Punkit yhä liikkeellä – Punkkiliveen kaivataan tietoja puutiaisten esiintymisestä kylmässä säässä

Punkit eli puutiaiset ovat edelleen liikkeellä varsinkin eteläisimmässä osassa Suomea. Kun kelit kylmenevät, ne vähenevät selvästi. Punkkeja voi esiintyä myös leutona talvena.

Punkkisyyni kannattaa yhä tehdä – punkki ei kavahda viilenevää säätä

Turun yliopiston tiedotteessa kerrotaan, että puutiaisten esiintyvyyttä selvittävät tutkijat toivovat kansalaisilta punkkihavaintojen aktiivista ilmoittamista myös ilmojen kylmentyessä.

– Puutiaisia esiintyy edelleen varsinkin eteläisimmissä osissa Suomea. Kylmien kelien myötä puutiaiset vähenevät selvästi. Mikäli talvi on leuto, voi puutiaisia satunnaisesti esiintyä jopa talvikuukausina, sanoo tiedotteessa genetiikan yliopistonlehtori Eero Vesterinen.

Turun yliopiston tutkijat seuraavat puutiaisten esiintyvyyttä eri puolilla Suomea kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla. Syksyllä Punkkilive-verkkopalveluun raportoitujen puutiaishavaintojen määrä on vähentynyt kesäkuukausien huipuista.

Nyt tutkijoita kiinnostaa etenkin puutiaisten kylmän ajan esiintyvyys. Sen vuoksi toivotaan, että havaintoja ilmoitettaisiin aktiivisesti myös syys- ja kevätkuukausina.

Kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla voimme seurata puutiaisten esiintyvyyttä kaikkialla Suomessa.

– Kansalaisten ilmoittamien havaintojen avulla voimme seurata puutiaisten esiintyvyyttä kaikkialla Suomessa. Pelkästään tutkijavoimin emme pystyisi keräämään näin kattavasti tietoa, kertoo biodiversiteettitutkimuksen professori Ilari Sääksjärvi.

Tutkijat ovat erityisen kiinnostuneita selvittämään, miten paljon puutiaisia esiintyy eri alueilla myöhään syksyllä, varhain keväällä ja jopa talvikuukausina.

Puutiaiset ovat viime vuosina levinneet yhä laajemmille alueille ja yhä pohjoisemmas. Samalla puutiaisten levittämiä tauteja esiintyy yhä enemmän eri puolilla Suomea. Tämän vuoksi uusien riskialueiden tunnistaminen on entistä tärkeämpää.

Puutiaisaivokuume kaikkien aikojen ennätykseen – taustalla mahdollisesti kaksi syytä

– Kesällä yllättävän runsaasti puutiaishavaintoja tehtiin esimerkiksi Oulun, Kemin ja Rovaniemen seuduilla sekä muualla Etelä-Lapissa. Kansalaisten Punkkiliveen aktiivisesti ilmoittamat havainnot ovat jo antaneet meille tärkeää tietoa puutiaisten levinneisyydestä etenkin Pohjois-Suomessa Sääksjärvi kertoo.

Puutiainen eli punkki

Punkkilive.fi

Turun yliopiston tutkijat ovat toukokuusta alkaen keränneet kansalaisten puutiaishavaintoja kaikille avoimessa Punkkilive.fi-palvelussa.

Tutkijat ovat kehittäneet sen yhteistyössä Pfizerin kanssa.

Kesän aikana suomalaiset raportoivat puutiaishavaintoja palveluun todella runsaasti. Kaikkiaan Punkkiliveen on saatu jo yli 72 000 raportoitua puutiaishavaintoa eri puolilta Suomea.

Kävijöitä sivustolla on vieraillut yli 266 000.

Omat puutiaishavainnot voi ilmoittaa helposti selainpohjaiseen palveluun puhelimella vaikka heti havaintopaikalla. Havainto raportoidaan Suomen kartan avulla ja ilmoittaminen vie aikaa vain muutaman minuutin.

Punkkilivessä voi myös seurata eri alueilta ilmoitettuja puutiaishavaintoja kuluneen viikon, kuukauden tai koko vuoden ajalta.

Kosteuden herättämät punkit vaanivat kaupungissakin – "50 tutkimuspaikasta taisi olla 3 sellaista, joista emme puutiaisia löytäneet"

Nyt tulee Punkkilive! Kanna kortesi kekoon ja ilmoita puutiaishavaintosi tuoreeltaan uuteen palveluun

Mainos: LähiTapiola Uusimaa

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut