Teetkö sinäkin nämä virheet kynttilöiden polttamisessa? Kodin tunnelman luoja sytyttää 100 tulipaloa vuodessa, ja usein niissä toistuu sama kaava

Kynttilöiden polttaminen tuo mukavasti tunnelmaa kotiin, mutta huolimaton kynttilöiden poltto aiheuttaa vuosittain keskimäärin sata tulipaloa. Näissä paloissa on myös joka vuosi kuollut ihmisiä, tiedottaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Tiedot perustuvat pelastustoimen Pronto-tietokantaan.

Kynttiläpalojen määrä on pysynyt jo pitkään samalla tasolla, kertoo Tukesin ylitarkastaja Jyri Pekkanen tiedotteessa.

– Tapahtumakuvauksissa toistuu usein kaava, että kynttilät on jätetty palamaan, kun on poistuttu huoneesta tai asunnosta tai menty nukkumaan. Usein kynttilä on asetettu lähelle palavaa materiaalia, kuten sänkyä, verhoa tai sohvaa. Joissakin tapauksissa kynttilä on laitettu palamaan suoraan syttyvän materiaalin päälle ilman palamatonta alustaa.

Tukesin tiedotteessa muistutetaankin, että kynttilät on sammutettava, kun lähtee huoneesta, eikä lemmikkiä tai lasta saa koskaan jättää kynttilän lähelle valvomatta. Myöskään ulkoroihua ei pidä jättää palamaan, kun menee itse nukkumaan tai poistuu kotoa.

Kynttilänjaloissa ei pidä käyttää mitään helposti syttyvää materiaalia eikä kynttilöitä saa jättää lähelle muitakaan syttyviä materiaaleja.

Tukesin mukaan kynttilöitä ei pitäisi myöskään koskaan polttaa täysin loppuun, vaan jäljelle pitäisi jättää parin sentin pätkä.

Kynttilät on jätetty palamaan, kun on poistuttu huoneesta tai asunnosta.

Ylitarkastaja Jyri Pekkanen, Tukes

Tiedotteessa todetaan, että kynttiläkin on aina avotuli ja siihen pitäisi suhtautua avotulen vaatimalla varovaisuudella.

Kun noudattaa turvallisuusohjeita, kynttilöiden polttaminen on turvallista. Tämän voi päätellä siitä, että Tukesin kynttilätesteissä kynttilöistä ei löytynyt turvallisuuspuutteita.

Tukes testautti tänä vuonna kuuden pinnoitetun kynttilän turvallisuutta. Niissä oli pinnoitteena joko ohut muovikalvo tai maali.

Tullilaboratoriossa tehdyissä testeissä tutkittiin muun muassa kynttilän vakautta, liekin korkeutta sekä uudelleen syttymistä sammuttamisen jälkeen.

Yhdestäkään testatusta kynttilästä ei löytynyt turvallisuuspuutteita.

Vinkkejä

Näin vältät kynttiläpalot

Valvo tulta!

Palava kynttilä on avotuli, siksi sitä on pidettävä silmällä. Polta kynttilöitä vain niissä tiloissa, joissa oleskellaan. Sammuta kynttilät tukahduttamalla. Muistathan myös, että viimeinen huoneesta poistuja sammuttaa kynttilät.

Pidä tikut ja tuikut pois lasten ulottuvilta. Älä jätä lasta tai lemmikkieläintä hetkeksikään yksin palavan kynttilän kanssa. Varoita lapsia kynttilä- ja tulitikkuleikkien seurauksista.

Noudata käyttöohjeita ja sijoita kynttilät turvallisesti

Sijoita kynttilät palamattomalle alustalle siten, ettei lähellä ole mitään syttyvää. Varo erityisesti verhoja ja koristeita.

Jätä kynttilöiden väliin riittävästi tilaa. Tiiviissä ryhmässä olevien kynttilöiden tulikuuma neste saattaa helposti roihahtaa.

Älä polta kynttilää loppuun saakka, vaan sammuta se noin kahden sentin mittaisena.

Valitse hyvä kynttilänjalka, joka ei kaadu eikä pala. Parhaita materiaaleja ovat metalli, lasi, posliini ja kivi. Älä käytä kynttilänjaloissa röyhelöisiä muovi-, paperi- tai kangasmansetteja.

lä laita kynttilöitä muovisten ulkokalusteiden päälle. Kynttilä sulattaa helposti muoviseen alustaan reiän.

Muista sammuttaa myös ulkotulet ennen nukkumaan menoa ja kotoa poistuessasi. Huolehdi myös siitä, että kotonasi on alkusammutusvälineitä ja toimiva palovaroitin.

Lähde: Tukes

Mainos: Relax Center

Mainos: Relax Center

HydraFacial – 3 vaihetta, 30 minuuttia

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut