Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedätkö, mitä merkinnät 1x4 ja 102 tarkoittavat suodatinpussissa? Näillä 5 vinkillä keität kahvit ympäristöystävällisemmin

Suomalaiset ovat kovia juomaan kahvia. Henkeä kohden sitä kuluu Kahvi- ja paahtimoyhdistyksen mukaan 9,3 kiloa vuodessa eli noin vajaat kolme kupillista päivässä.

Suurin osa kahvista on perinteistä suodatinkahvia, useimmin se on vaaleapaahtoista. Arvion mukaan maassamme käytetään vuosittain yli kaksi miljardia suodatinpussia.

– Keskimääräinen suomalainen kuluttaa yhden suodatinpussin joka päivä. Sen mukaisesti 5,6 miljoonaisella kansalla niitä menee vuodessa reilut kaksi miljardia, laskee Fredmanin tehtaanjohtaja Juha-Pekka Valo tiedotteessa.

Yrityksen suodatinpussit valmistetaan Raumalla männystä ja kuusesta Fredmanin perheyrityksen tehtaassa. Niillä keitetään suomalaisissa kodeissa noin 2,4 miljardia kahvikupillista vuodessa.

– Koko tehtaasta syntyy vain 125 kiloa sekajätettä koko vuonna. Suodatinpussien valmistamisessa yli jäävä paperi paalataan ja kierrätetään uudestaan raaka-aineeksi, jolloin hukka jää lähelle nollaa, Valo kertoo.

Suodatinpapereissa on kaksi yleistä tyyppinumeroa, koska kotitalouksien kahvinkeittimien V-mallisen suodattimen korkeus vaihtelee.

– Merkintä 1x4 tarkoittaa, että vedellä täytetystä suodattimesta saa neljä kuppia kahvia. 102 on tarkoitettu pienemmälle, kahden kupin vetoiselle suodattimelle, Valo selvittää.

Tehtaanjohtaja opastaa, että pussin pitää istua suodattimeen hyvin, jotta kahvin aromit liukenevat tasaisesti. Suodatinpussissa on saumat, jotka taittelemalla pussi istuu täydellisesti.

Ruskea suodatinpussi valmistetaan valkaisemattomasta selluloosasta.

Valon mukaan tasapainoisimman kahvinautinnon saa valkaistulla suodatinpussilla. Käsittely neutraloi maut ja tuoksut suodatinpussista. Valkaisussa ei käytetä kloorin tapaisia kemikaaleja, vaan ympäristöystävällistä happivalkaisua.

Viisi vinkkiä ympäristöystävällisempään kahvinjuontiin, joilla säästät myös rahaa.

Kierrätä käytetty suodatinpussi poroineen. Kaikkien valmistajien suodatinpussit kuuluvat biojätteeseen. Kahvinporot myös peittävät biojäteastian hajua.

Keitä vain sen verran kahvia kuin sitä juodaan. Jos kahvia jää yli runsaasti, sen voi käyttää esimerkiksi kahvikiisseliin.

Valitse vastuullista.

Säästä sähköä. Napsauta kahvinkeitin pois päältä ja siirrä valmis kahvi termoskannuun.

Kylmä kahvi kaunistaa. Kiireessä kuppiin unohtuneen kahvintilkan juominen ei ole vaarallista, vaikka se olisikin ehtinyt jäähtyä.