Ensto: Kotilataus kasvaa voimakkaimmin, pääteiden varsilla pikalataus yleistyy

Ensto keskittyy julkisessa latauksessa 22 kW:n AC-latausasemiin. Outi Paappanen

Jyrki Hämäläinen

Suurin osa Porvoon kaupungin alueella sijaitsevista julkisista latausasemista on porvoolaisen Enston valmistamia. Ensto on alan pioneereja Suomessa.

Ensto on keskittynyt AC-eli vaihtovirtalataukseen 22 kW:iin saakka. Auton laturi muuttaa sähkön DC- eli tasavirraksi, jolla tehokkaat latausasematkin lataavat autoja.

Ensto valmistaa ja markkinoi latausasemia yksityis- ja työpaikkakäyttöön sekä julkiseen käyttöön.

– Kotimaassa julkisten latausasemien osuus myynnistä on nyt noin puolet, mutta kotilataussegmentti kasvaa nopeimmin. Jos ostetaan ladattava auto, kotilataus on erittäin olennaista, Enston latausratkaisujen myynnistä Suomessa vastaava Margit Salminen kertoo.

Ensto on ensisijaisesti laitevalmistaja. Tuotteet myydään pääasiassa valtuutettujen jälleenmyyjien ja sähkötukkujen kautta. Jälleenmyyjät ovat ammattimaisia sähköurakointiyrityksiä, jotka pystyvät toimittamaan asiakkaille myös pilvipalvelun kautta älykkääseen etähallintaan ja dynaamiseen sähkökuorman hallintaan kykeneviä kokonaisjärjestelmiä.

Enstolla on sopimuksia myös autoliikkeiden kanssa.

– Hyvä automyyjä luovuttaa asiakkaalle auton pakettina, johon sisältyy kotilatauslaite, Margit Salminen sanoo.

Salmisen mukaan on selvää, että jatkossa julkinen lataus kehittyy pikalatauksen suuntaan varsinkin pääteiden varsilla.

EU:n päästövähennyksiin tähtäävässä vielä hyväksymättömässä ns. Fit for 55 -lakipaketissa edellytetään, että jäsenmaat lisäävät latauskapasiteettia päästöttömien autojen myynnin mukaan. Ssuurimmilla ydintieverkon teillä, kuten E18:lla, henkilöautojen sähkölatauspisteitä olisi oltava 60 kilometrin välein ja tarjolla myös suurteholatausta.

Ensto toimittaa jo nyt yhteistyökumppaniensa kanssa yhdistettyjä AC/DC-latauslaitteita. Enston sähköautojen latausliiketoiminta siirtyy pian ranskalaiselle Legrandille (UM 1.8.21), jolloin lataustuotevalikoima laajenee.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut