Teboilin kanssa tehdään sopimus keskustatontista – rakentamisen muoto selviää suunnittelutyön aikana

TB:n huoltoasema edustaa 30-luvun huoltamoarkkitehtuuria ja on lajinsa ainoita ellei ainoa Suomessa säilynyt. Harvinaisuutta korostaa, että se on toiminut koko historiansa huoltamona. Ovet sulkeutuivat 2018. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Porvoon kaupunkikehityslautakunta hyväksyi tiistaina yksimielisesti sopimuksen, jolla käynnistetään asemakaavamuutos Mannerheiminkatuun rajautuvalla ns. Teboilin tontilla.

Tavoitteena on rakentaa saman kaavan pohjalta myös ylempänä sijaitseva kaupungin omistama nyt pysäköintialueena toimiva tontti niin, että niistä muodostuu kulmakortteli. Rakennusoikeus tonteilla on yhteensä 5 815 kerrosneliömetriä, joka sijoittuisi 5- ja 6-kerroksisiin rakennuksiin.

Teboilin kanssa tehtävä sopimus koskee yhtiön tonttia. Sopimuksessa määritellään muun muassa rakentamistehokkuus sekä vanhan huoltoasemakiinteistön käyttö varasto- ja pysäköintirakennuksena.

Kaupunkikuvalliset yksityiskohdat, kuten rakennusten massoittelu, selviävät asemakaavatyön kuluessa.

Tältä ns. Teboilin kulma näyttäisi arkkitehtitoimiston laatiman yleissuunnitelmaan liitetyn havainnekuvan mukaan tulevaisuudessa. Studio Puisto Arkkitehdit

Kokoomuslaiset jäsenet Jarmo Grönman, Seppo Ijäs ja Silja Metsola jättivät pöytäkirjamerkinnän, että päätöksentekoon tulisi kaksi eri luonnosta Teboilin rakennuksesta. Toisessa Teboilin rakennus jäisi kokonaan näkyviin Mannerheiminkadulle ja toisessa ei.

Teboil avautuisi Kaivokadun suuntaan.

Mika Varpio (sit.vihr.) jätti pöytäkirjamerkinnän Teboilin funkisrakennuksen huomioon ottamisesta ja rakennusten kerroskorkeuden suhteuttamisesta ympäröiviin rakennuksiin laadittavassa asemakaavassa.

Kaupunki myönsi maaliskuussa rakennusliike Jalon Uusimaalle suunnitteluvarauksen tonteille. Yhtiön arkkitehtitoimistolla teettämä asumispainotteinen yleissuunnitelma on Porvoon kaupunkisuunnittelupäällikkö Dan Mollgrenin mukaan hyvä lähtökohta kulmakorttelin jatkosuunnittelulle.

Toisin kuin Uusimaassa (UM 7.10) kerrottiin, vanha funkistyylinen huoltamorakennus ei ole nykyisessä asemakaavassa suojeltu. Käsitys perustui Jalonin maaliskuussa tekemään esitykseen "suojelluksi määritellyn rakennuksen" hyödyntämisestä.

– Ratkaisumalli on, että rakennus voidaan hyödyntää ja säilyttää osana korttelia. Rakennukseen liittyy arvoja, jotka perustuvat tehtyyn rakennushistorialliseen inventointiin ja jotka määritellään tarkemmin asemakaavassa, Dan Mollgren sanoo.

Porvoolaiset arkkitehdit arvostelivat Uusimaan Lukijalta-palstalla (UM 12.10) huoltamorakennuksen piilottamista yleissuunnitelmassa talojen sisään ja kerrostalojen korkeaa kerroslukua.

Dan Mollgrenin mukaan asiat tulee tutkia asemakaavoitustyön aikana.

Hän sanoo, että yleissuunnitelmassa huoltamorakennus avautuu pitkälti Kaivokadun suuntaan.

– Rakennus sijoittuu keskelle tonttia haastavaan paikkaan, kun tavoite on että tontille rakennetaan asuntoja. Näiden yhteensovittaminen on jatkosuunnittelun iso kysymys ja haaste.

– Jos näkyvyyttä lisätään Mannerheiminkadulle ja tulee portteja tai viisteitä, on ymmärrettävä, että samalla tulee huomioon otettavaksi mahdollisia haittoja Mannerheiminkadulta ja sen liikenteestä. Ne ulottuvat myös korttelin sisäosiin.

Dan Mollgren muistuttaa kaupungin tavoitteista kehittää kaupunkielämää ja saada lisää asukkaita keskustaan.

– Lisäkerrokset tuovat lisää asuntoja ja vähemmät kerrokset vähemmän asuntoja. Tämä on valinta- ja strateginen kysymys.

Mollgren huomauttaa, että ympärillä on verrattain korkeita asuintaloja, kuten ns. Elannon ja Säästöpankin talot.

– Eikä WSOY-talon kattolinja kuulu kaupungin matalimpiin. Lisäksi Kaivokatu nousee etelästä pohjoiseen varsin jyrkästi. Tämä pitää kerrosten määrittelyssä ja näkyvyydessä ottaa huomioon.

– Korkean rakentamisen yhteensovittaminen voi olla haastavaa joissain tilanteissa sen kanssa, että ympärillä on myös matalaa rakentamista ja liittymistä vanhempaan kaupunkialueeseen. Tämä on asemakaavaprosessin yksi kysymys, mutta ei suinkaan ainoa.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut