Tuki sähköautojen latauspisteisiin loppumassa kesken – Ehdot kiristyvät ensi vuonna

Kuvituskuva. Kiinteistöliitto

Sirpa Repo

Sähköautojen latauspisteiden rakentamiseen myönnettävät valtion tukieurot uhkaavat loppua kesken. Latauspisteitä on toteutettu jo niin paljon, että tukihakemukset ovat ylittäneet tälle vuodelle varatut määrärahat.

Asumisen ja rahoituksen kehittämiskeskus ARA arvioi, että loppuvuoden aikana tukirahoja tarvittaisiin vielä kolmesta kolmeen ja puoleen miljoonaa euroa, jotta kaikille tämän vuoden aikana tukihakemuksensa jättäville voitaisiin myöntää tukea tänä vuonna voimassa olevien avustusehtojen mukaan.

Ensi vuonna latauspisteiden rakentamiseen myönnettävän tuen ehdot ovat kiristymässä. Tänä vuonna avustuskelpoiset hankkeet eivät saisi enää tukea ensi vuoden ehdoilla.

– Nyt vaarana on, että vielä tänä vuonna hakemuksensa jättävät taloyhtiöt saavatkin avustusta ensi vuoden ehtojen mukaan. Ne saisivat tukea vähemmän kuin ovat suunnitelmissaan varautuneet saamaan. Osa taloyhtiöistä ei saisi avustusta ollenkaan, toteaa tiedotteessa Kiinteistöliiton toimitusjohtaja Harri Hiltunen.

Hänen mukaansa tuen loppuminen kesken aiheuttaa huomattavia vaikeuksia vireillä oleville sähköautojen latauspistehankkeille.

– Avustusten tempoilevuus ja jatkuva avustusehtojen muuttaminen vaikeuttavat kiinteistönomistajien suunnitelmallista toimintaa ja liikenteen sähköistämistä. Tämä hidastaa osaltaan hallituksen ilmastotavoitteiden toteutumista, Hiltunen muistuttaa.

Kiinteistöliitto esittää, että valmisteilla olevaan valtion neljänteen lisätalousarvioon otettaisiin 3,5 miljoonan euron lisämääräraha asuinrakennusten sähköisen liikenteen infrastruktuurin edistämiseen.

Sillä mahdollistettaisiin tämän vuoden aikana ARAlle jätettyjen avustushakemusten käsittely nykyisin voimassa olevilla avustusehdoilla. Toinen vaihtoehto on liiton mukaan se, että vuoden 2022 talousarvioesityksen perusteluita muutettaisiin siten, että vuonna 2021 ARAlle jätettyihin avustushakemuksiin sovellettaisiin vuoden 2021 avustusehtoja.

Lisäksi Kiinteistöliitto esittää, että vuodelle 2022 varattavaa määrärahaa tulisi korottaa 3,5 miljoonaa euroa.

Valtio on tukenut vuodesta 2018 lähtien sähköautojen latauspisteiden toteuttamista asunto-osakeyhtiöissä ja vuokrataloyhtiöissä.

Sähköautojen hankintatukeen tulossa jatkoa vuoden loppuun – Tukea käyttämättä noin 13 miljoonaa

Autovero poistui tänään täyssähköautoilta – Vaikutus auton hintaan saattaa yllättää

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut