Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Muuttosäät eivät vielä suosineetkaan hanhia, eikä loppuviikko näytä hyvältä – "Silloin viimeistään Suomi tyhjenee isoista hanhiparvista"

Ennustetta huonommat lentosäät edistivät kuluneella viikolla valkoposkihanhien muuttoa vain vähän, eikä tämän viikon loppukaan näytä yhtään paremmalta, tiedottavat Ely-keskukset.

Ensi viikon alkuun odotetaan hyviä muuttosäitä, jolloin hanhet todennäköisesti muuttavat pois Suomesta.

– Suomessa on edelleen noin puolet arktisesta valkoposkihanhikannasta. Vaikuttaa siltä, että määrät ovat pienentyneet sekä idässä että Itä-Uudenmaan, Kymenlaakson ja Päijät-Hämeen aukeilla, Ely-keskukset kertovat tiedotteessaan.

Satoja tuhansia hanhia odottaa Itä-Uudenmaan pelloilla vastatuulen kääntymistä – "Laiduntavat sänkipelloilla pudonneet jyvät ja oraalla olevat"

Esimerkiksi Hollolan Sairakkalanjärvellä arvioitiin viikonvaihteessa olevan 60 000 paikallista valkoposkihanhea. Muuttaneiden määrä on laskettu muutamissa tuhansissa.

Vienanmereltä Novaja Zemljalle asti on ollut viime päivinä enimmäkseen kohtalaista tai kovaa ja lämmintä lounaistuulta, mikä on pitänyt linnut maassa. Alueelta vielä lentävien hanhien kokonaismäärää ei satelliitti- ja GPS-tiedoista lähetinlinnuissa huolimatta pystytä sanomaan.

Alkanut viikko ei lupaa hyvää muuttosäätä, mutta kohta linnut alkavat puskea talvialueita kohti vastatuuleenkin.

Ilmatieteen laitoksen tutkija Jarmo Koistisen mukaan torstain kuluessa lännestä saapuu voimakas matalapaine kovien etelä- ja länsituulien sekä sateen kera, mikä taas tulppaa muuton viikonloppuun asti.

– Vasta maanantaina matalapaine siirtyy kunnolla Suomen itäpuolelle, jolloin muutolle todella hyvä pohjoinen kylmänpurkaus näyttäisi alkavan ainakin pariksi päiväksi. Silloin viimeistään Suomi tyhjenee isoista hanhiparvista.”

Lintuharrastajat odottavat yhä monen arktisen lajin komeaa päämuuttoa, esimerkiksi alleja, kuikkia ja sepelhanhia.

Hanhitilanneraportti on koottu Pohjois-Karjalan ELY-keskuksen, BirdLifen ja Ilmatieteen laitoksen yhteistyönä.