Listan kärjessä investoinneissa ovat Porvoossa Huhtisten päiväkoti, Hinthaaran liikuntasali, BoGyn julkisivut ja kahden yläkoulun piharemontit

Tällaisia rakennetaan Porvoossa lisää. Huhtisen koulun upouudella leikkipihalla kävi vilske välitunnilla keskiviikkona, jolloin oli myös kaupungin, urakoitsijoiden ja suunnittelijoiden vastaanottokatselmus. Porvoota edustivat koulun rehtori Minna Sumusalo ja rakennuspäällikkö Mika Söderström toimitilajohdosta. Tanja Kuisma

Porvoo Tanja

Porvoon kaupungin investointisuunnitelmista heijastuu tasapainoilu ja varovaisuus sen epävarmuuden suhteen, missä määrin investointirahaa on käytettävissä ja kaupungilla maksukykyä, kun valtaosa kaupungin budjetista siirtyy ensi vuoden lopussa Itä-Uudenmaan hyvinvointialueen käsiin.

Katsaus toimitilajohdossa tekeillä oleviin hankesuunnitelmiin kertoo, ettei päiväkotien ja koulujen pihoineen rakentamisessa ole uudishankkeita muuta kuin vaihtoehtona saneeraukselle.

Takavuosien kymmenien miljoonien investoinnit huonokuntoisten päiväkotien korvaamiseksi uusilla ja useiden suurten koulujen sisäilmanongelmien saneeraustarpeen korjaustyö on takanapäin. Kaupungilla on huolehdittavanaan kaikkiaan noin 150 kiinteistöä.

– Vaihtoehtoratkaisuista riippuen talonrakennuksen osuus investoinneista on 12-14 miljoonaa ensi vuonna. Mitään ei tosin ole vielä päätetty, toimitilajohtaja Mikko Silvast sanoo.

Huhtisiin on valmistumassa hankesuunnitelma joko päiväkodin laajentamiseksi ja vanhan perusparantamisesta tai kokonaan uuden rakentamisesta. Tavoite on saada Huhtisiin lisää päiväkotipaikkoja kahdelle ryhmälle, jolloin lopputilanteessa päiväkodilla olisi kuusi ryhmää.

Kokonaisuudessaan runsaan vuoden mittainen rakentaminen on Mikko Silvastin mukaan tarkoitus aloittaa jo ensi vuonna, mutta hanke valmistuisi 2023.

Luovumme Porvoossa kokonaan väistötiloista.

Mikko Silvast, toimitilajohtaja.

Nykyisessä päiväkodissa ei Silvastin mukaan ole mikään hälyttävä tilanne.

– Mutta tämä on ollut jo pitkään investointilistalla ja ensi vuonna se olisi tarkoitus saada eteenpäin. Perusparantamiseen liittyy aina tiettyjä teknisiä riskejä, mutta se ei sinänsä ole tässä tekemätön paikka. Päättäjät saavat ratkaista sen, korjataanko ja laajennetaan vai rakennetaanko uudisrakennus, joka korvaa nykyisen kokonaan.

– Molemmat ovat aidosti avoimia vaihtoehtoja, joista mietimme toiminnallisuutta ja vaihtoehtojen paremmuutta, ja valmistelemme esitystä sivistyslautakuntaan ja siitä se etenee kaupunginhallitukseen, Silvast lisää.

Huhtisen koulun ja Kuutamonpolun päiväkodin piha leikkikalusteineen uusittiin perusteellisesti viime kesänä. Päiväkodin uusimisen karkeaksi kustannusarvioksi toimitilajohtaja arvioi vähintään kolme miljoonaa euroa.

– Mutta tässä vaiheessa on vaarallista sanoa oikein mitään numeroita, vaikka euroillekin pitäisi hankesuunnitelmassa antaa raamit. Ajankohta on yleisesti taloudessa ja rakentamisessa sellainen, että yhtään ei voi tietää, mitä tarjouksissa tulee aikanaan vai tuleeko ollenkaan tarjouksia. Sitäkin on jo nähty, Silvast summaa.

Hän sanoo rakentamisen kustannusten menneen niin sanotusti katosta läpi.

– Jos ei ole akuuttia ongelmaa niin huvikseen ei kannata näinä aikoina lähteä puuhastelemaan.

Keskustan Sagobacken päiväkodin eskarilaiset siirtyvät syysloman jälkeen parakkeihin Huhtisiin

Hinthaaran sivistyskeskuksessa aiotaan Mikko Silvastin mukaan päivittää vanhoja tiloja vastaamaan nykyisiä vaatimuksia sen lisäksi, että koulua laajennetaan kauan kaivatulla liikuntasalilla. Hankesuunnitelma on lähestulkoon valmis sivistyslautakunnalle esiteltäväksi.

– Sielläkin on kaksi vaihtoehtoa: laajennetaan liikuntasalilla tai laajennetaan nykyistä liikuntasalia ja tehdään perusparannuksia nykyiseen rakennukseen ilman suurempia tilajärjestelyjä. Miljoonista puhutaan tässäkin hankkeessa, mutta toteuttaminen on skaalattava koko kaupungin investointibudjettiin.

Keskustassa Lyceiparkens skolan ja Linnajoen koulun pihat uusitaan. Työ alkaa ensi kesänä heti suvivirren soitua.

– Ne maksavat noin puolen miljoonan kintaalla kumpikin. Tässä on nimenomaan kyse koulun pihan kunnostuksesta ilman niitä padel-kenttiä, jotka ovat Linnajoen pihalla ulkopuolisen toimijan rakennushanke. Lyceiparkens skolassa on tulossa täysiverinen piharemontti, jossa uusitaan kaikki pintarakenteet ja leikkivälineet.

Silvast luonnehtii uuden pihan olevan varustukseltaan samankaltainen kuin Kvarnbacken skolan kesällä valmistunut piha.

– Samanlaiset härvelit, laitteet ja laatutaso sinne kutakuinkin tulee.

Borgå Gymnasiumissa on ensi vuonna tarkoitus kirjoitusten päätyttyä aloittaa peruskorjaus, jossa uusitaan melkoisen rapistuneelta näyttävän historiallisen rakennuksen julkisivut ja ikkunat.

– Tähän työhön on nyt syytäkin lähteä. Näiden vanhojen, suojeltujen kohteiden suunnittelukin vie aikansa, että mitä siellä pystyy tekemään. Nyt ne ovat valmistuneet ja kilpailutus lähtee käyntiin. Saneeraukseen on varattu noin kaksi miljoonaa euroa.

Toimitilajohto toivoo, että Porvoontalosta ja muista suurista rakennuksista tehtäisiin päätöksiä

Kokonniemen kupeeseen Länsirannalla valmistuu marraskuussa uusi kymmenen lapsiryhmän suuruinen päiväkoti Metsätähti, joka otetaan käyttöön vuoden vaihteessa.

Tämä merkitsee samalla historiallista käännettä.

– Kokonniemen pelloilla tyhjenee viimeinenkin parakki, ja ne lähtevät pois vuoden vaihteessa.

Parakkipäiväkodit pystytettiin Kokonniemen kentälle vuonna 2013 ja ensimmäisenä lukuisista saneeratuista päiväkodeista toimi noissa väistötiloissa Näsin päiväkoti.

Länsirannalle on uuteen asemakaavaan liittyen toimitilajohdossa suunniteltu yhdessä varhaiskasvatuksen ja puistoyksikön kanssa uutta leikkipuistoa, joka voisi palvella myös avointa varhaiskasvatusta ja johon sisältyisi myös liikuntaesteisille tarkoitettu alue..

– Ne ovat omilla riveillään investointitaulukossa ja toivotaan, ettei tässä nyt kauheasti punakynä viuhu, vaikka budjetti on noin karkeasti ottaen tässä vaiheessa arvioituna puolen miljoonan ja miljoonan välissä.

Linnajoen koulun 1970-luvulle jämähtänyt piha-alue päivitetään vihdoin nykypäivään – valmistuttuaan alue palvelee kaikkia porvoolaisia

Porvoon hankesuunnittelussa on myös keskusvarikko, jossa tarkoitus on yhdistää eri puolilla kaupunkia sijaitsevia varikkoja.

Asian suunnittelu on kaupunginarkkitehti Markku Partasen käsissä. Esimerkiksi Gammelbackassa Peipontien varrella sijaitsevan varikon kohtaloa ei Silvast osaa sanoa.

– Kaikki kaupungin varikkotoiminnot keskitettäisiin Kaupunginhakaan olemassa olevien rakennusten ja toimintojen yhteyteen. Niitä laajennettaisiin ja rakennettaisiin vähän uutta.

"Ensimmäisinä päivinä voi olla tilan ahtautta" – leikkivälineiden toimitusvaikeudet viivästyttäneet Huhtisen koulun pihaurakkaa

Porvoon talon kohtalo

Porvoon talosta ei ole toimitilajohtaja Mikko Silvastin mukaan tehty päätöksiä. Hän sanoo peruskorjauksen 8,5–9,0 miljoonan euron kustannusarvion olleen niin iso, ettei hanketta laitettu kalenteriin.

–Alkuperäinen budjettivaraus oli noin 5,5 miljoonaa euroa, joten nyt on syytä ottaa aikalisä. Peruskorjauksen lykkääminen ei sinänsä paranna kiinteistön kuntoa. Siellä on päällä pieni peruslämpö ja ilmastointi säädettynä minimiin, että rakennus pysyisi suurinpiirtein kunnossa.

Silvastin mukaan toimitilajohdossa toivotaan, että Porvoossa päättäjät saisivat aikaan päätöksiä siitä, mitä tyhjillään oleville suurille rakennuksille tehdään.

– Porvoontalokin on tyhjänä se on alttiina kaikenlaiselle, mutta onneksi se on sentään kohtuullisen keskeisellä paikalla. Muita tyhjillään olevia on vanha Teletalo, entiset Strömborska skolan tilat ja esimerkiksi vanha taloustoimisto kaupungintalon takana ja Näsin kartano. Kaikki nämä kohteet edellyttävät ja odottavat ratkaisuja asemakaavatasolla, Silvast summaa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut