutta olen avoin uutuuksille. Tärkein kriteeri on, että viini maistuu hyvälle ja on hyvä makupari ruoan kanssa, ei sen trendikkyys tai että samaa viiniä on kaikilla, Marjo Lindberg toteaa.

Vårilla on paikallisia raaka-ainetoimittajia, mutta yrittäjät kannustavat tuottajia, kasvattajia, poimijoita ja kalastajia olemaan yhteydessä, sillä lähiruoan saatavuus ei ole aina helppoa.

Vårissa on 50 asiakaspaikkaa, joista noin puolet katutasossa ja puolet yläkerran kabnetissa, joka on vielä rakenteilla ja jota voi käyttää esimerkiksi kokouksiin tai juhlahetkiin.

Ravintola on auki kolmena arki-iltana ja lauantaina. Pikkujoulu- ja joulunajaksi on harkinnassa lounastarjoilu, mutta aukioloaikojen laajentamista rajoittaa työntekijäpula. Tarjoilijalle ja kokille olisi heti töitä tarjolla.

Marjo Lindberg ja Niko Lehto ovat olleet mukana Villa Borgin saneerauksessa – Lehto on alkuperäiseltä koulutukseltaan kirvesmies.

Talo purettiin päädystä päätyyn välipohjia myöten ja korjattiin vanhaa kunnioittaen. Ravintoloitsijat ovat saamansa palautteen perusteella havainneet, että talo on ollut porvoolaisille mieluinen, ja sen pelastamista on arvostettu.

Villa Borgin isoissa ikkunoissa ei alun perin ollut ristikoita. Nyt ne ovat siinä asussa. Jyrki Hämäläinen

Arvotalo on harvinaisuus siksikin, että se ei ole asemakaavalla suojeltu.

Uusimaan Talot kertovat -juttusarjassa (UM 8.9.19) todettiin, että talosta tiedetään hyvin vähän ja esimerkiksi rakennusvuosi on arvoitus. Tunnettua faktaa on, että siinä sijaitsi Brunbergin makeistehtaan ensimmäinen tehtaanmyymälä.

Julkisivu on vuodelta 1896.

– Ihmiset ovat kyselleet, missä ikkunoiden ristikot ovat, mutta nyt siinä on alkuperäisen kaltainen ikkuna, jossa ristikoita ei ollut, Niko Lehto kertoo.

Ravintola Vår, Papinkatu 12 on avoinna ke-pe 17–22 ja la 14–22.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut