Porvoon Toukovuoreen kolme uutta luksustason näköalakerrostaloa – osakkaiden käyttöön tulee vuokrattavia etätyötiloja

Havainnekuvassa Toukovuoren kolme uutta kerrostaloa. Kuva on viitteellinen eikä kerro talojen todellista korkeusasemaa. Läntisimpänä rinteessä näkyvä talo on todellisuudessa 5-kerroksinen ja kahta muuta matalampi. ARKKITEHTITOIMISTO ULLA HOVI

Jyrki Hämäläinen

Porvoon Toukovuoreen on tulossa kolme uutta korkealaatuista asumista ja hyvät näkymät Stensbölenlahdelle tarjoavaa kerrostaloa. Hankkeen takana on askolalainen Rakennus Laprip, joka on aiemmin rakentanut kaksi vastaavanlaista yhteensä 37 asunnon kerrostaloa Uljaksentien eli alueelle johtavan serpentiinitien varteen (UM 14.2.21).

Alimmaksi rinteeseen tulevan talon maarakennustyöt alkavat vielä tänä vuonna, ja talo valmistuu vuonna 2023. Viimeisen talon suunniteltu valmistumisajankohta on vuosi 2025.

Asunto Oy Porvoon Pähkinähoviin tulee yhteensä 46 asuntoa, joiden koot ovat 34–115 neliötä.

– Huoneistokoot ja huonemäärät ovat hieman vaihtelevampia kuin aiemmissa taloissa. Mukana on myös yksiöitä, kohdetta markkinoivan Saber LKV:n kiinteistönvälittäjä Pirjo Mäkinen kertoo.

Asunnoista ei ole vielä hinnastoa, mutta arvio on 4 800 ja 6 000 euron välillä neliöltä. Alustavia ei-sitovia varauksia on jo 22, vaikka perustuskuoppaakaan ei ole kaivettu. Puskaradio on toiminut.

– Saimme todella paljon varauksia Rakennumessuilla. Muutama varaaja on jo vanha asukas, eli he asuvat aiemmin rakennetussa Asunto Oy Porvoon Pähkinämeressä ja rakennuttavat nyt uutta unelmiensa asuntoa uuteen yhtiöön, Pirjo Mäkinen sanoo.

Kahden Pähkinämeri-talon asuntojen ostajista vain harvat olivat porvoolaisia. Heitä tuli esimerkiksi pääkaupunkiseudulta, Keski-Uudeltamaalta ja Savosta. Pari paluumuuttajaa palasi ulkomailta Porvooseen.

Uudenkin yhtiön asukkaat saavat käyttöönsä yhteisen maanalaisen autohallin autopesupaikkoineen, pakettiautomaatin, huoneistokohtaiset postilokerot, kuntosalin ja tilan, jossa koirat tai lapset voi huuhdella kurasta.

Aurinkovoimalassa on otettu kehitysaskel, joka mahdollistaa aurinkoenergian hyödyntämisen paitsi yhtiösähkönä, myös asukkaiden käyttösähkönä. Mahdollinen ylijäämäsähkö myydään verkkoon.

Uutta on, että yhtiö rakentaa asukkaidensa vuokrattavaksi kaksi erillistä etätyötilaa.

– Niitä voi vuokrata vaikka 15 minuutiksi tai ihan tarpeen mukaan, jos ei halua viedä töitä kotiin tai ottaa kotona vastaan vieraita. Pöydät, laatikostot ja nettiyhteydet ovat valmiina, ja lukittavassa tilassa voi säilyttää omaa tietokonetta, Pirjo Mäkinen kertoo.

Pähkinähovista tulee Porvoon ensimmäinen taloyhtiö, jonka kaikkiin autopaikkoihin halliin ja pihalle asennetaan jo rakennusvaiheessa latauspistoke sähköllä liikkuvia autoja varten.

– Lataus on helpompi toteuttaa, kun kaikki tehdään kerralla valmiiksi ja kapasiteetti mitoitetaan sen mukaan.

Pirjo Mäkinen ei ole tyytyväinen siihen, miten Toukovuoren autopaikoitus on suunniteltu kaavoitusvaiheessa. Kaupunki ei salli kadunvarsipaikoitusta.

– Pähkinämeressä autopaikkoja ei riitä kaikille, emmekä saa tehdä niitä Pähkinähoviinkaan lisää pihalle, vaikka tilaa olisi. Ensimmäisessä yhtiössä on myynnissä vielä kahdeksan asuntoa, mutta vapaita paikkoja on vain kaksi. Isojen asuntojen ostajilla on käytännössä aina kaksi autoa. Naapuriin rakennetulta asumisoikeusyhtiötä ei edellytetty hallipaikoitusta, vaan kaikki autopaikat on sijoitettu pihalle.

Toukovuoressa ei ole enää vapaita tontteja. Satojen asukkaiden toiveissa on saada alueelle kauppa ja ravintola.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut