Vuokra-asuntoja optimaalinen tasapainotila? – "Työn perässä muuttaminen ei enää edes pääkaupunkiseudulla kompastu asunnon saamiseen"

Kasvukeskusten työvoimapula nostaa jälleen päätään, mutta työvoimapulan sovittamaton ristiriita asuntomarkkinoiden tilanteen kanssa näyttäisi onneksi nyt helpottaneen, toteaa Vuokraturva Oy:n hallituksen puheenjohtaja Timo Metsola kannanotossaan liittyen Tilastokeskuksen tuoreeseen asuntovuokratilastoon. Viimeksi asuntopula tuki työvoimapulan jatkumista vuosina 2000 ja 2007. Nyt työn perässä pääsee hyvin muuttamaan.

– Uutta on se, että kaikissa kasvukeskuksissa asuntoja ja erityisesti vuokra-asuntoja on hyvin tarjolla. Jos työnantajan tarjoamat vetovoimatekijät ovat tarpeeksi vahvat, työn perässä muuttaminen ei enää edes pääkaupunkiseudulla kompastu asunnon saamiseen. Tällä on merkitystä myös Suomen kansainväliselle kilpailukyvylle, koska esimerkiksi Tukholma rämpii yhä vain syvemmissä vaikeuksissa työn perässä muuttamisen näkökulmasta.

Vuokranantajien keskuudessa nykyinen tilanne Suomen kasvukeskuksissa nähdään jopa ylitarjontana, mutta ainakin muuttovoiton ja työvoiman saatavuuden kannalta saatetaan itse asiassa olla lähellä optimaalista tasapainotilaa. Ylitarjontaan ajautumisen riski on Metsolan mukaan toki myös olemassa, erityisesti jos runsaasta rakentamisesta huolimatta muuttovoitto jää saavuttamatta, kuten Lahdessa.

– Varsinaisten asuntojen lisäksi asunnonhakijoita kiinnostaa nyt myös asioinnin kätevyys ja palvelun taso. Lähes millä tahansa muulla toimialalla asiakaspalvelun laadun merkitys on ollut itsestäänselvyys jo iät ja ajat, mutta kasvukeskusten vuokramarkkinoilla asetelma on uusi. Osalla niin sanotuista vanhan liiton vuokranantajista onkin ollut uuteen asetelmaan totuttelemista, Metsola sanoo.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut