Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ennusteena korkea sähkönlasku ensi talvelle – pääsyynä on KSOY:n Laitisen mukaan sääolosuhteiden raju ero

Pörssisähkön hinta on noussut koko vuoden Suomessa ja Pohjoismaissa, ja hintaero vuoteen 2020 on valtava.

Kymenlaakson Sähkön energialiiketoiminnan johtaja Olli Laitinen kertoo yhtiön tiedotteessa hintamuutoksen johtuvan sääolosuhteiden erosta. Sateinen ja tuulinen sää lisäsi vesi- ja tuulivoiman tuotantoa, korkeampi lämpötila laski kulutusta.

Sähköstä oli ylitarjontaa, mikä piti pörssisähkön hinnan kurissa. Tammikuusta 2021 alkaneet pakkaset kiepsauttivat tilanteen: sähkön kulutus alkoi kasvamaan, vesivarastot hupenivat ja kuiva sää jatkui läpi kesän.

– Samalla polttoaineiden ja päästöoikeuden hinnat nousivat ennätystasoille talouskasvun ja poliittisten päätösten ajamina. Syyskuussa pörssisähkön arvonlisäverollinen keskihinta oli yli 11 senttiä kilovattitunnilta, kun se vuotta aiemmin oli alle 5 senttiä kilovattitunnilta, Laitinen kertoo.

Loppuvuodelle ja tulevalle talvelle ennustetaan edelleen korkeita sähkön hintoja.

– Hintojen lasku vaatisi pitkää lämmintä, sateista ja tuulista jaksoa. Pidemmän aikavälin hintatasoon vaikuttaa etenkin päästöoikeuden hintataso, sähkömarkkinoiden integroituminen manner-Eurooppaan sekä sähkön kulutuksen ja tuotannon kasvu. Markkinahintojen nousu vaikuttaa myös sähkön kuluttajahintaan. Sopimusmuoto määrittää, kuinka nopeasti pörssisähkön hinnan nousu näkyy omassa sähkönhinnassa.