Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Sunnuntaina tutustutaan Porvoon keskustan autioituneisiin taloihin – ilmaisella kierroksella on mukana asiantuntijoita kertomassa rakennusten historiasta ja mahdollisuuksista

Porvoolainen maisema-arkkitehti ja vihreiden kaupunginvaltuutettu Mika Varpio järjestää sunnuntaina 24. lokakuuta kävelykierroksen, jolla tutustutaan keskustan autioituneisiin taloihin. Taloja, joiden kohdalla pysähdytään, on yhteensä kahdeksan.

Maksuttomasta kierroksesta on tiedotettu Facebook-tapahtumissa ja eri ryhmissä. Kiinnostus on ollut valtavaa.

– Facebookissa on jo lähes viisikymmentä ilmoittautunutta ja noin 500 kierroksesta kiinnostunutta! Saa nähdä, millainen joukko meitä kertyy, Varpio hämmästelee.

Kierros on kaikille avoin, eikä mukaan tarvitse ilmoittautua etukäteen.

– Riittää, kun saapuu Kaupungintalon edustalle kello 14. Lähdemme siitä liikkeelle, Varpio sanoo.

Idea kierroksesta on muhinut Varpion mielessä jo pitkään.

Toivon, että saamme realismia peliin.

Mika Varpio

– Keskustan hylätyistä kiinteistöistä keskustellaan paljon, jos ei kuukausittain, niin monta kertaa vuodessa. Kysytään, miksi niiden tilanne ei etene, mitä niille voisi tehdä, miksi ne saavat mädäntyä paikoilleen. Olen jo pitkään miettinyt, että pitäisi tutustua niihin tarkemmin, mennä asiantuntijoiden kanssa joukolla paikan päälle katsomaan, Varpio sanoo.

Asiantuntijoiksi kierrokselle lupautuivat Porvoon museon rakennustutkija Kirsi Toivonen ja Porvoon kaupunginarkkitehti Markku Partanen.

Varpio kertoo odottavansa silmiä avaavaa kierrosta.

– Toivon, että saamme realismia peliin. Mikä näiden talojen kunto oikeasti on ja mitä niille on mahdollista tehdä. Kun puhutaan vanhasta, arvokkaasta rakennuskannasta, liittyy siihen aina myös vahvoja tunteita. Mutta jos rakennus on täysin laho ja korjauskelvoton, ei kaikkia toiveita yksinkertaisesti voi toteuttaa. Tätä informaatiota toivon, Varpio sanoo.

Lisäksi Varpio toivoo hyvää keskustelua.

– Paitsi paikan päällä, myös jälkilöylyissä.

Kierroksella tutustutaan viiteen kaupungin omistamaan rakennukseen sekä kolmeen yksityiseen kohteeseen.

Ensimmäisenä pysähdytään kaupungintalon vieressä sijaitsevan sinisen puutalon, entisen toimistorakennuksen eteen. Siitä matka jatkuu Strömborska skolanille, Länsirannalla sijaitsevalle Näsin kartanolle, sieltä vanhan sillan kautta Vanhassa Porvoossa sijaitsevalle Taiteilijatalolle. Pikkuteitä pitkin puikkelehditaan Porvoontalolle ja lopuksi vilkaistaan vielä Hopean ja Etolan kortteleita sekä Brunbergin vanhaa makeistehtaan rakennusta.

– Kierros kestää ehkä kaksi ja puoli, kolme tuntia riippuen siitä, miten paljon rakennukset herättävät keskustelua. Tarkoitus on, että kunkin talon kohdalla viivytään parikymmentä minuuttia, mutta osa näistä taloista herättää syviä tunteita, joten keskustelu voi ryöpsähtää pitemmäksikin, Varpio arvelee.

Yksi kierroksen kiinnostavimmista rakennuksista lienee paljon tapetilla ollut Porvoontalo.

– Se on iso ja merkittävä arvorakennus ja erittäin mielenkiintoinen. Sen remontin on laskettu maksavan kymmenisen miljoonaa. Se on varmasti sellainen, mistä tullaan käymään paljon keskustelua myös kaupungin talousarvion yhteydessä.

– Toinen mielestäni erittäin kiinnostava kohde on Näsin kartano Porvoon portilla. Se on hieno historiallinen muistuma. Mitä sinne voisi tehdä, miten sitä voisi hyödyntää, Varpio pohtii.

Varpio julkaisi alkuviikosta Facebookin Politiikkaporvoo- ja Puskaradio Porvoo -ryhmissä kyselyn, jolla hän kerää kaupunkilaisilta ajatuksia ja toiveita siitä, mitä autioituneille taloille pitäisi tehdä.

– Vastauksia on tullut jo nyt yli 40. Kysely on avoinna kuun loppuun asti, minkä jälkeen teen vastauksista koosteen ja lähetän sen kaupungin viranhaltijoille.

Kierroksen kahdeksasta rakennuksesta viisi – Näsin kartano , Porvoontalo , Hellbergin talo , Etolan talo ja Brunbergin vanha makeistehdas – on ollut mukana myös Uusimaan Talot kertovat -sarjassa . Sarjan jutuissa kerrotaan taloihin liittyviä tositarinoita menneiltä ajoilta, ihmisistä ja tapahtumista.