Video: Hamarin Kuusela sai ensimmäisen minitalonsa – "Tarkoitus on purkaa sisätilat vielä tänä syksynä luurangoksi"

Kirsi Kaulasen tyttären Mimosan pieni hirsitalo on ensimmäinen, joka on nyt saatu paikoilleen Hamarin Kuuselan tontille kulmaukseen suuren kuusen viereen. Tanja Kuisma

Tanja Kuisma

Ensimmäinen minitalo on laskeutunut pilareilleen Hamarin Kuuselassa.

– Siihen tulee vielä eteen ”elintasosiipi” eli eteinen ja makuuhuone, kuvataiteilija Kirsi Kaulanen sanoo.

Hän on yksi Kuuselan tontin rakennuttajista. Kaupungin toiselta laidalta Staffaksesta Hamariin lavetilla rahdattu Aihkitalojen hirsimökki tulee Kaulasen tyttärelle Mimosalle.

Minitalojen rakentaminen alkaa Hamarin Kuuselassa – puutalkoot aloittivat historiallisen hankkeen, jossa koulu remontoidaan ja ympärille tulee pieniä puutaloja

Siirtoa valmisteltiin torstaina aamuvarhaisesta. Nosto oli käsillä puolen päivän jälkeen. Järeä nosturi oli äärirajoillaan: sen kantavuus on 15 000 kiloa ja hirsitalon punnittu paino 17 000 kiloa.

Tarkkuutta vaadittiin, ennenkuin nosturin kantoliinat irrotettiin. Juuri ennen nostoa havainnoi Kaulasen ystävä Tom Kuitunen silmämääräisesti, että pohjan laudoitus on liian pitkä ja osuisi pilareihin ilman lyhentämistä. Mittaus vahvisti 20 millimetrin pätkäisytarpeen. Kun saha löytyi, pulma ratkesi.

– Talo on sisältä valmis paitsi asennetaan vielä keittiön kaapit ja tehdään kevytvalu kylppärin lattiaksi, Kaulanen sanoo.

Hän toivoisi, että tytär pääsisi pian muuttamaan, mutta työtä on vielä paljon. Talon ulkopinnan annetaan tummua luonnostaa tai maalataan öljymaaleilla tai punamultamaalilla. Kuuselan koulun ympärille rakennetaan kaikkiaan yhdeksän minitaloa hallinnanjakosopimuksilla. Kaksi tonttia kaipaa vielä toteuttajaa.

Haikko-Gammelbacka lägre folkskolan on seisonut paikoillaan jo satakunta vuotta, joista viimeisen kymmenen aikana kaupunki jätti sen oman onnensa nojaan. Vuotavan katon jäljiltä on vahvaa vanhaa konesaumattua peltikattoa paikattu ja vintistä on siivottu pois palokuormaa. Vesiä meni välipohjaan asti.

Talon omistajat Juho Peltonen ja Monica Lindström aikovat kunnostaa kaksi huoneistoa asuinkäyttöön, mutta sitä ennen on tehty talon säilymistä edistäneitä toimenpiteitä ja vedetty kunnallistekniikka ja sähköt koko kiinteistön alueelle rakennuspaikkoineen.

Vanhan talon valurauta- ja betoniviemäreiden uusiminen oli työlästä.

– Aloitamme peruskorjauksen ensi vuonna, kuntokartoitus on jo tehty. Tämä on aika selkeä rakennus, jossa uusitaan pintoja, huonetiloihin ei tule muutoksia. Tarkoitus on purkaa sisätilat vielä tänä syksynä luurangoksi, ja tehdään kengitystä. Siellä on muutama huono alahirsi ja oikaistaan ne suoraan. Lattiat avataan, että saamme poistettua sieltä aineksia ilmanvaihdon parantamiseksi. Aloitamme remontin ensi keväänä ja suunnittelimme, että se valmistuisi vuonna 2024.

Remontissa aiotaan Peltosen mukaan välttää ylikorjaamista. Vesivessoja lukuunottamatta ei hirsitaloon ole elinaikanaan tehty suuria muutoksia. Siitä aiotaan pitää kiinni, mutta yläkerran asuntoon tulee Museoviraston hyväksymänä erillinen ulkoinen sisäänkäynti. Sen toteutuksesta ei Peltosen mukaan vielä ole tarkempaa suunnitelmaa.

– Muutoksia tehdään pitkin hampain, mutta jotakin tuollaista on voitava tehdä.

Kuuselan koulun ympärille Hamarissa tulisi jopa tusina satulakattoista minitaloa – kaupunki myy alueen kaavan valmistuttua ryhmärakentajalle, joka tarjoaa eniten

Kommentoi

Mainos: Uusimaa

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut