Hypo ei nostanut Porvoon asuntoluottoluokitusta – mutta pudotti Sipoon

Hypon mielestä asuminen Porvoossa ei täytä parhaimmiston tunnusmerkkejä. Outi Paappanen

Jyrki Hämäläinen

Porvoo ei edelleenkään yllä asuntorahoitukseen erikoistuneen Hypon mielestä maan parhaisiin asuinkuntiin. Hypo on uudistanut viime talvena lanseeraamaansa Asuntoluottouokitusta, jossa tarkastellaan alueellisia asuntomarkkinoita asuntorahoittajan näkökulmasta riskien kautta.

Mukana ovat ensimmästä kertaa asumisen ympäristöriskit. Hypon mukaan yllättäen joka sadas asunto sijaitsee tulvariskialueella, vaikka riskit kohdistuvatkin vain muutaman kuntaan. Energiatehokkuudessa ja rakentamisen laadussa sen sijaan on parannettavaa vielä laajalti Suomen kunnissa.

Hypo-luokituksen A-ryhmään yltää tällä kertaa 16 kuntaa, kun viimeksi niitä oli 12. AA-luokan Helsingin lisäksi A-sarjaan yltävät edelleen Espoo, Kaarina, Lempäälä, Naantali, Oulu, Pirkkala, Tampere, Turku ja Vantaa. Hyvän luottoluokituksen saavat uusina Järvenpää, Kangasala, Kirkkonummi, Kontiolahti ja Ylöjärvi.

Porvoo sai edelleen BBB-luokituksen, jollainen on 27 kunnalla. Näin ollen Porvoon Asuntoluottoluokitus on maan 43 parhaan kunnan joukossa. Osuus vastaa vain 15:tä prosenttia manner-Suomen kunnista, mutta yli puolta Suomen väestöstä.

Hypo-luokituksen kaikki teemat ovat maksukyky, likviditeetti, vakuusarvot, kuntatalous, turvallisuus, terveys, muuttoliike, tulevaisuus ja ympäristö.

Porvoon läntinen naapuri Sipoo putosi A-ryhmästä BBB-ryhmään, koska asuntokauppa hiljeni viimeisten kahden vuoden aikana.

Hypon mukaan asuntomarkkinoiden tulevaisuus lepää nuorten harteilla. Ensiasunnonostajat tuovat uutta kysyntää ja kauppaa asuntomarkkinoille nyt ja tulevaisuudessa, kun seuraavakin koti löytyy yleensä samasta naapurustosta.

Hypo nostaa esiin Sipoon, jossa nuorten 20–34-vuotiaiden määrä on kasvanut viiden viime vuoden aikana toiseksi eniten Suomessa eli 20 prosenttia.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut