Eduskunta nostaa tänään kissan pöydälle, Porvoon eläinsuojeluyhdistyksessä jännitetään, saadaanko kissakriisi hallintaan

Marjo Voutilainen ja Tolkkisten kissatalon väki seuraavat jännityksellä, kuinka kissojen asemaa koskevan lakialoitteen käy. Outi Paappanen

Inka Töyrylä

Eduskunnan täysistunnon lähetekeskustelussa käsitellään tänään torstaina Kissakriisi hallintaan -kansalaisaloitetta ja kissojen asemaa Suomessa. Porvoonseudun eläinsuojeluyhdistys PSEY:n hallituksen puheenjohtaja Marjo Voutilainen tuskin uskaltaa hengittää.

– Istunto alkaa kello 16. Jos tämä menee nyt läpi, tarkoittaa se sitä, että kissa olisi lain silmissä vihdoin kuin koira, mukana kansalaisaloitetta suunnittelemassa ollut Voutilainen kertoo.

Voutilainen on ollut alusta asti mukana ideoimassa aloitetta.

– Aloitimme keräämään nimiä maaliskuussa ja toukokuussa räjähti, saimme todella nopeasti 50 000 nimeä kasaan, mikä varmisti, että asia etenee eduskuntaan, Voutilainen iloitsee.

"Kissakriisi hallintaan" on aloite maanlaajuisen kissakriisin ratkaisemiseksi. Sen yhtenä tavoitteena on saada kissojen hallitsematon lisääntyminen kuriin lainsäädännön avulla.

– Kissapopulaatioita ei saada muuten hallintaan. Koirille on tulossa tunnistusmerkintä pakolliseksi 2023. Se pitäisi saada myös kissoille. Toinen tärkeä asia on se, että lakiin pitäisi saada vaatimus kissan leikkauttamisesta. Jos kissa ulkoilee, se on leikattava, jotta näitä populaatioita ei syntyisi. Tämän pitäisi olla omistajan vastuulla, Voutilainen sanoo.

Kokonaisuutena kyse on kissan arvon nostamisesta.

– Koiraahan on aina pidetty arvokkaampana. Nyt on mahdollisuus saada lakiin pykälä, että kissa on ihan yhtä arvokas.

Voutilainen toteaa, että usko asiaan on kova, mutta luotto ihmisiin on hiukan huono. Kissatalolla karu arki iskee avokämmenellä vasten kasvoja joka päivä.

– Uskon tähän, mutta prosessi tulee olemaan pitkä. Mitään ei tapahdu vuodessa eikä kolmessakaan. Mutta jos saamme tämän asian lakipykäliin, niin saamme myös ihmisten asenteita muutettua.

Suomen eläinsuojeluyhdistys SEY:n mukaan Suomessa hylätään vuosittain vähintään 20 000 kissaa. Lisäksi tuhansia kissoja elää villinä kissapopulaatioissa.

Lokakuun alussa 75 eläinsuojeluyhdistystä teki asiasta kirjelmän kansanedustajille.

– Kerroimme kirjelmässä, mitä haemme ja haluamme tällä kaikella ja miksi. Kirjelmään liitettiin myös kuvapankki kissatalojen arjesta, Voutilainen kertoo.

Lisäksi lähes 800 eläinlääkäriä on ilmoittanut kannattavansa aloitetta.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut