Liikuntarajoitteinen porvoolainen Joonatan, 3, pääsee nauttimaan löylyistä, vaikka ei voi kavuta ylälauteille – "Ajattelin, että tämähän sopisi meidän pikkumiehellemme"

Saunominen: Perhe löysi saunan, joka toimii myös liikuntarajoitteiselle perheenjäsenelleen.

Janne Waseniuksen ja Jenny Alaperen upouuteen kotiin Kevätlaaksoon valmistui esteetön saunaratkaisu. Saunan tiloihin on suora kulku sisäkautta hissin kautta, ja ulkokautta luiskien ja matalien kynnysten myötä. Itse saunatilaan on jätetty avointa tilaa pyörätuolilla liikkuvalle perheenjäsenelle.

Erityisen saunasta tekee se, että sauna lämpenee lattiasta kattoon, jolloin pyörätuolilla lattiatasolle jäävä saa yhtä lailla hien pintaan kuin ylälauteille kavunneet.

Saunumin markkinoille tuoma sauna ei ole varta vasten suunniteltu liikuntarajoitteisille, mutta sen toimintaperiaate sopii hyvin heille, jotka eivät ylälauteille pääse.

Lisäksi saunan pehmeät löylyt sopivat myös esimerkiksi astmaatikoille.

Uusioperheen elämä mullistui, kun kolmisen vuotta sitten heidän yhteinen lapsensa, Joonatan syntyi maailmaan vaikeasti liikuntavammaisena. Joonatan sairastaa geneettistä lihasrappeumasairautta SMA1.

Ajattelin, että tämähän sopisi meidän pikkumiehellemme.

Janne Wasenius

Pian heille selvisi, etteivät voisi jäädä asumaan silloiseen asuntoonsa. Nyt Joonatan liikkuu näppärästi pienellä pyörätuolilla ympäri taloa. Edellisessä talossa se ei olisi ollut mahdollista.

– Se oli vanha 1950-luvun kolmikerroksinen vuokra-asunto, kynnykset olivat todella korkeita ja vessat pieniä, perheen äiti kertoo.

Kahdeksan hengen uusperheelle löytyi tontti Porvoon Kevätlaaksosta, jonne parhaillaankin rakennetaan uusia taloja. Kun taloon sai vaikuttaa itse, sen sai täysin esteettömäksi Joonatania ajatellen, alakertaa myöten. Kynnykset ovat matalia, vessat tilavia ja ne aukenevat liukuovella. Taloon rakennettiin myös pyörätuolihissi.

Saunominen on perheelle tärkeää, joten he olivat yrittäneet ratkaista, kuinka Joonatankin voisi nauttia myös löylyistä. Pojan kasvaessa häntä ei enää niin vain nosteltaisi ylös lauteille.

– Invalidiliitosta selvitimme, että ainoina vaihtoehtoina oli poistoventtiili alhaalla tai erillinen kiertoilmajärjestelmä, Wasenius sanoo.

– Tai laudehissi, Alapere täydentää.

Janne Wasenius tapasi ystävänsä kautta Mikk Maaskin, jolta löytyi Waseniuksen perheelle yllättävä saunaratkaisu. Maask on virolaisen Saunum-yrityksen Suomen edustuksen hallituksen puheenjohtaja. Saunum on Virossa kehitetty saunaratkaisu, jota sen kehittäjä Andrus Vare kehitteli aluksi itselleen jo noin 20 vuotta sitten. Hänen ystävänsä kannustivat ja auttoivat Varea kehittämään saunaratkaisua markkinoille.

– Ajattelin, että tämähän sopisi meidän pikkumiehellemme, Wasenius sanoo.

– Ilmankierto on jotain ihan muuta kuin perinteisessä saunassa. Kiukaan alla on puhallin, joka imee kiukaasta nousevan kuuman höyryn katonrajasta ja puhaltaa sen alhaalta sekoittaen sekaan samalla viileämpää ja happirikkaampaa ilmaa, Saunumin Suomen edustaja, Samuli Niemi-Korpi kertoo.

Perhe on ehtinyt löylytellä vastavalmistuneessa saunassa muutaman kerran ja löylyt on todettu toimiviksi. Nyt Joonatanille on tilauksessa sauna- ja suihkukäyttöön tarkoitettu pyörätuoli.

Saunumin kanssa yhteistyössä rakennettua mallisaunaa saa mennä kokeilemaan.

Jenny Alapere tekee töitä vanhusten kanssa ja toteaa, että sauna olisi hyvä myös ikäihmisille.

– Mielestäni tämä on erittäin järkevä moniin ihan kerrostaloasuntoihinkin heille, joiden ei ole enää turvallista nousta ylös lauteille, Alapere sanoo.

Saunum myy myös erillistä patentoitua puhallinratkaisuaan niin, että sen voi joihinkin saunoihin asentaa ilman, että kiuasta tarvitsee vaihtaa tai koko saunaa rakentaa uudelleen.

Kiukaan hinta pyörii keskivertoa hieman kalliimmassa.

Niemi-Korpi kertoo, että kiuasratkaisusta ovat olleet kiinnostuneet myös uimahallit ja kylpylät.

– Ollaan saunotettu noin 200 henkilöä ja palaute on ollut sataprosenttisen positiivista, hän sanoo.

Saunumin laitteilla olevia saunoja on valmistunut Suomeen useita ja uusia kohteita tulee koko ajan lisää. Saunaa pääsee kokeilemaan jo asennetuissa yleisissä saunoissa sekä liikutettavissa kärrysaunoissa, joita liikutetaan ympäri Suomea.

Fakta

Jenny Alapere ja Janne Wasenius haluavat antaa mahdollisuuden tulla testaamaan saunaa.

Saunaan pääsee myös liikuntarajoitteiset.

Janne Waseniukseen voi ottaa yhteyttä puhelimitse 040 088 9382.

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut