Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lämpö loihti kauniin ruskan – Katso ympärillesi, lehdet loistavat enää häviävän hetken syksyn hohtavissa väreissään

Syyskuu vaihtui lokakuuhun, mutta Uudellamaalla päästään vielä hetki nauttimaan luonnon kauniista väreistä. Tänä syksynä ruskan väriloisto on ollut jopa normaalia kirkkaampi.

– Ruska on usein näyttävä lämpimien kesien jälkeen, kun kasvien lehtiin on varastoitunut paljon sokeria. Tänä vuonna kesä oli kuuma ja kauniita syksyn värejä näkyy jo selvästi Uudenmaan luonnossa ja viheralueilla, Keski-Uudenmaan Ympäristökeskuksen ympäristösuunnittelija Annina Vuorsalo sanoo.

Sateisien kesien jälkeen väriloisto jää monesti himmeäksi ja ruska-aika lyhyeksi.

Usein Etelä-Suomessa ruska alkaa syys-lokakuun vaihteessa ja ruskahuippu on lokakuun puolella. Vuorsalon mukaan Etelä-Suomessa on paljon eri puulajeja, joiden lehdet alkavat vaihtaa väriä hieman eri aikaan. Tästä syystä Etelä-Suomessa ruska kestää usein pidempään kuin pohjoisemmassa. Täällä se voi kestää jopa kuukauden.

– Syksyn tullen valo vähenee ja lämpötilat laskevat. Kasvit valmistautuvat talven tuloon ja lehtipuut lopettavat yhteyttämisen, jolloin lehtivihreä hajoaa ja kasvi siirtää sen varastoon syvemmälle rakenteisiinsa, Vuorsalo sanoo.

Hänen mukaansa tämä paljastaa lehtivihreän alla olevat oranssin, keltaisen ja punaisen sävyt.

– Ruska on siis erityispiirre korkeiden leveysasteiden alueilla, joilla valon ja lämpötilan määrä sekä vuodenajat vaihtelevat, Vuorsalo sanoo.

Lehtikasat kahahtelivat Runeberginpuistossa, kun toisensa päiväkävelyllä kohdanneet koiranaapurit painivat nurmella. Ruska väritti vielä puiston kultaiseksi, mutta lehdet ovat jo putoamassa lumen tieltä. Toisaalla Porvoon kaupungin puistotyöntekijä, Jan Tallberg, haravoi katuja peittäviä lehtikasoja kottikärryjen kyytiin.

– Tuolta puistokäytävältä saisi kyllä komemman kuvan, hän tuumi.

Syyspäivästä nauttivat myös Kaisa Rautakoski lastensa Adielin, Melvinin ja Elnan kanssa.

– Tänään tuli fiilis, että lähdetään eväiden kanssa nauttimaan syyssäästä. Täällä on kaunista ja mukava olla lasten kanssa, Rautakoski sanoo.

Hänen mukaansa ruska on tänä vuonna erityisen kaunis ja senkin takia ulkona viihtyy hyvin.

Etenkin ruskan keltaiset sävyt piristävät myös Toni Kiintosta ja Annika Rahijärveä, jotka pysähtyivät kuvaamaan kuuden viikon ikäistä poikaansa syksyisten lehtien sekaan. Pieni kuvattava nukkui tyytyväisenä session ajan.

– Puissa on vielä nätit värit, mutta maahan pudonneet lehdet alkavat jo rusehtua, Rahijärvi sanoo.