Kiinteistövinkki: Syksyn turvallisuushaasteita taloyhtiössä voi selventää vaikkapa yhteisellä turvallisuuskävelyllä

Turvallisuuskävelyllä voi havainnoida yhdessä puutteita ja koota ajatuksia syksyn tullen kuntoon laitettavista asioista. Kuvituskuva. Tanja Kuisma

Taloyhtiössä syksy on monenlaisten toimintojen varmistamista ja tarkistamista. Tässä apuna voisi olla hallituksen, ja kaikkien halukkaiden, syksyn turvallisuuskävely. Mahdolliset turvallisuuspuutteet on sen jälkeen syytä heti raportoida huoltoyhtiölle sekä isännöitsijälle – suuremmat haasteet vaativat taloyhtiön hallitukselta toimintaa. Kävelyn jälkeen on hyvä tehdä yhtiön pelastussuunnitelmaan tarvittavat muutokset.

Pelastussuunnitelmissa on kuvattu taloyhtiön varautuminen myrskyihin. Miten teidän talossanne on suunniteltu syysmyrskyihin varautuminen? Sään ääri-ilmiöiden lisäännyttyä myrskypuuskat kaatavat helposti puita tai lennättävät pihan irtokalusteita. Sadevesijärjestelmän kunto on hyvä tarkastaa, etteivät rankkasateet pääse yllättämään ja piha-alue tulee olla kunnolla valaistu.

Kaupunkialueilla on totuttu häiriöttömään sähkön saantiin, mutta joskus kova tuuli ja ukkonen saattavat aiheuttaa sähkökatkoja. Apuna häiriötilanteisiin varautumisessa on muun muassa 72 tuntia sivusto 72tuntia.fi/. Ohjeita kannattaa jakaa myös taloyhtiön asukkaille.

Etätyön lisäännyttyä monet kaupunkilaiset työskentelevät haja-asutusalueella ja häiriöttömän sähkönsaannin ja tiedonsiirron merkitys kasvaa. Pahasti poikki -opas kertoo, miten harvinaiset, mutta seurauksiltaan vakavat pitkät sähkökatkot vaikuttavat arkeen. Opas löytyy osoitteesta www.defmin.fi/files/2256/pahasti_poikki_2012.pdf

Pelastussuunnitelma kuntoon - verkkokurssi saattaisi auttaa. Viime keväänä valmistui Kiinteistöliiton ja Helsingin Pelastusliiton yhteinen Taloyhtiön pelastussuunnitelma -verkkokurssi, joka on Kiinteistöliiton paikallisyhdistysten jäsentaloille maksuton ja löytyy jäsensivujen alta www.kiinteistomedia.fi/tuote/taloyhtion-pelastussuunnitelma-tape

Pelastussuunnitelma pohjautuu oman taloyhtiön riskikartoitukseen. Siinä kuvataan, miten taloyhtiö ehkäisee onnettomuuksia ja tapaturmia sekä varautuu onnettomuustilanteisiin.

Missä kunnossa ovat sadevesijärjestelmä, pihan kalusteet, valaistus tai puuston kunto?

Varmistakaa hallituksessa, että pelastussuunnitelma on kunnossa ja taloyhtiössä on turvallista asua.

Marika Sipilä

Kirjoittaja on Porvoon Kiinteistöyhdistyksen toiminnanjohtaja.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut