Koronarokotteen ottaville nuorille miehille erityisohjeet Porvoossa – alle 30-vuotiaille perusterveille miehille ei anneta kolmatta rokotetta

FC Futuran valmentaja Jose Barbosan korviin vanhempien mahdolliset huolet rokotteen aiheuttamasta riskistä eivät ole kantautuneet. "En ole kuullut tapauksista, enkä käynyt keskusteluja vanhempien kanssa. Se on enemmän joukkueen johdon asia. Sen tiedän, että moni poika on saanut koronarokotteen." Outi Paappanen

Marita itävuori

Nuorimman ikäryhmän eli 12–15 -vuotiaiden rokottaminen koronaa vastaan on jo päässyt hyvään vauhtiin Porvoossa. Kaupunki ohjeisti tiistaina rokottajia kertomaan nuorimpiin ikäluokkiin kuuluville pojille ja miehille rasittavan urheilun välttämisestä. Pojilla ja nuorilla miehillä on jonkin verran kohonnut riski sydänlihastulehdukseen rokotuksen jälkeen.

– Oletan, että kaikki saavat samat kirjalliset ohjeet. Suullisesti informoimme eilen (tiistaina) rokottajia, että he suullisesti kiinnittävät huomiota nuorten miesten ohjeistamiseen, kehittämisjohtaja Katja Blomberg kertoo.

Nuorten poikien kannattaa rokotuksen jälkeen välttää kovaa fyysistä rasitusta. Blombergin mukaan ohje välttää rasitusta koskee äärimmäistä rasitustilannetta.

Hän lisää, että suosituksena on yhä että kaikki, myös nuorimmat pojat, käyvät hakemassa koronarokotuksen.

FC Futuran toiminnanjohtaja Janne Ekman kertoo jalkapalloseuran olleen nuorten poikien erityistilanteen suhteen ainoastaan median tietojen varassa.

– Sen pohjalta ollaan tehty vähän kyselyitä, eikä ainakaan meillä ole tullut esiin yhtään sellaista tilannetta, jossa tällaisia oireita olisi tullut.

Pitäisi viestiä niille, jotka näitä nuoria miehiä liikuttavat.

Janne Ekman, FC Futura

– Vähän jännää, ettei virallisia ohjeita ole tästä tullut, vaikka muita ohjeita on tullut hirveä määrä. Jos tästä oikeasti on lääketieteellistä näyttöä, niin kyllä pitäisi viestiä toimijoille, jotka ovat tilanteissa, joissa näitä nuoria miehiä liikutetaan.

Ekman lisää, että seurassa on ainoastaan jaettu informaatiota, jota mediasta on ollut saatavissa.

– Tämä tilanne on jäänyt vanhempien ja nuorten itsensä mittaroitavaksi. Mehän emme esimerkiksi saa tietoja siitä, milloin poikia on rokotettu. Sehän on luottamuksellista tietoa.

Ekman painottaa, että kaikkiin terveydellisiin haasteisiin reagoidaan, jos niitä havaitaan.

Esimerkiksi Puolustusvoimissa koronarokotteen saaneille määrätään kaikille rokotuksen jälkeen vähintään kolmen vuorokauden ajaksi kevyttä palvelusta, eli vapautus marssi-, taistelu- ja liikuntakoulutuksesta.

12–15 -vuotiaiden koronarokotukset alkoivat Porvoossa 12. elokuuta. Sitä ennen oli rokotettu jo riskiryhmiin kuuluvia nuoria. Toisen rokotteen saa, kun ensimmäisestä on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

– Jotkut maat ovat antaneet nuorisolle vain yhden rokotuksen. En ole kuullut, että Suomessa mentäisiin siihen, kun ajatellaan tätä ryhmää, eli nuoria poikia, kaupungin tartuntatautilääkäri Jeff Westerlund sanoo.

Sen sijaan kolmannen rokotusannoksen antamiseen on päätetty rajoite.

– Kolmatta koronarokotetta ei tässä vaiheessa anneta vielä alle 30-vuotiaille miehille, Westerlund jatkaa.

Käytännössä linjaus koskee tällä hetkellä ammattihenkilökuntaa, johon kuuluville alettiin antaa kolmatta rokotusta tällä viikolla, eli esimerkiksi hoitajia ja lääkäreitä.

– Nämä tilanteet ovat erittäin harvinaisia, mutta taustalla on tutkimustietoa ja turvallisuusohjeita seurataan. Tämä on äärimmäinen varotoimenpide, Katja Blomberg sanoo.

Nuorimpien ikäluokkien pojilla on hyvin lievästi kohonnut riski saada sydänlihastulehdus koronarokotuksen jälkeen. Sama riski koskee myös rokottamattomia poikia. Sydänlihastulehduksen riskiä kasvattaa myös koronavirustaudin sairastaminen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) seurannan mukaan alle 30-vuotiailla rokotetuilla pojilla ja miehillä todettiin rokottamattomiin verrattuna noin neljä ylimääräistä sydänlihastulehdusta 100 000 mRNA-rokotteen saanutta kohti. Lukuun otettiin mukaan tapaukset, jotka todettiin neljän viikon sisällä toisen rokotuksen saamisesta Pfizerin ja Modernan rokotteilla.

Sydänlihastulehduksia ilmenee Suomessa eniten sekä rokottamattomilla että rokotetuilla nuorilla miehillä.

Kakkosannoksen voivat käydä hakemassa tällä hetkellä Porvoossa kaikki ne, joiden ensimmäisestä rokotuksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa.

Aika kakkosrokotukseen on yleensä varattu jo ensimmäisen rokotuksen yhteydessä. Jos kakkosrokotuksen haluaa aikaistaa, sen voi hakea myös ilman ajanvarausta. Silloin aiemmin varatun ajan voi samalla perua.

Fakta

Ykkösannoksen jälkeen 26 sairaalahoitoa vaativaa sydänlihastulehdusta noin 3,8 miljoonan rokotetun joukosta. 22 miehellä ja 4 naisella.

Kakkosannoksen jälkeen 21 sairaalahoitoa vaativaa tapausta noin 3 miljoonasta rokotetusta. 13 miehellä ja 8 naisella.

Lähde: THL

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut