Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Entisaikojen kuorma-autot ajavat hetkeksi koolle Porvooseen – museoautoihin voi tutustua Kokonniemessä

Veteraanikuorma-autoseuran eli Vetkun järjestämä Loska-ajo 2021 tuo ensi lauantaina lähes sata entisaikojen kuorma-autoa itäisen Uudenmaan ja Päijät-Hämeen maanteille. Seuran järjestämä lokakuinen syystapahtuma ajetaan nyt jo 25. kerran ja tänä vuonna lähtöpaikkana toimii Kokonniemen laskettelukeskus Porvoossa. Ajon päätepisteenä on Messilän laskettelukeskus Hollolassa.

Yleisöllä on mahdollisuus tutustua entisaikojen kalustoon maksuttomissa yleisötilaisuuksissa, joita järjestetään Porvoon Kokonniemessä ja Lahdessa Originator Oy:n piha-alueella. Tämän yleisön luokse saapuvan ajoneuvomuseon kalustoa voi tutkailla ja ihailla myös reitin varrella maantien laidalla turvalliseksi katsomastaan paikasta.

Tien päälle nämä museoiän ylittäneet, eli yli 30-vuotiaat kuorma-autot lähtevät Kokonniemestä lauantaina kello 10 alkaen useassa eri ryhmässä. Kokonniemestä reitti kulkee Kerkkoon ja Askolan kautta Pukkilaan ja sieltä edelleen Orimattilan kautta Nastolan Villähteelle ja lahtelaisen raskaan kaluston varaosa- ja korjaamotoimijan Originator Oy:n piha-alueelle yleisötilaisuuteen. Letkan ensimmäiset ajoneuvot saapuvat Lahteen noin kello 12.

Raskaan kaluston varaosiin keskittyvä rompetorilla Originator Oy:n piha-alueella voi tehdä mainioita löytöjä entisaikojen kuorma-autoihin. Vuodesta 1976 raskaan kaluston parissa toimineen Originator Oy:n varaosavarastojen kätköistä on löytynyt myös mittava määrä vanhempaan kalustoon sopivia osia ja tarvikkeita, joita myydään tapahtuman aikana sopivasti niitä tarvitseville.

Muutaman tunnin yleisötilaisuuden jälkeen ajoneuvoletka jatkaa kulkuaan Hollolan kuntakeskuksen ohitse Hollolan kirkonseudulle ja edelleen Messilän laskettelukeskukseen, joka toimii ajon päätepisteenä.

Ajon vanhimmat ajoneuvot ovat aloittaneet taipaleensa maanteillämme jo 1940-luvulla, uusimmat ajoneuvot sen sijaan edustavat 1980-luvun lopulla käytettyä kalustoa, joten tien päällä on erittäin laaja kattaus kuljetusalan historiaa.

Valtakunnallinen Veteraanikuorma-autoseura ry on vuonna 1987 perustettu yhdistys, joka kokoaa yhteen vanhoista hyötyajoneuvoista kiinnostuneet harrastajat.

Seuran näkyvintä toimintaa ovat eri puolilla maata ajettavat keikat keväällä, kesällä ja syksyllä. Seuran toiminta on kasvanut ja kehittynyt vuosien saatossa maanlaajuiseksi ja tällä hetkellä jäseniä on alun toistatuhatta. Jäseneksi voivat liittyä niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin ja pelkkä kiinnostus ajoneuvohistoriaa kohtaan riittää.

– Jäsenyys ei edellytä omaa museokuorma-autoa, joskin monesti jäsenyys seurassamme johtaa harrasteajoneuvon hankintaan, kertoo seuran puheenjohtaja, kahden museokuorma-auton omistaja Juha Helin Loimaalta.