Työvoimapula on useissa yrityksissä kasvun hidaste – moni yritys Itä-Uudellamaalla empii investointeja erilaisten kapeikkojen vuoksi

Itä-Uudenmaan Osuuspankin Mauri Molander (vas.), Runo Hotel Porvoon Arttu Hirvonen ja Borealiksen Salla Roni-Poranen kommentoivat suhdannenäkymiä EK:n Suhdannebarometrin julkistamistilaisuudessa Porvoossa. Jyrki Hämäläinen

Jyrki Hämäläinen

Näillä näkymin talouden suhdannehuippu osui Suomessa viime kesään, joskin tuotanto- ja myyntimäärät ovat yhä kasvussa Uudenmaan yrityksissä. Alueen yritysten suhdanneodotukset ovat koko maan keskiarvoa myönteisemmät, ilmenee keskiviikkona Porvoossa julkaistusta Elinkeinoelämän keskusliiton Suhdannebarometrista.

Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan Uudellamaalla esimerkiksi palvelusektorin yritykset ovat voineet käynnistää liiketoimintaansa, kun koronarajoitukset ovat höllentyneet.

– Uudenmaan tilanne näyttäytyy paremmalta kuin onkaan, mutta täytyy samalla muistaa, että alueen lähtötaso on ollut paljon heikompi kuin muualla maassa, Lahtinen viittaa erityisesti majoitus- ja ravitsemisalan, erikoiskaupan ja matkailualojen yritysten vaikeuksiin.

Itä-Uudenmaan Osuuspankin toimitusjohtaja ja Itä-Uudenmaan kauppakamariyksikön puheenjohtaja Mauri Molander sanoo, että puolitoista vuotta sitten pelätty suuri lama jäi onneksi tulematta. Yritysten tuloskehitys on tänä vuonna ollut erittäin hyvä, mutta taivaanrannalla näkyy pilviäkin.

Yritykset suhtautuvat investointeihin varovasti, koska niiden toteuttamisessa on esimerkiksi hyödykkeiden saatavuuteen liittyvää epävarmuutta. Monet yritykset kärsivät tuotantokapeikoista.

– Ei varmaan ole alaa, jolle työvoiman saatavuus ei olisi ongelma.

Nollakoroissa voidaan olla parin vuoden päästä.

Kadonneeksi luultu inflaatio on heräilemässä, ja odotukset korkojen noususta ovat aikaistuneet. Nyt markkinakorkojen odotetaan olevan nollatasolla jo kahden vuoden kuluttua.

– Asuntojen kysyntä säilyy hyvänä, mutta Porvoossa on tarjolla myytäviä asuntoja poikkeuksellisen vähän muuhun Uuteenmaahan verrattuna, Molander kertoo.

Kommenttipuheenvuoron käyttäneistä toukokuun lopussa avatun Runo Hotel Porvoon taustayhtiön hallituksen puheenjohtaja Arttu Hirvonen kertoo hotellin ensimmäisten kuukausien kysynnän ylittäneen odotukset, jotka asetettiin ennen koronaa.

– Lähikuukausien näkymät ovat myönteiset, vaikkei koronan uhka ole poistunut. Loppuvuoden viikonloput on myyty loppuun kotimaa-vetoisesti. Liikematkustuksen ja kokouspalvelujen kysyntä jatkavat kasvuaan, mutta kansainvälinen vapaa-ajan matkustus on vielä vähäistä.

– Ammattitaitoisen työvoiman saatavuus on nykyistä kovemman kasvun esteenä, eikä tilanne helpotu lähiaikoina, Hirvonen kertoo.

Runo sai keväällä noin 600 työpaikkahakemusta, mutta kesän kynnyksellä kaikki saatavilla oleva työvoima katosi markkinoilta.

Henkilöltään suurimman Porvooseen rekisteröidyn yrityksen, muoviraaka-ainevalmistaja Borealis Polymersin toimitusjohtaja Salla Roni-Poranen luonnehtii tunnelmia odottaviksi.

– Ennusmerkit ovat, että kysyntä olisi tasaantumassa, mutta ennustaminen on todella vaikeaa.

Borealis on huolissaan energian, raaka-aineiden ja konttipulasta johtuvien rahtikustannusten kallistumisesta, mikä nostaa tuotantokustannuksia. Samalla esimerkiksi muovituotteita paljon käyttävä autoteollisuus on joutunut pysäyttämään tehtaitaan pääasiassa elektroniikkakomponenttien pulan vuoksi.

Roni-Porasen mukaan joidenkin tehdaslaitteiden ja -varaosien toimitusajat ovat jopa tuplaantuneet, mikä aiheuttaa huolia, jos tuotannossa tulee laiterikkoja.

Hän pelkää myös pulaa kunnossapidon ja rakentamisen työntekijöistä, mikä tuo epävarmuutta investointeihin. Kansainvälisessä Borealiksessa on havaittu, että teknologian erikoisasiantuntijat eivät koe Suomea houkuttelevana maana.

Roni-Poranen odottaa jännityksellä kemianteollisuuden TES-neuvotteluja.

– Kemianteollisuudessa on edessä vihreä siirtymä, johon tarvitaan korvaavia ja arvoa parantavia investointeja. Jotta saisimme niitä Suomeen, kilpailukyky on hirveän tärkeä.

Kommentoi

Uutiskirje

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut